Kurz vaření I. Španělská-kuchyně

Kurz vaření I. Španělská-kuchyně

Tisk

chefparade skolaVždycky jsem toužila učit se novým věcem. Baví mě poznávat jiné kultury a hlavně jejich gastronomii. Proto, když se mi naskytla příležitost připravit pro vás sérii fotoreportáží z kurzů vaření, neváhala jsem ani chvilinku. Jako první jsem pro vás vybrala Španělskou kuchyni.

 

 

Pro začátek mi připadá vhodná, protože je trošku méně známá než třeba italská nebo francouzská, ale zase ne tak exotická jako třeba thajská nebo indická. Všechny tyto kurzy a mnoho dalších totiž Chefparade nabízí.  

Ale dost povídání, jdeme vařit!  

Španělská kuchyně je známá svou obrovskou rozmanitostí. Zatímco v přímořských oblastech, pochopitelně vládnou ryby a mořské plody, ve vnitrozemí pak jehněčí, hovězí, světoznámé šunky, jako třeba Jamón apod.  Velký vliv na místní stravování měli Arabové a Židé, kterých zde žilo hodně. I proto jsou španělská jídla často kořeněná a voňavá. Jako většina středomořských kuchyní i zde je v jídle zastoupen velký podíl zeleniny, jako jsou rajčata, česnek, papriky, cibule… Stejně tak olivový olej.  

chefparade skola 2

Kuchař Zdeněk Bartoň, který kurz vedl, má bohaté profesní zkušenosti a je to na jeho práci znát. Je absolventem SOU gastronomické v Praze při hotelu International. Během tříletého pobytu v Nizozemí vařil v několika restauracích na pozici sous chef a sushi chef. Nejvíce přínosné pro něj bylo působení v restauraci PuertoSegundo s fúzí japonské a španělské kuchyně.

 Pro tento kurz vymyslel následující menu:  

* Tapenády pro tapas - černá, zelená, červená  
* Albondigas - španělské masové kuličky v rajčatové omáčce  
* Pečené sardinky s Patatas bravas a Aiolli  
* Tortilla  
* Skořicovo - čokoládové Churros

Hned jak jsem tam přišla, velmi mile mě překvapilo, že se mi kuchař okamžitě věnoval. Provedl mě po celém prostoru. Nabídl mi nealko pití, kávu, čaj, víno nebo pivo. Pak mě vyzval, ať se dále obsluhuji sama a chovám se jako doma, což bylo velmi příjemné. Od první chvíle panovala velmi pohodová a uvolněná atmosféra, která přetrvala až do konce kurzu. Ten měl trvat 3-3,5 hodiny, ale rozhodně jsem neměla pocit, že nás tlačí čas nebo, že je jakýkoli spěch. Stihli jsme všechno krásně a zbyl i čas na klábosení, jak jinak než o jídle a při jídle.

Fotoreportáž: kurz Chefparade, Španělská kuchyně krok za krokem

 

skola vareni logo

www.chefparade.cz

Rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy Chefparade ZDE:
http://www.kultura21.cz/rozhovory/8514-skola-vareni-chefparade-petra-plankova-rozhovor

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Had nie je tvor ako mačka alebo pes

oravec hadi 200Andrej Oravec zo Starej Turej si bez svojich domácich miláčikov nevie predstaviť život. Je ním had, ktorý mu prirástol k srdcu a nevymenil by ho za žiadne iné domáce zvieratko. Nie každý z nás by s ním, ale súhlasil. Často...

Z archivu...


Literatura

Tajnůstkáři = Sázka na jistotu se Sandrou Brown

tajnustkari200Nakladatelství Kalibr vydalo v únoru v Edici světový bestseller napínavou knihu Sandry Brown Tajnůstkáři. No schválně: před dvaceti lety se uprostřed noci udála zdánlivě dokonalá loupež. Čtveřice nesourodých parťáků si málem odnesla půl mi...

Divadlo

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které ...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...