Odhalte Sílu přírodní fermentace

Odhalte Sílu přírodní fermentace

Tisk

sila prirodni fermentace 200V nakladatelství Grada vyšlo nové vázané vydání oblíbené knihy zaměřené na kvašené potraviny. Jmenuje se Síla přírodní fermentace a jejím autorem je Sandor Ellix Katz.

 

 

Na první pohled se jedná o kuchařku, ale kniha obsahuje mnohem více. Přenáší totiž na čtenáře autorovo nadšení a ten se tak mezi řádky dozvídá o zázračných účincích fermentace. „Pro mě je kvašení zdravotním režimem, kulinářským uměním, multikulturním dobrodružstvím, formou aktivismu i duchovní cestou – vše naráz,“ píše na začátku úvodu s kulturními souvislostmi.

Kniha je rozdělena na 13 hlavních kapitol, přičemž ty úvodní se zaměřují na rehabilitaci živých kultur, teorii kultur, jejich homogenizaci a zacházení s nimi. Následují části zaměřené na nakládanou zeleninu, luštěniny, mléčné produkty, chleba, obilné kaše a tekutiny jako jsou víno, piva, medovina, ale také octy. V závěru se pak nachází poznámky, použitá literatura, seznam receptů a krátké informace o autorovi.

Sílu přírodní fermentace jsem četla nedlouho po tom, co jsme doma nachystali další várku kysaného zelí, takže jsem měla radost, že se o tom všem dozvím něco víc. Hned mě tak zaujaly tipy na jeho obměny jako například zelí s vínem nebo mořskými řasami. Zaujala mě také varianta s kysanou vodnicí (podle autora jedním z nejméně doceněných druhů zeleniny) a kvašená řepa vhodná do boršče.

Díky knize snad přijde řada i na základní kimči nebo chlebový kvásek s ovocem a někdy se chci pustit i do výroby jogurtového sýra labneh tvořícího základ pro jogurtové omáčky populární v indické kuchyni. Dále jsem si vypsala tibetské kefírovo-pohankové lívance, bramborové kváskové placky s rozmarýnem a česnekem nebo africkou jáhlovou kaši.

Autorův styl psaní mě moc bavil, protože působil velmi lidsky a mnohokrát jsem se i zasmála – například při jeho popisu nejistých hranic mezi dokonale zkvašenou a zkaženou potravinou nebo o kvašení alkoholu spojeného v dávných dobách s božstvy. Ocenila jsem také přidání českých poznámek do textu.

Kniha bude mít čestné místo v mé knihovně, mám v plánu z ní zkoušet nejrůznější dobroty a těším se na další autorova díla avizovaná v samotném závěru knihy.

Sndor Ellix Katz (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee. Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.

sila prirodni fermentace

Síla přírodní fermentace
Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Autor: Sandor Katz
Překlad: Zuzana Ouhrabková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Alferia (Grada)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace-vazane-vydani-(1)-12163/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sny jako řeč duše

Sny jako řeč dušeOpět téma, které zajímá nejen odborníky z řad psychoterapeutů a pomáhajících profesí, ale i zájemce o seberozvoj, psychologii a ezoteriku. Výklad snů odnepaměti fascinoval nás všechny, kterým se zdají sny a i ty, kteří si své sny nepama...


Literatura

Punisher opět tvrdě nakopává zadky

punisher muz z kamene 200MAX série Punishera pokračuje sedmým komiksem nazvaným Muž z kamene. Tentokrát se Frank Castle vydává až do Afghánistánu, kde svede souboj se zákeřným ruským parchante...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...