Špionážní thriller z časů renesance. To je nový román Zásnubní prsten Vlastimila Vondrušky

Špionážní thriller z časů renesance. To je nový román Zásnubní prsten Vlastimila Vondrušky

Tisk

Zasnubni prsten 200„Láska je v dějinách stejně důležitá jako třeba války a ekonomika,“ říká spisovatel a historik Vlastimil Vondruška ke své šestnácté knize z řady Letopisů s hlavním hrdinou písařem Jiřím Adamem z Dobronína nesoucí název Zásnubní prsten.„Ve všech svých knihách se snažím čtenáře přenést do reálné doby, která nebyla zdaleka tak temná, smutná a zbožná, jak se někdy v obecných představách traduje. Také renesance měla samozřejmě svou morálku, své mravokárce i tresty, ale to neznamená, že se mladí lidé nestýkali. Nesmíme ovšem zaměňovat lásku a necudnost, protože na krásná slova lze doplatit. Na skutečný cit však nikoli.“

 



„Zásnubní prsten jsem koncipoval částečně jako špionážní thriller. To berte s malou nadsázkou, ale žánrově to v podstatě sedí. Vše je pochopitelně zasazeno do historického rámce poloviny 16. století, ale nemějme představu, že jen naše doba je tak moderní, aby znala špionáž, terorismus, dezinformace či hybridní válku. To všechno tu už bylo. A je to i v mém románu, nikoli ovšem v prvém plánu, ale skryto za zdánlivě bezvýznamný únos několika dívek. Naši předkové totiž uměli své zájmy skrývat a třeba takové Benátky či papežský dvůr, to rozhodně nebyli amatéři,“vysvětluje Vlastimil Vondruška.

„Prozradit mohu ještě zajímavé dobové souvislosti. Na jedné straně uvidíte českého krále Ferdinanda Habsburského a na opačné agresivní Osmanskou říši, která právě v té době expandovala do střední Evropy. Své prsty měly v té intrice i Benátky a také polský král. A jak to tak bývá, na zájmy mocných nakonec vždycky doplatí ti bezvýznamní, ale dostatečně hloupí a hamižní, aby jednali nečestně a proti zájmům své země. Což je zkušenost nadčasová,“ doplňuje autor.

Anotace

Zásnuby bez prstenu jsou sice smutné, ale možné. Nicméně zásnuby s prstenem, ale bez snoubenky, to je věc těžko myslitelná. A přece k ní na Starém Městě pražském došlo. Tuhle podivnou zápletku musí řešit Jiří Adam z Dobronína v souvislosti s nevysvětlitelným mordem. Naštěstí má k ruce svou služebnou Rozárku, která se umí v ženské společnosti vyptávat, protože právě tam leží klíč k podivnému zločinu…

Zasnubni prsten

Březnové novinky nakladatelství MOBA

  • Susanne Goga, Leo Berlin, historická detektivka, Velký knižní čtvrtek
  • Monika Czernin, Žila jsem příliš krátce, historický román
  • Margit Steiborn, Nové nebe, historický román
  • Vlastimil Vondruška, Zásnubní prsten, historická detektivka
  • Deon Meyer, Temný proud, thriller
  • Helen H. Durrant, Dvě oběti, britská detektivka
  • Martin Nesměrák, Z kamene a vápna, historická detektivka
  • Holly Martin, Podzimní nebe nad Rubínovými vodopády, ženský román
  • Veronika Černucká, Večírek s hořkým koncem, edice Původní česká detektivka
  • Boris Steinbauer, Smrtící obhajoba, edice Původní česká detektivka


Více informací:www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Naučte se nejrůznější matematické triky

vedle nul 200Vedle nul je jednička velké číslo je nová kniha od Holgera Dambecka, která vyšla v nakladatelství Portál. Pojďte do ní nahlédnout!

 

...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...