Největší sbírkou v Evropě zaměřenou na Céline Dion disponuje zpívající textař Vlady Gryc

Největší sbírkou v Evropě zaměřenou na Céline Dion disponuje zpívající textař Vlady Gryc

Tisk

vlady 200Lidé mají nejrůznější zájmy a holdují nejrůznějším sběratelským vášním. Výjimkou není ani zpívající textař Vlady Gryc, který minulé dny natočil v Praze několik nových písniček. Vedle psaní textů (pro sebe i jiné interprety) a zpívání je jeho velkým koníčkem a vlastně i nepřehlédnutelnou chloubou jeho impozantní sbírka všeho, co souvisí se světovou pop hvězdou Céline Dion. A právě kolem toho se točí téměř celý následující rozhovor…

Co všechno obsahuje vaše impozantní sbírka?

Z 95 % se skládá z hudebních nosičů, tedy cédéček, vinylových LP desek a singlů, kazet, DVD, videokazet a speciálních limitovaných vydání a boxů. Zbytek tvoří knihy, časopisy, kalendáře, plakáty a různé upomínkové předměty. Sbírám všechny možné oficiálně vydané verze všech CD, LP a singlů, takže mám třeba i deset verzí jednoho CD, protože v každé zemi, na každém kontinentě bylo vydáno toto CD v jiné podobě, s jiným obalem, nebo různými bonusovými skladbami. Musím mít i všechny možné verze promo singlů, protože i ty se od sebe liší. V podstatě vlastním téměř všechny, až asi na pět exemplářů z Francie, jejichž cena je zatím hodně vysoká. Čekám na svoji příležitost ;o). Celá sbírka čítá něco kolem tisíce nosičů Céline Dion.

Kdy a proč jste s tím začal?

V roce 1989 jsem žil v Kanadském Montrealu. Při brouzdání městem jsem viděl hlouček lidí před skleněnou výplní tamnějšího televizního studia, jak okukují nějakou mladou dívku. Nevěděl jsem sice, kdo to je, ale všichni ji fotili, tak jsem usoudil, že to asi bude nějaká místní star - a tak jsem si ji taky „vyblejsknul“. Po příchodu domů jsem si zapnul už ze zvyku MTV a v tom slyším nádhernou písničku - „Where does my heart beat now“. Jdu se tedy kouknout na videoklip - a v tom jsem si uvědomil, že to je zpěvačka, kterou jsem před hodinou viděl na ulici a kterou jsem si vyfotil. Líbila se mi nejen hlasově, ale i jako žena... No a bylo hotovo a já totálně propadl kouzlu Céline Dion.

vlady 1

Který je ve vaší sbírce ten nejcennější kousek?

Takových kousků mám několik. Asi nejcennějši je CD „Falling into you“ v dřevěném boxu, kterého bylo vydáno pouhých 750 kusů. Navíc jsem tohle extrémně limitované vydání tehdy dostal přímo od Celine a jejího manžela Reného. Cena se bude dnes pohybovat kolem 2000 US $. Taky jsem rád, že vlastním brazilský promo CD singl „Immortality“, ten má dnes hodnotu asi 800 US $, nebo francouzské vydání CD „Incognito“, které se liší skladbou i obalem od celosvětové verze. Vyšla jen v nákladu 500 kusů a cenu si netroufám odhadnout. Všechny tyto rarity jsem si nechal od Celine podepsat a tím jejich cena podstatně ještě stoupla.

Co pro vás tato zpěvačka znamená dnes?

Absolutní hlasovou dokonalost, dříčství, perfekcionismus, schopnost strhnout svým talentem celé publikum během první minuty. Ale také její přirozenost, vstřícnost, úžasný smysl pro humor – Céline je totiž velká komediantka a srandistka. Přestože patří k těm největším světovým hvězdám, zůstala nohama na zemi a nemá absolutně žádné hvězdně manýry.

Setkal jste se někdy se svým idolem osobně?

Ano, několikrát. Nevynechal jsem žádný její koncert v Německu a jezdím i na každý její nový program do Las Vegas. Za ty roky už si takové blázny jako jsem já pamatuje, a když si jdu pro podpis či foto, tak prohodíme i malý smalltalk – a já vím, že mi díky tomu věnuje chvilku na to, aby mi podepsala další raritní kousek z mé sbírky.

vlady 2

Hodláte sbírku rozšiřovat? Jaké s ní máte plány?

Určitě v tom pokračuji, i když už trošku více s rozumem, ale přestat s tím v tomto stádiu není možné. Je to určitý druh závislosti. Za ty roky jsem do toho investoval strašné peníze. Zároveň ale vím, že celou sbírku nikdy neprodám pohromadě a rozprodávat ji po kusech, to by mi nevrátilo moji investici. Takže zatím vůbec netuším, jak s ní jednou naložím.

Co vaše umělecká kariéra? Vím, že před rokem vám vyšlo debutové autorské album…

Začal jsem pracovat na svém druhém CD, které připravuji ve spolupráci s úžasným skladatelem Michalem Workem. CD bude zcela odlišně než můj debut. Před dvěma týdny jsem nahrál první tři nové písničky v žižkovském studiu Dunny. Moc mě to bavilo, protože pracuji s bezvadnou partou lidí a vládla tam skvělá atmosféra. Jsem moc rád, že na tomto projektu se mnou spolupracuje i moje spřízněná duše, kamarádka, člověk, kterého si moc vážím, Marcela Březinová, která dohlíží na moji interpretaci.

vlady 3

Foto: archiv Vlady Gryc


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Mülller: „Dětství žije ve mně.“

lubomir muller 200Obrázky času Lubomíra Müllera jsou královstvím vzpomínek. Ano, každý snad rád vzpomíná a vybavuje si příjemné chvíle, které prožil. Málokdo se drásá něčím smutným, ošklivým. I věci nepříjemné si přikrášlí, protože pak může jít dál. Do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Večery poezie mezi uměleckými díly

basnici zlin200Již po čtrnácté bude Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně hostit cyklus autorských čtení Básníci v prostoru Zlín. Čtyři večery s předními osobnostmi literární scény se uskuteční v průběhu června v prostorách stálé expozice přímo mezi u...


Literatura

Tak pravil Zarathustra v novém kabátku

zarathustra promluvil-big (2)Nakladatelství Dauphin vydalo první část opravdové filozofické klasiky, jakou je Nietzscheho spis známý pod názvem Tak pravil Zarathustra. Tentokrát však v novém moderním překladu, v bilingvní verzi a pod názve...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...