Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

Tisk

pokrok bez povoleni 200V nakladatelství Grada vyšla kniha slovenského odborníka Róberta Chovanculiaka s názvem Pokrok bez povolení a podtitulem Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět.

 

 

 

Kniha se točí kolem konceptů, o kterých se v poslední době hodně mluví. Jedná se o sdílenou ekonomiku a s ní spojený Uber nebo Airbnb, crowdfunding, bitcoiny a blockchain. Osobně jsou mi tato témata blízká a na knihu jsem byla moc zvědavá.

V první řadě musím pochválit celkový koncept knihy. Dlouho jsem se nepotkala s tak smysluplnou a promyšlenou strukturou. Kniha je rozdělena na tři velké části: Sdílená ekonomika a informační asymetrie, Crowdfunding a veřejné statky a Právo a pořádek v internetové anarchii. Ty se dále dělí na podkapitoly. Autor v nich představuje problém nejčastěji v podobě selhání trhu, pak se věnuje jeho řešení, které většinou spočívá právě v nějaké moderní technologii. Kapitoly jsou doplněny také textem se žlutým proužkem, které může čtenář přeskočit, aniž by přišel o něco podstatného. Vše navíc doplňují velmi zajímavé citáty.

Sám Róbert Chovanculiak v úvodu popisuje, že je kniha psaná srozumitelným jazykem a její náročnost postupně roste, ale laik by s ní neměl mít problém. Naprosto s ním souhlasím, protože se mi také nejlépe četly části o sdílené ekonomice a crowdfundingu. Je to však hlavně tím, že mi témata byla blízká a spoustu zmíněných věcí jsem znala. Poslední část mě však nejvíce obohatila – dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací především o dark netu známého hlavně z detektivek a také o bitcoinech.

„Konec konců darknet a kryptoměny jsou jen prostředky. A ty se mohou využít na dobré i špatné účely. Stejně jako je možné použít nůž na překrojení avokáda, ale i na umlčení protivného souseda, je možné použít darknet a kryptotrhy na útek před diktátory, ale i na útěk před spravedlností. Pohoršovat se nad tím, že šifrovací i anonymizační technologie využívají i zločinci, je stejné jako pohoršovat se nad tím, že zločinci používají ke komunikaci telefon nebo auto k přepravě.“ (str. 215)

Smekám před autorem, jak se mu vše podařilo psát srozumitelně a především čtivě. Když už měl člověk pocit, že hlava další informace nepřijímá, přišlo nějaké odlehčení, nebo další podkapitola.

Pokrok bez povolení se bude nejvíce líbit „zasvěceným“ lidem – těm, kteří o problematice už něco vědí, nebo se o ni zajímají. Knihu by si měl ale přečíst každý, aby měl informace a na základě toho si mohl vytvořit názor a také, aby nebyl najednou pozadu.

Róbert Chovanculiak absolvoval doktorandské studium na Ekonomické fakultě v UMB v Banské Bystrici. Od roku 2015 pracuje jako analytik v Institutu ekonomických a společenských analýz. Je autorem stovek článků a domácích i mezinárodních studií. Ve volném čase rád knížky, činky a dobré jídlo.

pokrok bez povoleni

Pokrok bez povolení
Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět
Autor: Róbert Chovanculiak
Překlad: Jana Kupková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 82 %

https://www.grada.cz/pokrok-bez-povoleni-9510/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Z nočního stolku 2

z nocniho stolku 200Napětí, emoce, dobrý příběh – asi kvůli tomu saháme po románech, které slibují splnění těchto atributů. Nakladatelé na obálkách hlásají, že jde o bestseller, thriller a podobně znějící nálepky. Na nočním stolku mám několik podobný...


Literatura

Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky
 

bylinky 200Vydavatelství CPress se drží moderních trendů a tak vydalo knihu zaměřenou na bylinky z našich zahrad od zkušené farmářky z jižních Čech.

...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Demolition Man: Předzvěst naší budoucnosti?



altFilm Demolition Man je velmi propracovaným ztvárněním příběhu o vnímání zločinu, sexu a násilí v nedaleké budoucnosti. S hlavními hrdiny se vydáváme do města, kde je každý aspekt všedního života čistý a dobrý.