Čas zkázy – Věk magie

Čas zkázy – Věk magie

Tisk

cas zkazy 200Čas zkázy je druhým dílem napínavé trilogie Věku magie. Předešlým dílem Bájná pečeť jsme se dostali k druhému, kde události magického světa gradují a získávají na intenzitě. Na 395 stranách dobrodružného, mystického románu se setkáváme s prapodivnostmi magického zdroje a jeho přívrženců. Tak jako vždy zde urputně probíhá boj dobra se zlem. I když kdo je na straně dobra či zla, je často zastřeno závojem nevědomí. Uzavírají se zde dříve nemyslitelná spojenectví v boji proti skutečnému zlu, které v tomto příběhu představuje Victor Mondred Wellington, nový první lordmág Řádu Stříbrného kruhu. Ten se svými stoupenci způsobil převrat moci v řádu usmrcením prvního lordmága Alberta Dunholma. A nyní, po převratu a zmocnění se Dolního Guildhallemu, sídla řádu Stříbrného kruhu, se snaží donutit stoupence Dunholma k poslušnosti Wellingtonovi. U některých se jim přechod na jejich stranu povede. Zůstává zde skupina věrných, kteří bojují proti samozvanci do posledního dechu.

O rozruch v Dolním Guildhallemu se zajímá i další organizace, Svatá inkvizice v Římě zaměřenou proti veškerým okultním praktikám. Posílá na výzvědy svou nejlepší agentku, překvapivě kouzelnici, Lionidu Diodatovou.

Děj se odehrává v Londýně roku 1897. Dochází ke spoustě změn v magickém světě, především k nepředvídatelným výbojům magické energie s neuvěřitelnou silou. Oživuje mrtvé věci, kovové sochy, vycpaná zvířata – například minialigátora ruperta, budoucího mazlíčka Jonathana a maskota pubu Old man´s, neoficiálního klubu kouzelníků věrných Dunholmovi. A kromě toho má moc spojit neživé s živým, tak jako se stalo Duncanovi Hyde-Whitovi, pravé ruce lorda Wellingtona. Splynul se skafandrem, změnil se tak v kolosální, kovové a velmi zuřivé monstrum, ke všemu se schopnostmi kouzelníka. Nepříjemný to nepřítel stoupenců Věrných.

A jak k tomu všemu došlo? Wellington objevil v Atlantickém oceánu zapečetěný prazdroj magie a rozhodnul se jej za každou cenu otevřít. To se mu nepovedlo, ale i tak narušení způsobilo výboje magické energie po celém světě. A také stvoření netvora Hyde-Whita.

S ohledem na neskutečnou sílu této energie vznikl kdysi kruh, který má ochránit svět před nekontrolovatelnou magií, kdy by náš svět přestal být naším. Nazvali jej Řád stříbrného kruhu, v čele s Dunholmem.

V příběhu se často setkáváme s kladnými hrdiny Jonathanem Kenthamem – reportérem magazínu Strand a také nedobrovolným nositelem odkazu Dunholma, Cutlerem – sekretářem a přítelem Dunholma, Randolphem Brownem – chráněncem a kočím Dunholma, jeho havranem Nevermorem, Jupiterem Holmesem – excentrickým kouzelníkem a jeho kočkoduchem Watson. Samozřejmě se zde satkáváme s mnoha dalšími jinými kouzelníky, Gilesem McKellenem, slečnou Spellmanovou a dalšími.

Na straně temné pak s Wellingtonem, Hyde-Whitem, Carlylem, McGovanovou, Hollingwothovou, Whitbym, Atkinsonem a jinými.

Příběh je prošpikován napínavými scénami, přiklánějícími se tu ke straně světla, tu ke straně stínu. Po mnoha nepokojích v centru Londýna, rozmíšek a únosech se dostáváme na živou loď Nautilus, s Randolphem a Holmesem uvězněných v mase stěn trupu. Loď je totiž také dílem magického výboje, který způsobil Wellington, ten spojil trup lodi s těly a myslí posádky. K tomu všemu splynula s lodí i milenka černého lorda, slečna Espersonová, ta zhrzena svým milencem se po delším přemlouvání a za nemalého přispění Watson uvolila oba vězně ze svého zajetí propustit. Unikli na volné moře v malém člunu a přímo do náruče kapitána Gladius Dei, monstruózní vzducholodě bojující jak proti kouzlům samotným, tak i a to je důležitější – Wellingtonovi. A máme tu další zvláštní svazek na straně dobra, svět víry se světem kouzel.

V Anglii mezitím, na Anvil Pointu provedli Jonathan a další stoupenci Dunholma velmi nebezpečný rituál k získání magického artefaktu, uzávěru prazdroje magie. To sice povedlo, leč za ztráty Elizabeth, životní lásky Jonathana, při potyčce s Francouzem, lovcem kouzelníků, najatým žoldákem lorda Wellingtona.

Po všech útrapách, vězenív žalářích Řádu Stříbrného kruhu, velice urputného boje s přívrženci Wellingtona při útěku, skrývání se a plánování záchrany světa ve sklepě Old Man´s, ukrývání se v Docklands, setkání s prazdrojem pod Londýnem, záchraně unesených a v neposlední řadě setkání tváří v tvář novému temnému lordmágu, stojí naší hrdinové na prahu dalšího smrtelného nebezpečí v podobě záchrany světa. Na jejich bedrech spočívá osud lidstva. Podaří se jim uzavřít a zapečetit zdroj magie v Atlantském oceánu? To se dozvíme ve 3.díle trilogie Věku Magie.

Dalo by se psát mnoho o předeslaných dobrodružstvích 2.dílu, Času zkázy. Ale vše již bylo bravurně popsáno samotným autorem. Toho, kdo holduje magickým světům, příběh uchvátí, tak jako i mne. I přes přemíru napínavých scén á la Harry Potter zůstává čtenář po celý děj v napětí a očekávání vývoje situací v nichž se naši hrdinové ocitají. Autor vás nenechá oddechnout ani v závěru knihy, kdy je jasné, že ten nejtěžší boj o přežití ve světě magie teprve přijde a nelze se mu vyhnout.

Vřele doporučuji. Energie příběhu zajisté vzpruží každou otevřenou mysl čtenáře.

cas zkazy

Název: Věk magie Čas zkázy
Autor: Bernd Perplies
Žánr: fantasy trilogie
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 395 
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jděte offline číst Girl Online

girl online 200Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014, které se za jediný týden prodalo skoro 80 000 výtisků. Přesně tato pověst předcházela české vydání knihy Girl Online od Zoe Sugg neboli Zoelly. Jde o čtyřiadvacetiletou blogerku a youtuberku ...


Literatura

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Film Superžena se představuje v novém traileru

superzena200Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní ženy superhrdinky, aby v životě uspěly, se představuje v novém traileru plném známých hereckých jmen.

...