Šafránové quinotto aneb všechno, na co je chuť v jednom

Šafránové quinotto aneb všechno, na co je chuť v jednom

Tisk

safranMěla jsem chuť na šafrán. Mám ho ráda v rizotu i těstovinách. Rýžové těstoviny jsem měla nedávno – čili rýži a těstoviny v jednom. Chuť na jedno i druhé tedy chyběla. Na quinou byla intenzivní. Rovněž na chilli, eidam, sýr s bílou i modrou plísní, olivy. Neváhala jsem a bylo z toho šafránové quinotto. Nebo všechno, na co mám chuť v jednom. 

Co mi totiž chybělo, byl čas. Čas na postupné vaření risotta jak se patří včetně stání u sporáku. Zároveň čas pokročil a věděla jsem, že nic těžkého na žaludek s osmaženou cibulí, česnekem není dobrá volba. Jít spát hladová jsem odmítla jako první - neusnula bych. Se žaludkem plným risotta jak se patří se záplavou sýru a másla bych spala těžko, pokud vůbec. Šafránové risotto zachránilo mě, můj žaludek i můj spánek – vařilo se samé a o necelou půl hodinu jsem měla vidličku plnou lahodného pokrmu. Navíc, šafrán je léčivý a podporuje trávení. Stačí ho opravdu špetka - jak se říká o šafránu.

1 porce - pokud více, vynásobte podle aktuálního hladu a zájmu strávníků

Připravte si:

40 - 50 g quinoy (u mě barevná, dejte, jakou máte - bílou, červenou, černou, barevnou)
sůl
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (stačí špetka)
čerstvě v hmoždíři podrcený zelený pepř (můžete i černý, barevný)
šafrán (špetka pravého nebo nepravého šafránu - žluť barvířská, případně kurkumy)
1 polévkovou lžící másla (propuštěného másla ghí, oleje)
150 - 200 g zeleniny dle vaší volby (u mě vše z mrazničky: nakrájená tykvička hokkaido, mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice, nasekaná chilli paprička, olivy)
1 hrst sýra nakrájeného na kostičky dle vaší volby (u mě z mrazničky eidam, sýr s modrou plísní, sýr s bílou plísní)
nasekanou petrželku a celerovou nať (u mě z mrazničky)

Postup:

1. Quinou jsem na sítu propláchla studenou vodou. Takhle určitě nebude hořká.
2. Dala do hrnce, zalila vodou asi 2 - 3 centimetry nad quinou, osolila. Přidala šafrán, muškátový oříšek, zelený pepř. Olivy, měla jsem vcelku nakrájela a spolu se sýrem dala z mrazničky – aby povolili na talíř. Polovinu petrželky a celerové natě spolu se zeleninou dala ke quinoa. Nechala svařit a pod pokličkou na minimu za asi 15 – 20 minut doměkka uvařila.
3. Pokud se voda nevyvařila a zůstala, quinou pořádně slijte, aby v ní nezůstala ani kapka. Jinak budete mít kaši. Do horké vmíchala vidličkou máslo – vidlička oddělí zrníčka – polovinu sýra a oliv.
4. Quinotto jsem dala na zbylý sýr na talíři –  neodolatelně ho roztopí. Posypala zbývající natí a jde se na to! Ze středu, kde je sýr! Máte rádi natahující se žvýkačkový? Tak neváhejte, přesně takový je a všechna ta lahodná dobrota kolem. Hladoví nebudete!

Určitě vás zajímá:

Quinoa je jedna z mála rostlin, která má v sobě celý protein. Čili obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Právě ty si organismus neumí vytvořit sám. Přijímáme je ze stravy. Quinoa udrží zdravé pevné kosti, předejdete osteoporóze neboli jejich řídnutí. Má omega 3 mastné kyseliny pro zdravé srdce, komplexní sacharidy udrží stabilní hladinu cukru v krvi, chrání před chudokrevností. Jako jedna z mála rostlin obsahuje riboflavin, podpoří trávení a zdravé vlasy, poškozené opraví, zajistí růst nových. V nabídce je bílá – jemná, černá a červená – chuťově výraznější. Váháte? Dejte si všechny najednou a rozhodněte se pro quinou tříbarevnou. Barevná trojice najednou je příjemná a harmonická. Barevně i chuťově.

Základní příprava:

Quinou jsem propláchla, takhle určitě nebude hořká, dala do hrnce. Přidala vodu asi 2 - 3 centimetry nad quinou. Osolila a na minimu pod pokličkou za 15 - 20 minut uvařila. Hotovou můžete, nemusíte propláchnout. Quinoa je výborná příloha namísto rýže, brambor. Zastoupí těstoviny, zavářku do polévky. Polévku zahustí, chutnat bude i bez jíšky. Bezlepková quinoa je skvělá se zeleninou, sýrem, čímkoli. Na slano i na sladko.

Namísto pravého šafránu – měsíček lékařský:

Pročišťuje krev a upravuje krevní oběh. Je bylinné antibiotikum. Uvolňuje napětí, křeče, organismus zbavuje škodlivých látek. Obsahuje vitamín C a lykopen, účinný antioxidant, který posiluje zejména při zátěži zdraví organismu. Ten ho dobře přijme, když měsíček projde krátce varem a je tepelně upravený například uvařený spolu s quinoou.Měsíček lékařský můžete použít čerstvý nebo sušený: oranžové nebo žluté okvětní lístky.Výborný je i jako čaj, stačí zalít a nechat 5 - 10 minut louhovat. Dobře se také kombinuje s jinými bylinkami, například meduňkou, mátou, šalvějí.

safran

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Fotografie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 
Banner

Přihlášení



Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Eliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát se herečkou.

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Nejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen tak vydala básnickou sbírku Proudy, novelku Mimo prostor a čas a v roce 2021 již pod nakladatelstvím Albatros Media knihu Tajemství snů a jak ho rozluštit, na jejímž pokračování pracuje. Také má rozepsaných několik románů a jako šéfredaktorka vede internetový magazín Kultura21.cz.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

Tvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná. Román Tvrdý jak voda se odehrává v místech, kde se autor narodil, na Oradelské vrchovině uprostřed Číny. Je jaro roku 1968, zuří kulturní revoluce a hlavní hrdina, Kao Radboj odchází z armády, aby "přenesl plamen nového myšlení na rodnou hroudu".

Čtěte také...

Biodanza – tanec s vášní, vášeň pro tanec

Biodanza 5Na konci července jsem dostala příležitost zúčastnit se Biodanza Festivalu v Kohoutově na Královéhradecku. V přívětivých prostorách Centra Živá voda probíhala intenzivní pětidenní oslava života prostřednictvím tance a dalších speciálních technik pod v...


Literatura

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Reklamy světem vládnou

do Pod znackou Bata 200Když se zahledím na dnešní půlminutové reklamy (zvláště pak ty na čisticí a prací prostředky), jímá mě stud nejen za všemu přizpůsobivé tvůrce, ale i za hospodyňky, které se nechávají tímto paskvilem oslovit. Jinak si nedo...