Princ Mamánek Jana Budaře se vrací ve filmové verzi

Princ Mamánek Jana Budaře se vrací ve filmové verzi

Tisk

princ mamanek200Původní kniha herce Jana Budaře Princ Mamánek nyní vychází s exkluzivními fotkami z natáčení stejnojmenné filmové pohádky. Princ Mamánek: filmové vydání vydává 18.10. nakladatelství XYZ.

 

 

Film Princ Mamánek vstoupí do českých kin 27.10. Ovšem už nyní je možné se na „filmové záběry“ podívat na stránkách v rozšířeném vydání knihy plném ilustrací a fotek. Originální pohádka od herce, režiséra a hudebníka Jana Budaře vypráví o rozmazleném princi, který dostane v den svých osmatřicátých narozenin pořádně (a konečně) za vyučenou. Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je nadšeně opečováván svojí milující maminkou, královnou Ludmilou. Není už dávno žádné bezbranné princátko, přesto se bojí takřka všeho. Na budoucnost, natož na případnou svatbu, nemyslí, celé dny na nic nesáhne a má pocit, že i dál bude trávit svůj život ve slastném nicnedělání. Jeho otec, moudrý král Radomil, má však jiný názor. Chce, aby byl jeho syn hoden jeho odkazu a stal se z něj dobrý král své země. A tak mu k narozeninám připraví skutečně kuriózní výchovný dárek… Ludvík se probudí v obyčejných vesnických šatech uprostřed hlubokého lesa, kde začne jeho nečekané dobrodružství. Začne zjišťovat jak vypadá skutečný život v reálném světě, za ochrannými hradbami mateřské péče i rodného hradu. Dospěje konečně v muže a moudrého panovníka?

Kniha i film jsou srdcovým projektem Jana Budaře. Původní knihu sám ilustroval a ve filmu, který režíruje, zároveň hraje i hlavní roli lehkomyslného prince.

princ mamanek film velka

Hvězdné je obsazení i dalších rolí a na snímcích se s hereckými legendami setkáte i na stránkách knihy. V roli milující královny se na plátno vrátila představitelka Arabely, slovenská herečka Jana Nagyová. Ludvíkova otce si zahrála další slovenská herecká hvězda Martin Huba. Princova drsného průvodce na cestě za poznáním skutečného světa, rytíře Hudrovala, hraje Ondřej Vetchý a Veronika Kubařová ztvárnila prostořekou dívku Bětu. Celým příběhem diváka provede Boleslav Polívka v roli vypravěče a hrobníka v jedné osobě.

Na žádnou z rolí se nedělal konkurz či zkoušky, všechny postavy obsadil Jan Budař adresně podle svého přání. „Já sám jako herec konkurzy nemám moc rád a role do filmu jsem hercům nabízel přímo na tělo. Měl jsem štěstí, že všichni mí vysnění herci svou roli v Mamánkovi přijali,“ říká Budař.

Princ Mamanek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

pokrok bez povoleni 200V nakladatelství Grada vyšla kniha slovenského odborníka Róberta Chovanculiaka s názvem Pokrok bez povolení a podtitulem Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět.

...

Divadlo

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšn...

Film

Nadčasové drama Dvanáct rozhněvaných mužů konečně na DVD a Blu-ray


muzi IIITroufnu si tvrdit, že většina našich čtenářů nebyla v roce 1957 vůbec na světě, a pokud ano, byla asi hodně malá a spoustu věcí vůbec nevnímala. Jednou z nich byl například film Dvanáct rozhněvaných mužů, který vypráví o porotě, která debatuje o...