Výstava s vůní dřeva

Výstava s vůní dřeva

Tisk

drevo vystava 200Od kolébky do hrobu provází dřevo člověka od nepaměti. Patřilo mezi první základní materiál, ze kterého se dalo postavit obydlí, vyrobit potřebné věci pro domácnost, pro zemědělství, náboženské účely i hračky pro děti.

 

 

Tak jak se rozšiřovaly znalosti o dřevě, tak rostlo i jeho uplatnění. Člověk poznal, který druh dřeva se ke konkrétní věci či činnosti více hodí i jak prodloužit jeho trvanlivost. Tím, že se specializoval na určité práce s dřevem, dokázal neustále ve svém oboru hledat další možnosti i nové postupy. K tomu potřeboval kovové nástroje, které se také během doby měnily a zdokonalovaly. Mnohá řemesla už dávno zanikla, některá se dochovala až do současnosti i když jejich technologie i používaný materiál se také hodně změnil.

drevo vystava1

drevo vystava2

Ještě dnes se můžeme setkat s roubenkami kryté šindelem bez jediného hřebíku nejen ve skanzenech, ale v mnohých se dále bydlí. Jsou celé ze dřeva, které bylo ručně opracováváno a svědčí o mistrovství tehdejších tesařů.

drevo vystava3

drevo vystava4

Záměr výstavy v ústeckém muzeu je ukázat výrobky a nástroje z dávných dob, které nesou stále ještě přítomnost dotyků člověka, který je používal. Umožnila to i sběratelská vášeň pana Zdenka Nováka, který tyto exponáty zapůjčil a také „po staru“ vyrábí, takže pro dřeváky nemusíte jezdit až do Holandska. Některé činnosti jsou k vidění na dobových fotografiích například kácení velikána na Šumavě, ale na mnohé výrobky si můžete „sáhnout“, zejména na ty velké, jako jsou necky s dřevěnou valchou, nebo starý soustruh.

drevo vystava5

drevo vystava6

Na stěnách jsou umístěny různé věci používané při pracích na polích (vidle, hrábě), i v domácnostech (soudky, džbery i trdlice k lámání lnu). Ve vitrínách pak různé dobové nářadí, které se používalo při opracování dřeva. Zajímavé jsou i formy k pečení perníků z poloviny 19 století. Nejen že musely být dlabány zrcadlově, ale také velmi jemným vzorkem (z poskytnuté brožurky, která je návštěvníkům k dispozici se dochovalo toto řemeslo u rodiny Slavíků).

drevo vystava7

drevo vystava8

Výstava je doplněna selskými židlemi i ukázkou, jak se dříve dělaly důkladně zadní stěny u skříní. Světlonoš z 19 století, byl zachráněn od střelby ze vzduchovky, a pozornému návštěvníku toto jeho poranění určitě neujde. Zajímavý doplněk výstavy je také vyřezávaný vodník či návrat ztraceného syna Ivana Švejnohy. Aby děti viděly, s čím si dříve jejich vrstevníci hráli, jsou tam staré hračky ve vitríně, ale také nové dřevěné k vyzkoušení.

drevo vystava9

Protože v ústeckém muzeu jsou i další zajímavé výstavy, určitě se tam mnozí zdrží poněkud déle, je z čeho vybírat.

http://www.muzeumusti.cz/

(Foto z výstavy: autorka)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prospěli jsme svému zdraví, zdraví našich klientů a hlavně se chováme šetrně k přírodě, co více si přát“

Tezop 200iskárna EZOP je zlínská společnost, která vznikla už v roce 1993 a od té doby se vyvíjí a upevňuje svou pozici především v oblasti tiskových služeb, reklamy a různých výstavních expozic. Všechny jejich tisky jsou ekologické a víc nejen o nich nám prozr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Čas na výpověď? Kniha vám krok za krokem poradí, jak na to!

Čas na výpověď

Nakladatelství Grada vydalo knížku, nebo tedy spíše příručku, úspěšné americké byznys koučky a expertky na online marketing Amy Porterfield. Kniha se jmenuje Čas na výpověď a je určena pro ženy, které se chtějí osamostatnit a začít se věnovat online podnikání...

Z archivu...


Literatura

Srdce včely má pět komor – o včelách a vášni k nim

IMG 20191002 120431Život Helen je plný stěhování, práce, vyčerpání a povinností. Momentálně si zvyká na novou hektickou práci a na další místo, kde bydlí, a které snad někdy nazve i domovem. Mezi snad jediné chvíle klidu ...

Divadlo

Drama, detektivka i upírská romance


At vejde ten pravy perexOskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který žije se svou matkou v paneláku na okraji města. Matka si ho moc nevšímá a ve škole ho šikanují. Jeho život se změní, když se do sousedství přistěhuje dívenka Eli (...

Film

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...