Muži, kteří nenávidí ženy v audionahrávce nemají chybu

Muži, kteří nenávidí ženy v audionahrávce nemají chybu

Tisk

altA sice díky bravurnímu umění Martina Stránského, známého z dabingu Dr. House a samozřejmě geniální zápletce Stiega Larssona. Čeká vás 15 hodin napětí a uvolnění zároveň. Délka vás nemusí děsit, chytne vás to tak, že neodejdete, dokud si neposlechnete příběh až do úplného konce.

 

 

Martin Stránský je hercem plzeňského Divadla J.K. Tyla a hostuje v Praze v Divadle pod Palmovkou. Za dabing seriálového Dr. House získal Cenu diváků a také je držtelem Ceny Františka Filipovského za nejlepší mužský výkon v dabingu.

Lze tedy po právu očekávat, že si s rozsáhlým dílem Stiega Larssona poradí. Neumím si představit jiný hlas, který by nás měl pátráním Mikaela Blomkvista po domnělém vrahovi Harriet Vangerové provádět.

Pochopitelně je to poněkud slabší s ženskými party (jelikož to není ženský hlas, trošku  mate ta polarita žena-muž a dialogy se někdy maličko stírají). Ale po několika hodinách poslechu tento malý nedostatek shovívavě přejdete a při druhém cédéčku ho již budete považovat za neodmyslitelnou součást. Stejně jako, snad až příliš časté, používání slovíčka „zjevně“.

Jinak velmi dobře ladí jemné hlasové nuance, když jde o dialogy jednotlivých  mužů. Je tady znát zkušenost dabéra.

V 32.části si například zajímavě hraje s hlasem, změkčení do maxima patří scéně dojetí v  nemocnici s Henrikem Vangerem…  mužem, který si Mikaela objednal pro sepsání rodinné kroniky a zároveň nenápadné pátrání po vrahovi své vnučky. Šedou eminencí celého příběhu je Erika Bergerová, šéfredaktorka a majitelka časopisu Milénium a také příležitostná,zároveň však stálá milenka Mikaela Blomkvista, který zde také pracoval…


Jenže věci se mění,  děj se dělí na dvě linie, druhá nás vede od Mikaela k Lisbeth Salanderové, problémové, leč geniální soukromé detektivce a hackerce  a nad vším se vznášejí ještě podivné spletky koncernu Vanger a jejich rozsáhlé rodiny.

Lisbethina  a Mikaelova cesta se spojuje, oba mají ve svých skříních kostlivce, kteří jistojistě vyplují na povrch v dalších dílech trilogie. Ale mezi nimi začíná vznikat zvláštní pouto.

alt

Švédský autor Stieg Larsson v hlavních hrdinech viděl dospělou dvojici od Astrid Lindgrenové – Kala Blomkvista a Pipi Dlouhou punčochu.

…děj se nenápadně stupňuje, až zjístíte, že se zhruba v desáté části nemůžete odtrhnout,  ve  čtyřicáté už neodejdete ani na záchod J, z poslechu se stává závislost…


Je příjemné, že na obalu cédéčka jsou jak seznamy zúčastněných osob a jejich stručné charakteristiky, tak i rodokmen rodiny Vangerů a také mapka ostrova Hedeby, kde se děj z větší části odehrává.

Příběh má množství chvil, které jsou překvapivé a nedovolí vám odejít… Například ve druhé polovině druhého CD se začínají otevírat nové dějové linie, které zapadají do těch předchozích.  A to tak, že se posluchači zřetelně uleví… pak se stane, že vám zbývá 8 kapitol (příběh je rozdělen do příjemně dlouhých – či spíše krátkých – úseků) a zdá se, že zápletka je vyřešena. Není… bonusový děj vás uvrhne do dalšího napětí, sice již se škodolibým úsměvem, ale přece…

Jsou zde výborně vykreslené postavy, vizuálně i psychologicky. Sondy do jejich nejniternějšího soukromí, myšlenek, domů a bytů.

Stieg Larson získal posmrtně několik literárních ocenění a původně jeho trilogie s názvem Millenium (toto je první část) měla být snad pětidílná. Více už nestihl, protože krátce po odevzdání rukopisu nakladateli Stieg Larsson nečekaně umírá.
Jeho román byl ve dvou verzích také zfilmován. Nejblíže se originálu ovšem jeví ta novější, letošní filmová verze z produkce USA s Danielem Craigem a Roony Marou v hlavních rolích.

Název: Milénium 1: Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy
Interpret: Martin Stránský
Žánr: audiokniha, detektivní román, thriller
Stopáž: 14 hodin, 37 minut
Vydavatelství: Vydavatelství Českého rozhlasu, 2011
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kultura ve veřejném prostoru města aneb Výloha je vizitkou obchodu

Pěkné výlohy prodávají zboží, výloha je vizitkou obchodu. Na tuto pravdu přišlo již mnoho prodejců, a proto využívají služeb profesionálních aranžérů. Jedná se o kreativní práci, neboť aranžér nemůže do výlohy naskládat zboží jen tak bezmyšlenkovitě.

...

Z archivu...


Literatura

Prostě Hawking! Prostě génius!

hawking 200Prostě Hawking! je název knihy novináře a popularizátora přírodních věd Rüdigera Vaase, která vyšla tehdy u příležitosti 75. narozenin tohoto známého vědce Stephena Hawkinga. Jedná se o dílo pro mladší čtenáře prezentující jasně a vtipně jeho ...

Divadlo

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární grotesk...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...