Ekonomka a publicistka Markéta Šichtařová, spoluautorka knih Všechno je jinak a Nahá pravda, se vydala na pole gastronomie a na základě vlastních zkušeností zpracovala kuchařskou knihu s názvem Citlivá kuchyně. Co ji k tomu vedlo? Uměla si to dobře spočítat!
S manželem Vladimírem Pikorou má totiž tři děti a každé z nich má nějakou potravinovou alergii. A aby toho nebylo málo, i manžel se začal potýkat se zdravotními potížemi, způsobenými nesnášenlivostí lepku. Že by to byla pro rodinu sympatických ekonomů jakási daň z přidané hodnoty? Počáteční zděšení ve smyslu „co jim teď budu dávat jíst“ vystřídalo zdravé odhodlání postavit se k problému čelem. Začala tedy shánět informace, studovat kvanta medicínské literatury, experimentovat, vařit, fotit, klást anketní otázky svým strávníkům a kuchařka byla na světě.
Již fotografie na obalu knihy vypadá velice lákavě. Zobrazuje na první pohled zravím kypící autorku se spoustou ovoce a zeleniny v náruči. Hned v úvodu najde čtenář seznam hlavních kapitol, názvy receptů a k nim se vážicích podtitulů. Následuje průvodní slovo Markéty Šichtařové, kde vysvětluje, proč se do tohoto projektu pustila. Rozhodně se nechce plést do řemesla či konkurovat profesionálním kuchařům a kuchařkám, ale již doživotně bude muset své rodině vyvářet podle určitých zásad, a tak se pokusila sobě i dalším lidem, na kterých si civilizační stres vybírá svou daň, usnadnit život.
Smyslem této knihy je umožnit se najíst každý den, od rána do večera, všem těm, na kterých si dnešní bláznivě rychlá doba vybrala civilizační daň.
Aby zdraví byli ještě zdravější
Důležitou pomůckou v orientaci při práci s knihou jsou vysvětlivky použitých pojmů, ikonky míry citlivosti a časové náročnosti přípravy pokrmů.
Prvních pár kapitol je věnováno receptům na jídla s různými druhy masa. Není však třeba, aby vegetariáni házeli kuchařku do žita, protože zde najdou i dost variant bezmasých. Sami už určitě vědí, že si základ každého receptu mohou přizpůsobit a maso prostě jen vypustit. Následují hlavní jídla založená na rýži, těstovinách, bramborách, luštěninách, dále polévky, přílohy, omáčky, saláty, sladkosti a tipy na snídaně a svačiny. To vše je proloženo spoustou zeleniny a ovoce.
Důležitou nadstavbou kuchařské knihy Markéty Šichtařové jsou podtituly u každého receptu a hodnocení strávníků. Tento text obsahuje rodinné historky související s objevením alergií, tragikomickými diskuzemi s lékaři, hledáním vhodného nového způsobu stravování a ohlasy podobně postižených lidí. Nechybí fakta a důležité informace o typech alergií, upozornění na možné omyly a mýty. To vše psáno, pro Markétu Šichtařovou typickým, sarkasticko-ironickým stylem, takže si hezky počtou i ti, kterým samotné vaření nic neříká.
Pod každým receptem jsou krátká hodnocení strávníků – Vladimíra Pikory, Markéty Šichtařové a jejich dětí. Vypadají například takto:
Manžel: No tedy…?! To ale má sílu, jako by to bylo s cibulí…? Ale ta tam přeci není, nebo snad je…?
Dcera: Fuj, okurku nejím, není náhodou vařená?
Syn: Já mám okurku rád.
Já: Překvapivě silný a aromatický salát i bez použití ingrediencí, které si většina lidí se saláty a pikantností spojuje. Vlastně je chuťově ještě výraznější než obvyklý okurkový salát.
Jak sama autorka upozorňuje, hlavně se při zjištění, že máte buď vy nebo kdokoliv jiný alergii na nějakou potravinu, nebo se u vás objeví zvýšená citlivost na to, co běžně jíte, nebojte se změny! Existuje tolik možností a současný trh nabízí tolik alternativních zdrojů, že se nebudete muset vzdát ani pečiva, ani oblíbených chutí. Jen budete muset trochu hledat, improvizovat a experimentovat. Samozřejmě také vytrvat ve svém snažení a nepodlehnout zažitému stravovacímu stereotypu.
Aby start do nové, zdravější etapy vašeho života byl snazší, můžete začít připravovat lahodnou krmi podle Citlivé kuchyně Markéty Šichtařové. Přeji vám dobrou chuť a hodně zdraví!
Ing. Markéta Šichtařová (nar. 29.10.1976), vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, obory hospodářská politika a finance. V roce 2004 založila nezávislou analytickou a konzultační společnost Next Finance s.r.o., zabývající se prognózami finančního trhu i makroekonomiky, která působí jako jediná svého druhu v ČR i na Slovensku a byla několikrát oceněna za přesnost prognóz. Ředitelkou společnosti je dosud.
V roce 2011 jako spoluautorka klipu „Nechceme se pást“ přispěla k vyvolání veřejné diskuze na téma důchodové reformy.
V roce 2011 vyšla kniha Všechno je jinak a v roce 2012 Nahá pravda – obě vydala společně s manželem Vladimírem Pikorou. Spolu mají tři děti.
S citlivou kuchyní má bohaté vlastní zkušenosti ze své rodiny, která je na toto vaření ze zdravotních důvodů odkázána.
Citlivá kuchyně/ Aby zdraví byli ještě zdravější
Autor: Ing. Markéta Šichtařová
Ilustrace/foto: Tomáš Nosil, Ing. Vladimír Pikora Ph.D.
Vydala: NF Distribuce s.r.o.
Počet stran: 256
Hodnocení: 100%
Kniha je i s podpisem autorky k dostání například zde: www.nextfinance.cz/knihy/
nebo si o ni můžete zasoutěžit ZDE:
Zdroj foto: archiv Ing. Markéty Šichtařové
< Předchozí | Další > |
---|