Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

Tisk

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desky tak, že do nich vyřežou grafický návrh, a pak desku osadíme kvalitním netikacím strojkem. Přečtěte si s nimi rozhovor a pokochejte se výsledky jejich práce!

Vítám vás u našeho rozhovoru a poprosím vás, abyste se nám na začátek trochu představili. Jste partneři a podnikáte společně. Jak to šlape? Nehádáte se kvůli byznysu moc?

Kateřina Dobísková: Žijeme spolu a pracujeme v jednom malém bytě.  Honza pracoval dříve jako manažer v jednom centru sportu a zdraví, ale jeho práce už ho nenaplňovala. Rozhodl se proto zaměstnání opustit a začít pracovat na svých snech, ne na snech někoho jiného.

Jan Čížek: Káťa byla odjakživa student na volné noze. Zjistila velice brzy, že nechce být zaměstnanec, ale chce mít volnost cestovat a žít kdy bude chtít, ne kdy jí zaměstnavatel vymezí 20 dní dovolené. Ze začátku spolupráce a společné žití šlapalo bez problému, ale teď je toho čím dál víc a je to náročnější. Občas máme rozdílné názory a musí dojít k jejich výměně. Umíme si ale zavčas uvědomit, že už toho máme dost a je potřeba na chvíli vypnout, hodit některé věci za hlavu a nenechat se úplně pohltit prací.

Vyrábíte designové hodiny z vinylových desek, kterým tak vdýcháváte život. Jak se zrodil tento nápad?

Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě. Sám pro sebe si zkusil hodiny vyrobit a povedly se. Na podzim se rozhodl, že se do výroby pustí naplno.

vinylove hodiny

 

A co se vám vybaví, když se řekne vinyl nebo gramofon? Já si vzpomenu na skotačení u Šmoulů a nezapomenutelný zvuk, když se zadrhla jehla.

Káťa: Já jsem jako malá slovo vinyl neznala, říkalo se u nás jen desky. Na gramofon mám spoustu vzpomínek. Vybavuji si pouštění desek u babičky, nejoblíbenější byla od Boney M a Šmoulové.

Honza: Já si vzpomenu, jak jsem jako malý objevil gramofon u babičky. Vypadal jako skříň a moc mě bavilo prozkoumávat, co všechno umí. Teď ho mám doma.

Kde berete vinylové desky? Bylo složité najít dodavatele? Hraje někdy roli i interpret desky nebo si se vším dokážete poradit?

Desky skupujeme různě na internetu nebo nám je lidi sami nabízí. Samozřejmě ale neřežeme každou desku – třídíme je a ty nejlepší kousky si schováváme. Často se nás lidi nebo novináři ptají, jestli si až dojdou desky budeme nechávat vinyly vyrábět. To opravdu nebudeme. Jde nám o recyklaci a nechceme, aby byl vyroben produkt/materiál pro výrobu dalšího produktu. Jde nám o upcycling, o vracení věcí do oběhu.

Můžete nám prozradit, jak probíhá výroba? Co vše se dělá ručně a co strojem?

Detailní popis vám prozrazovat nebudeme :-) ale můžeme říct, že hrubý obrys se dělá strojem a pokud jsou motivy moc drobné, tak pak přichází na řadu skalpel, nůžky nebo třeba zubní vrtačka.

Co je obecně na práci a výrobě nejtěžší? Kromě kreativity to bude také přesnost, je to tak?

Nejtěžší je vymyslet a poskládat dohromady složitý motiv, aby to celé byl jeden pospojovaný kus a nic při řezání neodpadlo a pak se manipulací nepolámalo. Občas děláme opravdu velmi jemné linky. Více než přesnost je důležitá důslednost při montování.

A jak je to s odpadem z výroby? Dokážete jej zase využít? Jak?

Odpad se snažíme co nejvíce minimalizovat. Z odřezků vyrábíme náušnice a přívěšky, takže nám skutečného odpadu z vinylu zbude opravdu málo. Z obalu desky vyrábíme obaly na deníčky nebo dárkové tašky.

vinylove hodiny 1

 

Podle čeho volíte témata hodin? Jde snadno odhadnout, o co by lidé měli zájem? A co vás inspiruje?

