Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

Tisk

lucinka perexKdyž Milena Lukešová před čtyřmi desítkami let tuhle knížku psala, netušila, jak oblíbenou a generacemi vyhledávanou se stane. Tehdy totiž zvolila úplně obyčejné téma, řekla bych nadčasové. Knížka pro Lucinku vypráví úplně obyčejný příběh o Lucince – malé holčičce, která začíná vnímat svět a život kolem sebe. A protože je to seznamování od základu, mohla by to být k(K)nížka pro kteroukoli holčičku, třeba pro Rozárku, pro Janičku, pro Jindřišku …

 

 

Tahle knížka vyšla úplně poprvé, když mi byly dva roky. O rok později jsem ji dostala jako dárek, a jak se úplně vzadu píše, je určená právě pro děti od tří let. Když mi ji maminka četla, chvíli mě mrzelo, proč není pro Renátku, protože to, co prožívala a poznávala Lucinka, to jsem prožívala a poznávala já. A ta ty dlouhé roky, během kterých se tahle knížka většího formátu objevuje na pultech knihkupectví, se v ní našly všechny holčičky. Musí. Protože každá má dvě oči, pod očima nos, pod nosem pusu a pod pusou bradu. Každé holčičce občas maminka říká, že si sedí na uších a každá se seznamuje se vším, co zatím ještě nezná.

Milena Lukešová vsadila na obyčejnost a jednoduchost. Její koncepci doplnila mnoha líbivými ilustracemi Jana Sigmundová. A tak vznikla barevná, velmi poučná a lákavá knížka, která nesmí chybět v žádné holčičí knihovničce. 

Já jsem se k ní vracela i na základní a dokonce i na střední škole. Občas jsem si ji vzala do ruky jen tak, z pocitu nostalgie, a listovala v ní na přeskáčku a vzpomínala na dětství a jednoduchost života. Básničky jsem uměla nazpaměť snad všechny. Mají pravidelný rytmus, jsou líbivé, logické a naučné. Ta moje knížka byla mnohem větší, než je tahle, ale obsah zůstal úplně stejný. Proto jsem ji s velkou chutí vzala opět do ruky a vrátila se, spolu s ní, ve vzpomínkách o čtyřicet let zpátky. Myslím si, že i maminky velmi ocení tohle pěkné knižní zpracování.

Děti se s Lucinkou hodně naučí. Na každé stránce je modrý okraj, kde je heslovitě napsáno, o čem kapitola pojednává. Například Vezeme se autobusem nebo Přijeli jsme na chalupu či Čekáme na babičku. S Lucinkou jsem i já poznala celou její rodinu a samozřejmě i jejího čtyřnohého kamaráda - kocourka Dominika. V zadní části knihy je Obrázkový slovníček, který je opravdu obrázkovým slovníčkem. Říká, co už Lucinka umí, co naopak ještě neumí, co se dává do ledničky, co má tatínek v dílně, nebo co má ráda babička. 

Já jsem touhle knížkou nadšená. A nejen proto, že i se mnou strávila kus života a dodnes ji mám v knihovně, i když je její hřbet kapánek opotřebovaný. Jsem nadšená z těch knížek z těch knížek, které jsou stále živé a neskončí v zapomnění někde na dně skříně. Knížka pro Lucinku je nesmrtelná a věřím, že se stane často vyhledávanou i u vás doma!

Knížka pro Lucinku 

lucinka

Autor: Milena Lukešová 
Žánr: Dětská literatura 
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Ilustrace: Jana Sigmundová a Marcela Walterová 
Rok vydání: 2013, publikace č. 16 719, vydání třetí, 1. upravené vydání, vázaná
Počet stran: 88
ISBN: 978-80-00-03078-4 
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Stratené kvety Alice Hartovej

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, roz...


Literatura

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Divadlo

Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

...

Film

MILENCI Z OPAČNÝCH STRAN VÁLKY

spojenci200Robert Zemeckis má na svém kontě mnohem zdařilejší tituly (upozorním aspoň na Forresta Gumpa), nežli jsou nyní uvádění SPOJENCI. Snadno postřehneme, že v dramatické konstrukci povrchní, klišovitý příběh, sepsaný scenáristou Stevenem Knightem, nedo...