Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

Tisk

navod na vrazdu 200Nakladatelství Cosmopolis vydalo young adult thriller ověnčený titulem New York bestseller. Nese název Návod na vraždu pro hodné holky a napsala jej Holly Jacksonová.



Co se stalo?

V městečku zmizela oblíbená středoškolačka Andie Bellová. Její tělo se nikdy nenašlo, jen zaparkované auto v odlehlé části města. Policie začne případ vyšetřovat a stopy vedou k příteli Andie, k Salu Singhovi. Ten pod tíhou okolností spáchal sebevraždu, a nejen na základě toho na něj jak policie, tak především celé městečko vše hodí a nikdo se dál nezajímá, co se skutečně stalo.

Kdo se do toho pustil?

Výjimku tvoří Pipa Fitz-Amobiová, která nevěří, že je Sal vinen a pod záminkou závěrečného školního projektu se pouští do vyšetřování. Má v plánu především rozhovory se spolužáky a kamarády Andie i Sala, jen se má vyhnout kontaktování rodiny Bellovi. Vše si postupně zapisuje, hledá souvislosti a postupně odkrývá pravdu. Není to však jen tak – pokud za zmizením Andie není Sal, může být vrah na svobodě a tím nebezpečný jak pro Pipu, tak pro okolí…

Jaké to je?

Kniha je dobře zpracovaná – kapitoly se střídají s pracovními protokoly projektu plnými odhalení, což nahrává čtivosti a rozhodně se jedná o zajímavý nápad. Kromě této linky čtenář sleduje také vývoj vztahu Pipy se Salovým bratrem. Jedná se o young adult, tudíž zde nechybí různá klišé i nelogičnosti – postavy se někdy chovají až příliš dospěle, jindy zase moc dětsky, ale kvalitě to nijak neubírá.

Návod na vraždu pro hodné holky je napínavou knihou, z hlediska žánru se určitě jedná o dobrý počin. Mně hodně připomínal podobně laděnou knihu Je to na tobě od S. K. Wright, ale tato mě vtáhla o něco více a od této mladé autorky si ráda přečtu i něco dalšího.

O autorce

Holly Jacksonová začala psát příběhy jako velmi mladá a svůj první (a špatný) román dokončila v 15 letech. Odpromovala na univerzitě v Nottinghamu z angličtiny se specializací na literární lingvistiku a kreativní psaní. Návod na vraždu pro hodné holky je jejím prvním románem a zároveň prvním New York bestsellerem. Žije v Londýně, a kromě čtení a psaní ji baví videohry a sledování dokumentů o zločinech, při kterých si může představovat, že je detektiv.

navod na vrazdu

Návod na vraždu pro hodné holky
Autor: Holly Jacksonová
Překlad: Karolína Medková
Žánr: young adult thriller
Nakladatelství: Cosmopolis /Grada)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 368
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/navod-na-vrazdu-pro-hodne-holky-11417/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vesec

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dokonalost v podání Helen Fieldsové

dokonala smrt 200V srpnu vydalo nakladatelství Kniha Zlín třetí díl detektivní série Helen Fieldsové, který nese název Dokonalá smrt. Pracovní i osobní problémy sympatického inspektora Luca Callanacha si nesmíte nechat ujít!


Literatura

On loví své oběti. Ona loví jeho. Řezník a střízlík

reznik a strizlik200Nakladatelství Kalibr v červnu v Edici světový bestseller vydalo knižní debut Američanky Alainy Urquhart Řezník a střízlík. Svižný a poměrně krátký detektivní příběh dokážete slupnout za jeden večer. Necháte se nalákat?

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...