Motivy tvoříme podle toho, co nás napadne nebo na základě poptávky po individuálním motivu. Ze začátku jsme si vytvořili pár návrhů a měli jsme mezi nimi své favority, ale pak se ukázalo, že největší zájem je o jiné. Když si někdo nevybere, tak se nás ptá: „A s kytarou žádné nemáte? Syn hraje v kapele, ty by se mu líbily.“ A na základě takovýchto dotazů pak vymýšlíme další.

V nabídce máte i hodně hudebních hodin – jedny hezčí než druhé. Vychází to z vašich hudebních preferencí? Depeche Mode, Jimmi Hendrix, Beatles, …

Ne úplně. Jimiho nebo Boba Marleyho máme spojené s vinylem. Depeche Mode chtěla paní na zakázku, takže jsme pak vytvořili i návrh pro e-shop. Beatles dřív poslouchala velká skupina našich zákazníků…. Je to různé :-).

Vyrábíte také na zakázku, setkali jste se s nějakou kuriozitou? Něčím, co vás samotné překvapilo?

Často nás překvapí kombinace, které po nás lidi chtějí. Většinou jde o narozeninový dárek. Jedna paní chtěla hodiny pro manžela. „No on hodně rád pije pivo. A taky hraje závodně házenou, nešlo by to dát nějak dohromady?“ Vlastně jednu kuriózní historku máme. Jedna paní nám hned druhý den potom, co jsme jí doručili hodiny volala, že nefungují. Že vyzkoušela všechny baterky ze všech fungujících budíků a prostě nejdou – netikají. Přivezla nám je. Na některé hodiny nemontujeme vteřinovku, protože ne na všechny se hodí. Na těchto nebyla. Používáme kvalitní německý strojek, který je tichý, a tudíž netiká. Paní tedy neslyšela tikot a neviděla pohyb ručiček, tak baterku hned vyměnila, takže neměla možnost si všimnout, že se minutová ručička pomalu posouvá.

Spolupracujete se skupinou Chinaski, která má vaše hodiny ve svém fanouškovském zboží. Jak klapla tato spolupráce?

Ano, je to tak. Navrhli jsme několik návrhů hodin pro kapelu a poslali to lidem, kteří se zabývají právě fanouškovským zbožím kapely. Návrhy se jim líbily, chtěli je trochu poupravit, tak jsme se potkali, domluvili detaily a spolupráce byla na světě. Kromě kapely Chinaski spolupracujeme i s Olomouckou radnicí a informačním centrem, kde mají v nabídce hodiny se siluetami olomouckých památek.

vinylove hodiny 3

 

Plánujete rozšiřovat sortiment? Na Facebooku jsem viděla náušnice, co bude dál?
Ano, plánujeme. Náušnice a přívěsky už prodáváme na festivalech, až se ustálí nabídka, bude i na webu. Dále pracujeme na výrobě fotorámečků a svatebních oznámeních. Snažíme se i o kombinaci vinylu s jiným materiálem ale to jsou zatím jen pokusy. Zatím jsme jen začali naše hodiny podsvětlovat.
Celý srpen a polovinu září jsme byli v zahraničí na cestě po Evropě. Snažili jsme se oslovit potencionální zákazníky a někde byl o hodiny opravdu zájem. Například v Anglii jsme se setkali s nejvíce pozitivními ohlasy.

Na závěr našim čtenářům prozraďte, kde mohou vaše hodiny koupit.

Hodiny jsou k zakoupení na našem e-shopu www.vinylovehodiny.cz, kde je možné zadat i poptávku po individuálním motivu. V Olomouci jsou naše hodiny dostupné v prodejně Flop Shop ve Ztracené ulici, dále pak v ulici Tylova v prodejně Home Decor a pak v podloubí radnice ve zmiňovaném informačním centru.

Děkuji za rozhovor!


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Darujte pod stromeček rodinné vzpomínky v knihách Moniky Kopřivové

Koprivova1Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček svým nejbližším, přinášíme vám skvělé tipy na vánoční dárky, které můžete najít na portálech Familium a Babičkářství! Rozhovor s jejich zakladatelkou vám prozradí více a možná i poradí, jaké nové knížk...


Literatura

Módní životopis - Hana Podolská ve víru dějin

hana podolska200V říjnu vyšla v nakladatelství Akcent životopisná knížka Hana Podolská ve víru dějin s podtitulem Královna módy první poloviny minulého století od autorky Nadi Dubcové. Pokud vás zajímá móda a/nebo historie, pak si v této útlé knížce ...

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...