Upcyklace je aktuálním trendem

Upcyklace je aktuálním trendem

Tisk

Upcyklace 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu kolektivu Smarticular, tentokrát zaměřenou na Upcyklaci a nový život starých věcí.

 

Web Smarticular.net je berlínský portál, který od roku 2014 zveřejňuje návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy, představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Z těchto návodů pak vzejdou knihy – v nakladatelství Kazda jich vyšlo už několik, například Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Zkuste to doma sami kuchyně anebo Zkuste do toma sami Péče o tělo a vlasy.

Tato kniha přináší více než 100 praktických nápadů pro začátečníky a pokročilé. Ty jsou rozděleny do kapitol: Techniky a tipy, Vysprávky a dekorování, Doplňky, Koupelna, Domácnost, Děti, Oblečení, Kuchyně, Dárky, Na cesty a Vzhůru do práce. V závěru nechybí rejstřík.

V úvodním textu najdete alarmující čísla o rychlé módě, která stojí minimálně za zamyšlení: „V roce 2018 se vyrobilo více než 110 milionů tun textilního vlákna a toto číslo neustále roste. Přibližně dvě třetiny z toho připadají na umělá vlákna, třetina na vlákna přírodní, především na bavlnu. Oblečení přitom nosíme stále kratší dobu: většinu z 95 kousků oblečení, které každý z nás v průměru vlastní (bez spodního prádla a ponožek), si oblékneme méně než čtyřikrát, než je vyhodíme.“ (str. 12)

Osobně jsem čekala, že v Upcyklaci najdu nějaké netradiční nápady na využití věcí, které bych normálně vyhodila. Trochu mě tím pádem zklamalo, že je celá zaměřená na upcyklaci textilu, tedy práci s látkami. A ve většině případů pak na šití, na které jsem (bohužel) opravdu levá. Nicméně není všem dnům konec, některé tipy mě zaujaly, jsou popsány názorně a není tak vyloučeno, že se k nim někdy odhodlám.

Velmi jednoduše například vypadala výrobu opakovaně použitelných kosmetických tamponků, které běžně používám (koupila jsem si je), líbily se mi i maňásci z ponožek nebo nákupní taška z trička. Ta jde navíc vyrobit i bez šití a výsledek vypadá moc dobře! Dále mě nadchl například levandulový potisk umožňující zachránit oblíbený kousek oblečení za pomoci éterického levandulového oleje, barvení látek rostlinami a slunečními paprsky (věděli jste, že lososově růžovou barvu udělají slupky a pecka z avokáda?) nebo výroba porcovaného čaje hodící jako se jako milý dárek.

V Upcyklaci si podobně jako v dalších knihách ze série Smarticular každý najde něco a může tak svým přístupem přispět k lepšímu životu nás všech.

Upcyklace obalka

Upcyklace
Nový život starých věcí
Autor: kolektiv Smarticular
Překlad: Monika Řezníčková
Žánr: dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 208
Hodnocení: 85 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nevyhazujte, upcyklujte

https://www.knihykazda.cz/upcyklace/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nahlédněte do světa bylinek

bylinky pro kazdeho200Bylinky pro každého je název nové knihy z nakladatelství Grada, ve které najdete plno zajímavých informací i receptů.

 

...

Literatura

Maturitní ples s hořkou příchutí

svetlovetme 200O knize Najít světlo ve tmě jsem se dozvěděla na jednom semináři tvůrčího psaní, který vedla Michelle Losekoot. Naproti mně seděla usměvavá blondýnka s růžovým pruhem ve vlasech a vypadala, že je fakt v pohodě. Potom, když jsme se jeden po...

Divadlo

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...