Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Tisk

Sisa FeherováMultiinstrumentalistka, zpěvačka, textařka, skladatelka, to vše je Sisa Fehérová, která vystupuje se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo a pořádá sólové koncerty. V současnosti připravuje album Mammatus a přiznává, že je její profese také koníčkem. 24. října 2023 si ji můžete poslechnout v pražském Jazzdocku.


Pocházíte ze slovenských Košic, kde jste vyrůstala. Jak vzpomínáte na čas svého dětství? Již tehdy jste chtěla být zpěvačkou?

Na své dětství mám hezké vzpomínky. Zpěvačkou jsem asi chtěla být také, ale jako většina dětí jsem v raném věku vystřídala řadu potenciálních povolání. V pěti letech jsem ale začala chodit do sboru, jenom proto, abych mohla v šesti letech nastoupit do místní ZUŠ na klavír. Hra na klavír mne v té době hodně zajímala, i když jsem byla velice hlučné a zpívající dítě.

Co vás přivedlo do Prahy, kde jste na Vysoké odborné škole při Konzervatoři Jaroslava Ježka studovala jazz? Proč právě jazz? Čím vás oslovil?

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak. Svoboda v interpretaci. Takovéto koncerty vás nenudí hrát. V tom je jazz žánr, ze kterého chci vycházet ve své tvorbě. I když to již stále lépe a lépe maskuji. (smích)

Pak vás studijní cesta zavedla do Londýna na Guildhall School of Music and Drama, a v Londýně jste poznala tamní jazzovou scénu a také působila jako tanečnice v taneční formaci Myo. Studovala i v Paříži, a poté v Kodani na Rhythmic Music Conservatory. Čím vás tato studia umělecky obohatila? A jak se vám dařilo jako tanečnici?

Vždycky jsem snila o tom být také tanečnicí, bohužel se mi to v této dimenzi ještě nepodařilo. Dokonce jsem v Londýně jako hobby navštěvovala kurz současného tance v The Place, kde jsem si opět potvrdila, že to absolutně není moje parketa. V hudební formaci Myo jsem zpívala lead vocal a hrála na syntetizátor. Tancovalo publikum. Studium je všeobecně obohacující. V Kodani mi rozšířili mentálně pole interpretační a skladatelské svobody a v Paříži mi připomněli, že to nemá být na úkor kvality. Ale není to fér jenom takhle to shrnout, protože na takovýchto univerzitách má člověk přístup ke špičkovému vzdělání a především je obklopen inspirativními a talentovanými lidmi, co už samo o sobě je stimulující.

Zpívala jste v soul-jazzové skupině Pitch Bender a již několik let působíte jako zpěvačka v blues-jazzové skupině Fehero Rocher a v roce 2016 jste vydala album Cirrus. Kde vás mohou milovníci jazzu a blues slyšet a vidět?

Momentálně vystupuji se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo, anebo hraji sólové koncerty. Ve středu 11. 10. jsem vystoupila s Bardo v pražské Kasárně Karlín a pak 20. 10. vystupuji se sextetem v Námestově v rámci Orava Jazz Fest a v 24. 10. v pražském Jazzdocku.

Pitch Bender i Fehero Rocher jsou už neaktivní projekty, s nimiž jsme vydali krásná alba a odehráli mnoho koncertů, ale v obou případech přišel čas se rozloučit a jít dál.

archiv Sisa Fehérová 2

V roce 2021 jste vydala album KHI a k písním, až na jednu, jste si texty napsala sama. Co vás k tomu přivedlo?

Na tomto albu jsem si dělala také hudbu, kompletní aranže a texty. Texty si píši vždycky sama, nebylo to nic neobvyklé.

S kytaristou Vlado Miklášem jste založili indie-popový projekt Used To Be A Sofa a vydali album Bardo a pak desku Chasing Serotonin. Jak se vám spolupracuje? V jednom rozhovoru jste řekla, že bude také Bardo II. Pracujete na něm?

S Vladkem jsme vydali debutové album našeho tria Bardo se stejnojmenným názvem. Chasing Serotonin je výsledkem našeho vedlejšího jednorázového projektu UTBS a vyšel v roce 2021. Spolupracuje se nám výborně, Vladka obdivuji a pokládám ho za velice inspirativního umělce. V současné době jsme oba dost vytížení, přesto vznik Bardo II je už v procesu a máme několik skladem rozdělaných, ale jde to velice pomalu. V příštím roce se tomu budeme aktivně věnovat.

Působíte jako multiinstrumentalista, zpěvačka, textařka, skladatelka. Ve které ze svých uměleckých aktivit se cítíte nejlépe?

Cítím se výborně ve všech, protože mě všechny baví. Hraji na různé nástroje ve svých projektech, také pro kompoziční účely, ale v pravém slova smyslu bych se multiinstrumentalistkou nenazývala, jestli to má být založeno na určitém stupni virtuozity. Hodně času, cvičení a detailní investigativě nástroje jsem věnovala jen zpěvu a svému hlasu. No cítit se nejlépe nemusí jít paralelně s pocitem bezpečí.

Sisa Feherová

O hudbě se říká, že je univerzální řečí a sama říkáte, že posloucháte hudbu napříč žánry. Přesto, máte oblíbeného zpěváka, kterého ráda posloucháte?

Mám velice ráda Hiatus Kayiote, Os Tincoas, Queen a Fire Orchestra! …To je výběr dnešního dne (smích).

Patříte k lidem, kteří si můžou říci, že jejich profese je také koníčkem?
Určitě.

Jak ráda odpočíváte?

V současnosti moc neodpočívám, protože připravuji další album Mammatus a mám roční dcerku. Ale když se nějaká volná chvilka najde, tak si ráda zajdu zaplavat do jezera a nezáleží na počasí, to mne vždycky postaví na nohy.

Foto: archiv Sisy Fehérové 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvorba Karla Gotta mě přivedla k hudbě jako takové, říká zpěvák Josef Bouda

Gott revival 200Už devět let vystupuje v Česku i na Slovensku hudební formace Karel Gott revival Morava, jejímž frontmanem je Josef Bouda, jemuž nechybí znělý hlas, šarm a charizma. Po řadě koncertů v tuzemsku a na Slovensku čeká kapelu, která má základn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...


Literatura

Procházka po britských galeriích a muzeích

altNejen milovníkům Velké Británie a umění je určena kniha Britské galerie a muzea vydaná Radioservisem. Autor Jaroslav Beránek chce dokázat i pochybovačům, že Británie má co nabídnout…

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Zkrocení slizkých duchů

altFilm Krotitelé duchů byl uveden už v roce 1984, a přestože se o podobných příbězích u nás tenkrát téměř nevědělo, vznikl v podstatě jako odpověď na tehdy už velmi různorodé filmy o hrdinech. Krotitelé duchů jsou jiní ...