Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Tisk

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.



Jak dlouho jste dával dohromady písničky na koncerty turné?

Na to je jednoduchá odpověď – celou svou dosavadní kariéru. Během šesti let studia na konzervatoři i po nich jsem vybíral písničky pro svůj koncertní repertoár stylem pokus – omyl. Některá mi sedla, jiná méně. Ty první jsem si střádal a s nimi také koncertuji společně se svou kapelou. Narozeninová vystoupení samozřejmě ozvláštním několika překvapeními, ale jejich základ budou tvořit songy, které zpívám i na běžných koncertech. Ten repertoár ještě není natolik ohraný, abych ho musel měnit. Myslím, že většina lidí v sále ho uslyší poprvé.

Navíc ho ozvláštníte přítomností smyčcového kvarteta…

Tahle muzika se dá hrát třeba jen s jedním pianistou, s jedním jazzovým kytaristou nebo jazzovým triem. A můžeme přizvat smyčcový kvartet, dechovou sekci, případně skončit u celého big bandu či smyčcového orchestru. Lze si ji zkrátka představit v různém nástrojovém obsazení, ale podstatné je, že stále půjde o tu hudbu, kterou máme rádi, jen bude pokaždé jinak znít. My nestavíme program pro velké sály, tudíž mi bohatě postačí tři výborní jazzoví hráči a k nim zmíněný smyčcový kvartet. Už jsme si tuhle spolupráci vyzkoušeli na koncertě v Semaforu a musím říct, že jsme s výsledkem byli moc spokojení. Šlapalo nám to skvěle a písniček máme taky dost.

savka turne plakat

Posluchače, kteří znají především vaše platinovou a zlatou desku, jež vyšly po vaší účasti v SuperStar, možná překvapí posun od pop-music ke swingu a jazzu. Jak byste ho vysvětlil?

V té době po mně vydavatelství chtělo pop. Kdyby záleželo jen na mně, už tenkrát bych přišel s jazzovými nahrávkami. Moje láska k téhle muzice opravdu není žádná novinka. Vždyť i v SuperStar jsem se nejlépe cítil právě v kole věnovaném swingu. Když jsem dozpíval Mackieho Messera, Ondra Soukup mi tenkrát řekl: „Ty jsi tu jediný, kdo swinguje.“ Já se té muziky držím, nikdy mě nepřestala bavit. Podle mého názoru jde o jeden z nejdokonalejších hudebních žánrů vůbec. Nedávno se mě ptala jedna novinářka: „Děláte swing proto, že jde zase do módy?“ Netušila, že se mu věnuju celou dobu, co zpívám. Jen to málokdo věděl, protože se swing moc nenosil. Zřejmě to není muzika pro široké masy, ale pro posluchače, kteří si ji dokážou vychutnat.

Savka fisarova

Ti ostatní třeba mají pocit, že jazz je něco dávno vymřelého, hudba zapadající prachem…

Možná si takový koncert ani neumějí představit. Já mám repertoár sestavený z napůl českého a napůl amerického swingu. Česky zpívám písničky, které možná znáte z podání Karla Hály, Karla Černocha nebo Waldemara Matušky, anglicky pak pecky Paula Anky, Franka Sinatry, Deana Martina…

Narozeninové koncerty ozdobí jako hosté zpěvačky Radka Fišarová a Markéta Procházková. Proč padla vaše volba právě na ně?

Předně mám obě holky moc rád. S Radkou vystupuji už osmým rokem. Dalo by se říci, že každou chvíli spolu někde zpíváme. Dokonce máme svůj program Edith a Frank, v němž ona představuje francouzské šansony a já sinatrovky. Naposledy jsme ho předvedli na velkém koncertu v Plzni. Také jsem byl hostem Radčina vánočního turné, proto jsem jí chtěl nyní pozvání oplatit. Radka neváhala ani minutu, čímž mi samozřejmě udělala radost. S Markétou jsem za prvé nějaký čas žil, za druhé jsme na konzervatoři chodili do jedné třídy a ke stejné profesorce zpěvu, jsme tedy na sebe zvyklí a jsem rád, že na mých narozeninových koncertech bude právě ona. Markétu zatím ještě moc lidí nezná, rozhodně méně, než by ji znát mělo, tak mě potěší, když jí touto cestou budu moci trochu pomoci. Protože kdo ji jednou uslyší, je nadšený. A já se vůbec nedivím.

Savka prochazkova

Jak jste si jako malý kluk představoval, že budete vypadat ve třiceti letech?

Vůbec netuším, možná mě ani nenapadlo se tím zabývat. Ale pamatuju si, že když jsem už pobral trochu rozumu, tedy kolem deseti let, bylo mojí mámě právě třicet. Skutečně mám v paměti její třicáté narozeniny, to je zvláštní. Měla vlasy dlouhé po pás, byla moc hezká. Určitě šla tenkrát někam slavit a mě nechala u babičky. Výjimečně!

Jaký máte vztah k oslavám životních kulatin vy?

Já jsem se v životě už něco naslavil, což ne vždycky dopadlo dobře, takže dneska to nepřeháním. Myslím, že oslavit si umím každý den, když chci. Rozhodně nestojím o žádné oficiální mejdany, na kterých by po mně lezly objednané holky a já jim koukal mezi nohy, jak tak někdy sleduju u kolegů. Takže slavím raději v rodinném kruhu nebo s nejbližšími kamarády. Udělat si dobrou večeři a k ní si na terase otevřít šampíčko má taky něco do sebe.

Savka2

Hnulo s vámi překročení třicítky?

A víte, že ano! Alespoň tedy v tom smyslu, že častěji přemýšlím, co bude dál. Vždycky si vzpomenu na slova Jiřího Sováka, která pronesl v Hovorech H u Miroslava Horníčka: „Když mi bylo třicet, myslel jsem si, že dalších roků se nedožiju. V padesáti už to bylo lepší a teď v sedmdesáti mám pocit, že mi bude i devadesát.“ Sám jsem zvědavý…

Jak byste rád viděl sama sebe za dalších třicet let?

Propána, to mi bude šedesát! Bylo by hezké, kdybych ještě mohl zpívat a někdo by na to byl pořád zvědavý. Zároveň bych chtěl mít místo, kam bych mohl utéct, kdykoli by se mi zachtělo. Mít třeba baráček v italské části Švýcarska by se mi opravdu líbilo. Ale abych byl upřímný, radši se k té vidině neupínám.

Zdroj foto: archiv Tomáše


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Literatura

Krvavý květ – jak odlišit skutečnost od představ?

Krvavy kvetSara bere přestěhování do Stockholmu jako nový start do života. Chce udělat za minulostí tlustou čáru, zpátky do normální života, začít s čistým štítem. Ze začátku to vypadá, že se jí to podařilo, ovšem minulost nedá na sebe jen tak zapomenout.

...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

MARCO BELLOCCHIO NA FEBIOFESTU

bello200Stále vitální pětasedmdesátník Marco Bellocchio (narozen 1939) osobně zavítá na letošní FEBIOFEST, který mu uspořádává retrospektivu – či spíše jen miniretrospektivu, protože nabízí pouhé tři tituly. Prvním je Bellocchiův debut Pěsti v kapsách, pak nás...