Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu

Tisk

Politika touhyPokud vás zajímá, jak se žilo a milovalo v dobách hluboké totality, pak sáhněte po knížce Politika touhy z nakladatelství Host. Autorkou je socioložka Kateřina Lišková věnující se ve své publikační činnosti tématům genderu, sexu a ženské otázce, která se velmi čtivou formou snažila přiblížit pohled na lidskou sexualitu a postoj společnosti k otázce mateřství, rodičovství, manželství, sexuálního života a ženského orgasmu. 

Sexuální revoluci si běžně spojujeme s šedesátými lety, feministickými a občanskými hnutími — a Západem. V oblasti sexu však bylo jednou z nejprogresivnějších zemí po druhé světové válce komunistické Československo. K legalizaci potratů či dekriminalizaci homosexuality tu ovšem došlo nikoli občanským tlakem, ale za dohledu sexuologů, psychologů a demografů, kteří chtěli pod odborným vedením utvořit rovnostářskou společnost. Tento společenský projekt skončil s nástupem normalizace, a dosažený pokrok ohledně genderových pořádků či pojetí sexuality dokonce začal couvat: ženy měly být v pozdním československém socialismu především pečujícími matkami a starostlivými manželkami, sex měl fungovat hlavně jako koření usedlého manželského života.

Politika touhy vypráví fascinující dějiny utváření sexuality, rodiny nebo orgasmu v nečekané perspektivě socialistického řízení shora. Historii, která pokračuje v českých tělech, kultuře i politice.

Jak bych hodnotila tuto knihu? Velmi kladně! Zaujme už obálka, vzbudí zvědavost, téma zajímá nejednu ženu, která v té době žila či vyrůstala, protože se jedná především o ženské otázky: život a postavení ženy v manželství, její role v socialistické společnosti, vztah k sexu a zájmu o sexuální život v manželství, otázky kolem ženského orgasmu, který ani trochu nebyl samozřejmostí, rodičovská role, potraty a vypovídání před interrupčními komisemi a spoustu dalšího. Poslední kapitola se věnuje přístupu společnosti a odborné veřejnosti té doby k různým deviacím a jejich postihům.

Autorka ukazuje, že i když se jedná o odbornou knihu, může být velmi čtivá a dokáže přitáhnout pozornost obou pohlaví. Přináší spoustu praktických ukázek a výpovědí o soukromí za dveřmi ložnic mnohých párů, také informací o tom, jak se přistupovalo k otázkám kolem manželství a sexu. Tohle je téma, které zajímá každého a je dobře, že tato kniha, která skvěle dokumentuje dobu, vznikla.

O autorce

Doc. Kateřina Lišková, Ph.D. (* 28. února 1976, Teplice), je česká socioložka. Přednáší na oborech genderová studia a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Odborně se zaměřuje na otázky genderu, sexuality a sociální organizace intimity, rovněž zkoumá vzdělávání v kontextu genderu a etnicity. Roku 2019 spolu s kolegyní Lucií Jarkovskou založila sociologický stand-up Duo docentky.

Politika touhy

Název: Politika touhy
Autor: Kateřina Lišková
Překlad: Jak Škrob (původní práce vyšla v angličtině
Počet stran: 432
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2022
Hodnocení: 95%

https://www.hostbrno.cz/politika-touhy/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poslední rozloučení s Ájou Vrzáňovou

Aja 200„Když jsem stála na stupních vítězů, nade mnou vlála československá vlajka a hráli naši hymnu, uvědomila jsem si, že ranní vstávání, všechna odříkání těžké doby za války a namáhavý trénink – že to všechno stálo za to.“ Paříž, rok 1949. A myšlenky nové mis...


Literatura

Práce policisty člověka může změnit

dve tvare policisty200Po knize Můj příběh jménem policie od Jana Dudy je zde další zajímavá zpověď z tohoto prostředí. Má název Dvě tváře policisty a sepsána je pod jménem Jonathan Srpen.

 

...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...