Hvězdou španělského dne na festivalu Culturea byl jednoznačně Mitchel!

Hvězdou španělského dne na festivalu Culturea byl jednoznačně Mitchel!

Tisk

culturea 200Španělský den konající se v pátek 15. dubna do Zlína konečně zase přinesl sluníčko, tak nic nebránilo pořádně si užít nabitý den!

 

 

Po slavnostním zahájení se potřetí konal workshop zaměřený na kávu, tudíž pro mě španělský den začal až Live cookingem kuchaře "Mitxela" (Miguel Angel Moraga Delgado). Pro hladové přihlížející zde připravoval paellu valenciana a měl připravenou polévku gazpacho a také sangrii. Jednalo se o neuvěřitelně charismatického a sympatického kuchaře, který se velmi dobře poslouchal i sledoval, jak čaruje na obří pánvi zvané právě paella. Jídlo bylo vynikající a člověk se také dozvěděl plno zajímavostí. Mitchel má v Ostravě Sí Restaurant, která si ve Zlíně určitě našla své příznivce.

Paella valenciana
Suroviny: kuřecí maso, králičí maso, kuřecí játra, kulatozrnná rýže, fazolové lusky (artyčoky), rajčata (čerstvá uzrálá nebo z plechovky), česnek, sůl, rozmarýn, šafránový prášek, sladká paprika
Nejdůležitější je na oleji se solí pořádně orestovat maso (aby mělo zlatou barvu), poté se postupně přidává česnek, fazolové lusky, červená paprika, sůl, rajčata, a šafrán a směs se nechává vařit. Ke konci se dolije voda a vaří se rýže.

Gazpacho
Suroviny: rajčata (pokud nejsou zralá, tak rajčatový džus), okurek, červená paprika, cibule, česnek (3 až 4 stroužky na 1 litr), ocet (cca 50 ml), olej (cca 150 ml), sůl
Vše se rozmixuje a nechá minimálně 8 hodin odležet.

culturea spanelsko mitchel

Po této vydařené cooking show následovala nevydařená ochutnávka španělských vín. Šlo o jedno (sice výborné) bílé víno Ruedo, ke kterému nebyl podán téměř žádný komentář. Pan jen ukázal na mapu, řekl, že je ve Španělsku mnoho druhů vín a nabídl prostor na dotazy, leč žádné nepřišly. Na to, že se mělo jednat o propagaci prodejny španělských potravin Toro Blanco, vše vyznělo úplně do prázdna.

Následující hodinka patřila taneční skupině Gemini a také dvojici s kytarou – Lukáši Dittrichovi a jeho kolegovi Petru Zlámalovi. Ti uvedli, že hrají hlavně srdcem a bylo to znát. Španělština zněla kouzelně a melodie nutily k podupávání si. Nechyběly ani písně od Manu Chao, takže rozhodně palec nahoru. Tanec mi nepřišel tak smyslný a temperamentní a působil na mě jednotvárně, ale sukně byly nádherné a klapání podpatky i vlnění boků rozhodně nechybělo.

culturea spanelsko flamenco

Přednáška Proč je Španělsko krásné doktora Jana Mlčocha, přednášejícího španělské a latinskoamerické literatury, historii a jazyka na ostravské univerzitě nabídla především zajímavosti o historii Španělska než cestovatelské zážitky a zkušenosti. Kapitoly z historie byly sice zajímavé a dobře se poslouchaly, ale nejen studenti by určitě ocenili spíše fotografie památek a podobně.

culturea spanelsko mlcoch

Večer pak patřil divadlu Mandragora, tedy studentům třetího ročníku oboru Hudebně dramatické umění, kteří předvedli scénické čtení hry španělského dramatika Carlose Be s názvem Prší krávy. Zahrané to bylo výborně, na třech hercích nebylo vůbec poznat, že jde o první uvedení této inscenace, ale námět samotný zaměřený na domácí násilí byl poněkud depresivní a náročný.

Program dále pokračoval flamencem, španělštinou v rytmu hudby a tematickou afterparty od DJ Majka.

Letošní Culturea byla opět jiná než předchozí ročníky a rozhodně měla svoje a líbilo se mi na ní. Jen jsem měla zřejmě jiná očekávání, nebo možná i pořadatelé měli jiné představy o průběhu jednotlivých částí programu, těžko říct. To soudím i podle toho, že mnohdy popis v programu neodpovídal realitě, viz Tanec za doprovodu zpěvu (nejprve byl zpěv, poté tanec), Ochutnávka španělských vín (jednoho španělského vína), zmínka o vietnamských bagetách, o které na zmíněném pásmu vůbec nešlo, atd. Bylo vidět, že návštěvníky lákaly především workshopy, kde mohli něco ochutnat, nebo tvořit, ale já bych opravdu uvítala i nějaké pořádné a zajímavé přednášky plné fotek, které na minulých ročnících nechyběly a stály za to. Ale jak se říká, nikdy se nedá zavděčit všem a já jsem moc ráda, že tady takový festival máme a už teď se těším na pátý ročník.

Název akce: Culturea
Datum konání: 14. a 15. dubna 2016
Místo konání: 14|15 Baťův institut
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Culturea


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s velkou hvězdou Sunday Music Jamu

vinnie-james 200Velkou zahraniční hvězdou festivalu Sunday Music Jam je folkový zpěvák Vinnie James. Jeho myšlenky by se mohly tesat do kamene a takového nadšence do České republiky byste mohli hledat dlouho. Ostatně, posuďte sami!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nejlepší čtenář je táta

Tata cteJsem o tom přesvědčena. I když dětem čtou hlavně maminky, tak jakmile vezmou do ruky knížku tátové, je vyhráno. Děti poslouchají, nedutají a je pravdou, že z rodin, kde čte táta, se dětem stane čtení zálibou. Nevím, proč tomu tak je, ale my maminky v t...


Literatura

Bouřemi zmítaná Říše bouří

Rise bouri200Na žádnou jinou bouři jsem v životě nečekala tolik jako na Říši bouří. Sláva. Konečně ji držím v ruce. Po, pro mě lehce nezáživném povídkovém mezidílu Krvavé ostří, se dočkávám pátého pokračování Skleněného trůnu od Sarah J. Maas.

<...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Jiřího Menzela léta rozmarná i hořká

menzelobalka perexObčas se i mezi režiséry vyskytne takový, který zatouží svým divákům sdělit, co všechno prožil a jak se kdy zachoval, zpravidla s výraznou tendencí hájit svá někdejší rozhodnutí a počiny. Tak si počínali pánové Jiří Weiss, Otakar Vá...