Třetí ročník mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého s názvem Chilližrout se koná 6. září v rámci festivalu Chillibraní. Teprve před pár dny byla spuštěna registrace soutěžících, tak co se jím také stát?
Tím hlavním je osobní přesvědčení a také jisté zkušenosti s pálivými jídly. A když píši pálivými, myslím tím opravdu pálivými – nečekejte žádný ostrý kečup. K přihlášení stačí vyplnit přihlášku na webových stránkách a na základě informací z přijatého emailu zaplatit startovné ve výši 300 Kč (13 €). Poté následuje už jen domácí trénink a 6. září musíte ve správném rozpoložení dorazit na Chillibraní.
Princip soutěže
Soutěžícím budou předkládány omáčky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině) nebo čerstvé chilli papriky. Pálivost (tedy obsah kapsaicinu) bude mít vzrůstající tendenci. Začínat se bude zřejmě na nějaké omáčce a končit dle odolnosti a chuti u extraktů. Podkladem pro omáčky bude vepřová krkovice a bílé bavorské klobásy. Pro vegetariány bude připravena porce bez masa.
„Z důvodu vzrůstajícího zájmu o účast v tomto neobvyklém klání jsme rozšířili počet startovních míst na 50. A i když je po necelých dvou týdnech více jak půlka míst obsazena, ze zkušenosti víme, že i mnozí náhradníci mají šanci (těm na které se případně nedostane, na místě vracíme startovné v plné výši). Myslím, že můžu prozradit to, že v řadě startujících se objeví již známé tváře z loňských ročníků. A není řeč pouze o těch, kteří „stáli na bedně“. Je několik soutěžících, kteří i když nemají ambice vyhrát, jdou do toho jen z důvodu zábavy, adrenalinu a atmosféry celé akce. A to nás nesmírně těší. Stejně jako příběh loňské chilližroutské ženy co skončila na pátém místě, Verči Olšanové (Markové), jež měla loni tak úžasný fan club pod vedením jejího muže. Letos je v požehnaném stavu, takže účast pochopitelně odmítla. Avšak její manžel, který do doby než ji poznal, pálivé jídlo nějak moc nevyhledával, se rozhodl, že jí do jisté míry zastoupí a soutěže se zúčastní on. Když jsme se s ním bavili, tak říkali, že jsou prostě chilližroutská rodina a nemůžou chybět. To nás nesmírně těší, vážíme si toho a současně děkujeme,“ usmívá se jeden z pořadatelů Petr Klemeš.
Něco málo k pravidlům
Podmínkou účasti je věk minimálně 18 let. Během celého klání se soutěžící nesmí vzdálit od stolu nebo zvednout a konzumovat cokoliv jiného než pokrmy předložené organizátorem, včetně nápojů. Na stole před sebou bude mít k dispozici vodu na zapití, 10 plátků toustového chleba a malou smetanu do kávy sloužící jako záchranná brzda. Pokrmy budou podávány v časovém intervalu 1 minuta na vložení do úst a 2 minuty na pozření. Pokud soutěžící nesplní jeden z těchto časových limitů, je diskvalifikován. Po celou dobu soutěže nesmí vyměšovat žádné tělesné tekutiny (kromě potu a slz). V okamžiku kdy se soutěžící bude cítit ohrožení vlastního zdraví, nevolnost, či jiné nepřirozené stavy, neprodleně o tomto bude informovat pořadatele a ze soutěže odstoupí zvednutím se od stolu. Každý účastník při prezentaci před soutěží svým podpisem potvrdí zbavení zodpovědnosti pořadatele za případné následky z požití potravin na soutěži.
Co můžete vyhrát?
1. místo: 3 000,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
2. místo: 2 000,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
3. místo: 1 000,- Kč + pohár a věcné ceny od sponzorů
Chiližrout není soutěží, kde záleží jen a jen na cenách, jakkoliv jsou finanční i věcné ceny lákavé. Jedná se o zkoušku sebe sama, o bourání limitů a také o nezapomenutelný zážitek.
„Mě osobně soutěž přinesla “úžasné“ zážitky jak za soutěžním stolem, tak následně po soutěži. Podařilo se mi nahlédnou do komunity českých chilližroutů a poznat spoustu skvělých lidí. Dokonce mi bylo díky tomu i umožněno objevit se s ostatními chilližrouty v televizi se Zdeňkem Pohlreichem, což byla také skvělá zkušenost. Soutěž není o tom, kdo vyhraje, ale o tom si společně vypálit tlamy takovým způsobem, že na to celý rok spolu vzpomínáte. Člověk by to tedy měl brát s nadhledem a jen jako legraci a skvělou show. Zasoutěžit si podle mého může úplně každý, i já jsem byl naprostý nováček," směje se výherce loňského ročníku Roman Kalista a dodává:
"Ale rozhodně nezapomínejte na to, že soutěž je pouze třešnička na dortu celého festivalu Chillibraní. Rozhodně doporučuji všem navštívit tuhle akci, mohou zde ochutnávat pálivá jídla na všechny způsoby, nakoupit neobvyklé pálivé dobroty a prozkoumat tuto, pro spoustu lidí neznámou krajinu kulinářského umění. Takže doporučuji sebrat kuráž a partu kamarádů a vyrazit na Chilližrouta! Užijete si super odpoledne.“
Pokud nemáte dost zkušeností a odvahy se přihlásit do soutěže Chilližrout, ale máte rádi pálivé pokrmy a chcete si užít skvělé odpoledne v příjemném prostředí, přijďte 6. září do areálu koupaliště Riviéra v Brně!
„Letošní ročník přinese hodně nového. Jsme zvědaví, jak se bude návštěvníkům líbit na novém místě. Pevně věříme, že ocení parametry areálu, které v mnohém několikanásobně převyšuje prostředí přehrady v loňských ročnících. Jedná se hlavně o technické a kapacitní možnosti, nehledě na množství parkovacích míst, dostupnost z centra Brna a další,“ říká Petr Klemeš.
Chillibraní a Chilližrout 2014
Kdy: 6. září 2014
Kde: koupaliště Riviéra, Brno
Vstupné: 60 Kč
Více informací a zdroj foto: www.chillibrani.cz
< Předchozí | Další > |
---|