Nalákejte si do zahrady hmyz, ptáky a další zvířata

Nalákejte si do zahrady hmyz, ptáky a další zvířata

Tisk

sykorky miluji medunku 200Sýkorky milují meduňku je další skvělá kniha od nakladatelství Kazda. Dozvíte se díky ní, co si nasadit na zahradě, abyste do ní nalákali užitečné tvory.

 

 

Autorka Elke Schwarzerová v úvodu popisuje, že kniha pojednává o konkrétních souvislostech mezi určitými rostlinami a zvířecími obyvateli zahrady. „Pomůže vám přilákat do zahrady vaše oblíbence z říše zvířat prostřednictvím určitých rostlin a vedle toho na jejich květech či plodech třeba objevíte i další živočišné druhy. Úspěch je zaručený – šikovným plánováním si své oblíbené živočichy na zahradě přece jen nějak „vypěstujete“,“ dodává.

Kniha začíná kapitolou Zahrada pro zvířata popisující, co mají jaké druhy rády, následují Lákadla pro oblíbené druhy zvířat (veverky a ptáky), pro brouky, motýly a spol. a pro pestřenky. Tvořivé čtenáře zaujme část Projekty pro zvířata, kde se nachází návod na vyrobení hmyzího hotelu nebo budky pro ježka a ti více zvídaví ocení Další informace se zdroji, tipy na další čtení a rejstříkem.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, kdo další miluje meduňku

U jednotlivých rostlin nechybí názorné fotografie, jejich popis, zdůrazněné poznávací znaky a také informace o kultivarech. Mě zaujal i autorčin tip (Můj tip), kde přidává své praktické zkušenosti. Například u okrasné jabloně radí přebytek úrody zavařit s tím, že všechna okrasná jablka nemusí dobře chutnat, ale všechna jsou jedlá a dá se z nich vytvořit třeba želé. Kromě rostlin jsou v knize popisována i zvířata – dozvíte se také jejich poznávací znaky, ale navíc jaké jsou jejich oblíbené plody, rostliny, nebo semena a jak je můžete podpořit. Nadšeně jsem zhltla stránky o pestřenkách, protože jsem vůbec netušila, že je takových vosiček tolik druhů a rozhodně si jich budu na zahradě více všímat!

Sýkorky milují meduňku potěší především ty, kteří plánují založení zahrady, nebo v ní chtějí udělat takové změny, aby byla lákavá pro živé tvory. Zkrátka však nepřijdou ani ostatní – jedná se o poučné čtení plné inspirace! Mě se moc líbily nápady na sochání z mrtvého dřeva a zase mám několik tipů na nové rostliny.

Elke Schwarzerová vystudovala biologii a co nejčastěji se pohybuje v přírodě. Fotografuje rostliny a hmyz a zahradničí na své přírodní biozahradě s kompostem, bez rašeliny a bez pesticidů. Na její zahradě lze objevit několik včelích hotelů, čmeláčí hnízdo, písečné včely v trávníku a motýly aurory, kteří kladou vajíčka na stříbrný list.

sykorky miluji medunku obalka

Sýkorky milují meduňku
Jak do zahrady přilákat hmyz, ptáky a další zvířata
Autor: Elke Schwarzerová
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 128
Hodnocení: 90 %

https://www.knihykazda.cz/sykorky-miluji-medunku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neviem či som si to tak vymodlila, ale aj pre mňa to bol spevácky najlepšie odspievaný koncert

ZEA200Speváčka ZEA, vlastným menom Alžbeta Ferencová, vystúpila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne po prvýkrát. Ide o mladú speváčku, ktorá odštartovala svoju kariéru a len nedávno vydala prvý debutový album Burning light. Jej hlas je výnimočný to poznamena...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Motivační knížka nejen pro děti

ryby ktere lezou na stromy 200Sebastian Fitzek se běžně zaměřuje na psaní psychothrillerů, ale tentokrát se pustil do úplně jiného žánru. Především pro své tři děti napsal knihu Ryby, které lezou na stromy s podtitulem Kompas pro velké dob...


Literatura

Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

nejtem200Vítejte v Nejtemnější části lesa. Právě tak se jmenuje zatím poslední u nás vyšlý román od Holly Blackové. Autorka velice populární Kroniky rodu Spiderwicků přichází se zajímavým fantasy pro mladé.

...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...