Vyhýbejte se hladovým potravinám

Vyhýbejte se hladovým potravinám

Tisk

varime bez hladovych potravin 200Ve vydavatelství CPress vyšla další moderní kuchařka tentokrát zaměřená na potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nese název Vaříme bez hladových potravin a autorkou je Héléne Comlan.

 

 

Kniha začíná teoretickým Úvodem, ve kterém je stručně vysvětlen princip glykemického indexu, následují také zásady, informace o cukrovce a velmi praktické tabulky s přehledem potravin a údaji o jejich glykemickém indexu a glykemické zátěži.

7 zásad nízkého glykemického indexu:

  • 1 Základem vašeho stravování musí být zelenina
  • 2 Snězte tři kusy ovoce denně
  • 3 Zařaďte do jídelníčku luštěniny
  • 4 Stop nasyceným mastným kyselinám
  • 5 Sýry a mléčné výrobky občas
  • 6 Třikrát týdně jezte ryby
  • 7 Maso stačí jíst dvakrát až třikrát týdně

Následuje celkem 40 receptů rozdělených na Chuťovky, Předkrmy a studená jídla, Teplá jídla a Sladké dezerty. U každého receptu nechybí seznam surovin, srozumitelný číslovaný postup a také nějaký trik. Na následující straně najdete vždy fotografii daného jídla. Ty jsou na jednu stranu precizní a „čisté“, ale ničím se neodlišují od ostatních kuchařských knih.

Některé recepty jsem znala, z jiných bylo patrné, že se nejedná o českou kuchařku, ale spousta mě jich nadchla. Například v chuťovkách mě zaujala studená polévka z okurek s dalšími tipy na pomerančovo-mrkvovou nebo řepovo-zázvorovou. V létě je určitě vyzkouším. Líbil se mi také dýňový chlebíček se semínky z celozrnné špaldové mouky. Z další kapitoly mě láká malý nákyp ze špenátu nebo koblížky z cukety a mrkve a inspiruji se určitě i saláty. Na nějakou večeři připravím dýňovou fritátu se šalvějí a pečené vejce s pórkem. Z dezertů stojí za zmínku krémový dezert s čokoládou nebo hříšně vypadající lávový koláč.

Vaříme bez hladových potravin je založeno na přehledné a barevné typografii a kniha je podobná jako ostatní kuchařky tohoto nakladatelství. Mně připomněla například nedávno čtený titul Vaříme bez plýtvání. Tuto konzistenci oceňuji, ale na druhou stranu jsem fanynkou spíše obsáhlejších kuchařek, kde se nachází jak více rad a tipů, tak především receptů.

Hélène Comlan je Francouzka, která se nyní věnuje naturopatii. Na tuto cestu se vydala, protože potřebovala změnit svůj život a vždy byla nadšená přírodními alternativními léky a je přesvědčena o důležitosti zdravého životního stylu. Kromě naturopatie nabízí také kurzy zdravého vaření a je autorkou mnoha knih o zdravé výživě.

varime bez hladovych potravin

Vaříme bez hladových potravin
Autor: Héléne Comlan
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: zdraví, životní styl
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58123995/varime-bez-hladovych-potravin/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Salát z ředkviček s řapíkatým celerem, jablky, mrkví a sýrem

salat redkvicky perexKrásně křupavé a lehce pikantní ředkvičky obsahují zejména vitamíny C a B, kyselinu listovou, bílkoviny, vápník a vlákninu. Dále v nich najdeme železo, fosfor a draslík. Pozitivně působí i ve střevech, posilují imunitu a uvolňují ...


Literatura

DVOJRECENZE: Tři vteřiny

Tri vteriny 200Stačí tři vteřiny zachránit život Paule?
Před časem vzbudila pozornost kniha Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. S neméně strhujícím románem přichází ke čtenářům i švédská sp...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...