Dva světy v průšvihu

Dva světy v průšvihu

Tisk

vprusvihu perexJak zaujmout náctileté, aby přemýšleli i o tématech, která jim nepřipadají zábavná? S touto otázkou často zápasí rodiče, učitelé i někteří novináři. Spisovatelka Martina Bittnerová (*1975) učinila pokus s názvem V průšvihu. Kniha zacílená především na dospívající čtenářky může „nedopatřením“ zaujmout daleko širší publikum a přispět tak k mezigenerační diskuzi. 

 

 

Hlavní hrdinka Lola není obyčejná školačka. Je totiž Cerkyně. Mimochodem Cerkové se vyvinuli z lidí. Ale místo kůže mají porcelánový povrch, který si rádi leští. Kdybyste je chtěli hledat, museli byste zapátrat kdesi na periferiích. Tyto bytosti žijí v úhledných bílých kopulích. Krásné stavby! Jedna jako druhá. Má to prý výhodu: obyvatelé a majitelé si svá obydlí nemusejí závidět. Cerkové jsou zvláštní, například se vyhýbají knihám, zato je jejich povinností, aby četli časopis Cerkolitan. Lola ho nesnáší. Stejně tak nenávidí, když jí matka servíruje předpisově zdravé jídlo, třeba brokolicovou nebo řepnou kaši. 

Lola sice žije v poněkud umělé civilizaci, sešněrované podivnými pravidly, ale jinak má docela normální starosti - občas si dělá hlavu s tím, jak vypadá, štvou jí rodiče, má trápení se svými vrstevníky i sama se sebou. Její příběh, který by mohl být banální, autorka knihy pořádně zkomplikuje tím, že si vymyslí nečekaný dárek: mimino, lidské mládě! Stačí zajít do cerkovského hypermarketu. Přítomnost neobvyklého dárečku pozvolna změní atmosféru v rodině a Lole začne docházet, že něco může být jinak. 

Hlavní hrdinka má dvě touhy: prožít lásku a prozkoumat své kořeny („starý“ svět lidí). Se svým princem Osem se vydá na dobrodružnou výpravu. Os je  „super kluk“, zdá se, že si za všech okolností umí poradit. Snad by to mohl být ten správný partner do příštích časů… Ano, jistě, kdyby… 

Zatímco vyprávění o životě v cerkovské komunitě zčásti působí jako ironický výsměch trendovému snobství, výlet k lidem je chvílemi „strašidelnou“ sondáží, která vyvolává neodbytné otázky nad rámec zčásti předvídatelných momentů. Lola a Os potkávají ve světě „skutečných lidí“ podivuhodné figury. Zde si autorka pohrává s lehce dekadentními situacemi. „Lidem musíš zacpat pusu penězi a pak k tobě budou přistupovat slušně,“ poučí Lolu její milovaný Os. 

Martina Bittnerová, jejíž knihu lze s mírnou nadsázkou zaškatulkovat jako „soft sci-fi“, vypráví příběh a zároveň konfrontuje dva světy. Provokuje k úvahám o různých formách totality, o svobodě, ale také o předstírání, osobní odpovědnosti a selhávání. Svěže rytmizovaný text, prošpikovaný mnoha dialogy, je skoro tak rychlý, jako vznášedlo, v němž Lola a její milý přicházejí na kloub některým zvláštnostem. 

V průšvihu nelze číst pouze jako dobrodružnou love story pro náctileté. Tady jde o víc! Být nakladatelem, přemluvím paní spisovatelku, aby napsala pokračování. Mrazivě vyznívající konec si o to přímo říká. 

V průšvihu 

vprusvihu obalka

Autorka: Martina Bittnerová 
Rok vydání: 2013 
Počet stran: 152 
Vydalo: Nakladatelství Pan Nakladatel, Ostrava
ISBN: 978-80-260-4988-3 
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto (obálka): www.pannakladatel.cz

Více o knize ZDE

 

( 1 hlas )

 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Mülller: „Dětství žije ve mně.“

lubomir muller 200Obrázky času Lubomíra Müllera jsou královstvím vzpomínek. Ano, každý snad rád vzpomíná a vybavuje si příjemné chvíle, které prožil. Málokdo se drásá něčím smutným, ošklivým. I věci nepříjemné si přikrášlí, protože pak může jít dál. Do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přijde Bůh a řekne, že si musíte promluvit!

a buh pravil perexNení to ale tak jednoduché. Hans Rath v třetím pokračování příběhů o Jakobu Jakobim pořádně zavařil všem přítomným. Jakobovi nejvíc už jen tím, že se s ním opět potkáme před Vánoci ve chvíli, kdy ho čert, Mikuláš a anděl okrado...


Literatura

Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Sucho 100Část Ameriky se musí potýkat se suchem. Alespoň tedy ve stejnojmenné knize Neala Shustermana, která nedávno vyšla u nakladatelství Yoli. ...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.