Základní škola České Kopisty slaví 100 let

Základní škola České Kopisty slaví 100 let

Tisk

200skolaV těchto dnech uplyne 100 let od založení Základní školy v Českých Kopistech. A přestože se jedná pouze o malotřídku, oslavy se chystají veliké. Dlouho připravované veselí vypukne už v sobotu, 28. září, ve 14 hodin. Škole přijede k narozeninám popřát například imitátor Petr Jablonský. Těšit se můžete také na vystoupení mažoretek a na taneční zábavu. Za zmínku určitě stojí i výstava historických dokumentů, umístěná v budově školy. Zájemci se díky ní seznámí se školní kronikou, prohlédnou si třídní výkazy a fotografie bývalých žáků.


Historický materiál začali pracovníci školy shromažďovat už na počátku tohoto roku. Jejich úsilí završí připravovaný sborník.

Základní škola České Kopisty má na svých webových stránkách všeříkající motto: Malá škola – velká rodina. Právě na rodinné atmosféře si škola nejvíce zakládá. Díky nízkému počtu žáků si totiž může dovolit, přistupovat ke každému individuálně. Dětem jsou k dispozici dvě třídy – jedna se standartním vybavením, druhá speciálně uzpůsobená pro výuku anglického jazyka. Škola provozuje také družinu a zájmové kroužky. Děti nepřijdou ani o obědy, které se do školy dováží z nedalekého Terezína. 

skola

V budově základní školy sídlí také škola mateřská, která se do sobotních oslav rovněž zapojí svým vystoupením.

Foto: www.zsck.ic.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Chystá se druhá Pigyáda – tentokrát na Moravě

pigyada perexPrasátko Pigy a jeho kamarádi si pro děti přichystalo ještě druhou akci a to druhou letošní Pigyádu. Ta se bude konat 22. srpna v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště. Piráti si pro děti nachystali poklady a ...


Literatura

Co napsala Písařka ze Sieny?

pisarka sienaAch, to zase bylo čtení s velkým Č. Zřejmě mám poslední dobou štěstí na výběr knih, protože Písařka ze Sieny je dalším příběhem, který mne dostal až do kolen. Tahle kniha je skvostným příkladem toho, kdy si člověk uvědomí, proč vlastně vůbec čte. Správným dávkováním je ...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.