Odhalte Sílu přírodní fermentace

Odhalte Sílu přírodní fermentace

sila prirodni fermentace 200V nakladatelství Grada vyšlo nové vázané vydání oblíbené knihy zaměřené na kvašené potraviny. Jmenuje se Síla přírodní fermentace a jejím autorem je Sandor Ellix Katz.

 

 

Na první pohled se jedná o kuchařku, ale kniha obsahuje mnohem více. Přenáší totiž na čtenáře autorovo nadšení a ten se tak mezi řádky dozvídá o zázračných účincích fermentace. „Pro mě je kvašení zdravotním režimem, kulinářským uměním, multikulturním dobrodružstvím, formou aktivismu i duchovní cestou – vše naráz,“ píše na začátku úvodu s kulturními souvislostmi.

Kniha je rozdělena na 13 hlavních kapitol, přičemž ty úvodní se zaměřují na rehabilitaci živých kultur, teorii kultur, jejich homogenizaci a zacházení s nimi. Následují části zaměřené na nakládanou zeleninu, luštěniny, mléčné produkty, chleba, obilné kaše a tekutiny jako jsou víno, piva, medovina, ale také octy. V závěru se pak nachází poznámky, použitá literatura, seznam receptů a krátké informace o autorovi.

Sílu přírodní fermentace jsem četla nedlouho po tom, co jsme doma nachystali další várku kysaného zelí, takže jsem měla radost, že se o tom všem dozvím něco víc. Hned mě tak zaujaly tipy na jeho obměny jako například zelí s vínem nebo mořskými řasami. Zaujala mě také varianta s kysanou vodnicí (podle autora jedním z nejméně doceněných druhů zeleniny) a kvašená řepa vhodná do boršče.

Díky knize snad přijde řada i na základní kimči nebo chlebový kvásek s ovocem a někdy se chci pustit i do výroby jogurtového sýra labneh tvořícího základ pro jogurtové omáčky populární v indické kuchyni. Dále jsem si vypsala tibetské kefírovo-pohankové lívance, bramborové kváskové placky s rozmarýnem a česnekem nebo africkou jáhlovou kaši.

Autorův styl psaní mě moc bavil, protože působil velmi lidsky a mnohokrát jsem se i zasmála – například při jeho popisu nejistých hranic mezi dokonale zkvašenou a zkaženou potravinou nebo o kvašení alkoholu spojeného v dávných dobách s božstvy. Ocenila jsem také přidání českých poznámek do textu.

Kniha bude mít čestné místo v mé knihovně, mám v plánu z ní zkoušet nejrůznější dobroty a těším se na další autorova díla avizovaná v samotném závěru knihy.

Sndor Ellix Katz (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee. Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.

sila prirodni fermentace

Síla přírodní fermentace
Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Autor: Sandor Katz
Překlad: Zuzana Ouhrabková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Alferia (Grada)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace-vazane-vydani-(1)-12163/


 

Přihlášení



Soutěže

Veverčák Píťa se vrátil

Veverčák Píťa se společně s hajným Petrem objevili v knize Víš, kde jsou děti stromů? a nyní se vrací v titulu Kde si Píťa chladí tlapky? Nakladatelství Kazda

Ženy, které milují příliš a doufají, že se jejich partner změní

Doufáte, že se váš partner, který vám ubližuje, změní? Ne, nezmění! Kniha z nakladatelství Portál psychoterapeutky Robin Norwood je o citové závislosti ve vztazích a pomáhá ženám najít cestu k sobě a odejít z nevyhovujícího vztahu. Je plná skutečných příběhů žen, které milovaly příliš… Nakladatelství Portál

Rozhovor

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodp...

Hledat

Videorecenze knih

Michael Krásný vydává druhé album 20:20

Michael Krásný, kontrabasista, baskytarista, zpěvák a dlouholetý doprovodný hráč trumpetisty Laca Decziho, vydává druhé sólové album s výmluvným názvem 20:20. michaelkrasnymusic.com

Čtěte také...

Luštěninová kuchařka Petra Klímy. Kde najít kvalitní rostlinné bílkoviny?

 

kucharkaPokud se stravujete ryze vegansky, nebo teprve přecházíte na veganskou stravu, jistě uvítáte tipy na skvělé recepty a zdroj kvalitních rostlinných bílkovin. To vše vám může poskytnout Luštěninová kuchařka Petra Klímy z nakl...


Literatura

Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

inspekce 200Hluboko v lesích je jedna věž, a v ní bydlí čtyřiadvacet chlapců. Říká se jim abecední chlapci – jejich jména jsou písmena abecedy. Každé ráno vstanou, a před vyučováním jdou na Inspekci – je to už součástí jejich denní rutiny. Inspektoři je p...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...