Eric Tabery: „Budoucnost tištěných médii je stejná jako knih“

Eric Tabery: „Budoucnost tištěných médii je stejná jako knih“

Tisk

tabery 200„Tištěná média by měla vymizet, ale pořád jsou jiná než ta digitální. Pořád jde o ty obrázky, papír, vazbu…“ Toto je jedna z mnoha odpovědí, která padla na zlínské akademické půdě v úterý 17. března od šéfredaktora týdeníku Respekt. Ten zde promluvil na téma Budoucnost českých médií.

 

Eric Tabery přednášku začal s úsměvem a tvrzením, že „není dobrý řečník“, což se záhy ukázalo jako zavádějící. Nejprve se zmínil o významných změnách, které média zažila. Jednou z nich byl propad související s ekonomickou krizí v roce 2008 a také nástup internetu. Ten ukázal, že informace mohou být distribuovány zdarma a především okamžitě. Zajímavostí byla zmínka o události, která se na Wikipedii objevila dříve než v kterémkoli médiu.

Posluchači se dozvěděli především mnoho věcí o tom, jak to v mediální sféře chodí a co je zde důležité. Například, že dnes mezi různými médii panuje spíše rivalita a novináři nejsou ochotni se navzájem citovat. V dnešní době je také nutná kreativita sloužící k tomu, aby se přišlo vždy s něčím novým. Médium si také může vybrat, zda bude loajální ke svým čtenářům nebo k těm, kteří je platí. Tedy poskytovatelům inzerce. Velký důraz by měl obecně v médiích být kladen na správnost – „není potřeba být první, ale podat relevantní informace,“ dodal k tomuto tématu pan Tabery. Ten dále zdůraznil, že se chyby stávají, ale je potřeba je umět přiznat, což není na českém trhu běžné.

Velmi zajímavá byla i slova o samotném Respektu, týdeníku, který vychází již 20 let a má svou stálou základnu čtenářů. Eric Tabery zdůraznil, že se jedná o malé médium, které má vždy jen originální a původní obsah a nespolupracuje s žádnými mediálními agenturami. Redakce čítá 20 aktivně píšících redaktorů, kterým on důvěřuje a mají svou zodpovědnost.

Na otázky, co si myslí o tom, že v poslední době se média zaměří vždy na jednu osobu a tu považují za nepřítele, odpověděl, že tohle označuje jako marketingovou žurnalistiku. Tedy, pokaždé je nepřítelem a terčem útočných článků někdo jiný a on se odmítá nějak přizpůsobovat. „Dělám časopis pro sebe. Tedy takový, jaký bych jej já sám chtěl číst. Důležitý je můj názor a ne reakce na něj.“ Tolik k diktování a psaní o jednotlivých osobnostech.

Ačkoliv se zdálo, že Eric Tabery mluvil krátce, díky dotazům posluchačů byla hodina a půl strávená s ním velmi zajímavá a přínosná.

tabery

Eric Tabery se narodil v roce 1977 a od svých 20 let pracuje v redakci. Píše především komentáře o domácí politice a je držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky a ceny Novinářská křepelka. Je také autorem knih Vládneme, nerušit – Opoziční smlouva a její dědictví (2006) a Hledá se prezident – Zákulisí voleb hlavy státu (2008)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na pražských Vinohradech byl slavnostně pokřtěn park Mileny Jesenské

park m jesenske perexV den 125. výročí narození novinářky, překladatelky a odbojářky proti nacismu Mileny Jesenské proběhlo slavnostní pokřtění parku v Kouřimské ulici v Praze 3 spojené s veřejným čtením.

Z archivu...


Literatura

Kluk, který nikdy nezestárl

200litTo je název útlé knížky vydané v roce 2012 v nakladatelství ČAS.

...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...