Vydejte se na dobrodružnou cestu po stopách živých organismů kolem nás

Vydejte se na dobrodružnou cestu po stopách živých organismů kolem nás

Tisk

hele zivot200Dva roky po knize Atom v kupce sena vychází další díl tentokrát zaměřený na živé organismy s názvem Hele, život! A podtitulem Po stopách živých organismů všude kolem nás.

 

 

Stejně jako v předchozí knize zde nechybí supervědecký detektiv Šerlok Houbeles a jeho hlodavčí spolupracovníci Kryšpín a Kryšpína. Mise má tentokrát název Záhadný případ živých organismů a točí se především kolem života. Schválně, vzpomenete si na sedm znaků života? Já bych se u vyjmenovávání pěkně zapotila, protože ze školy už je to dlouho.

Úvod knihy je zaměřen na počátek života, buňky, strom života a klasifikaci života. Zde se mi moc líbilo, jak je rozdělení (říše, kmen, třída, řád, čeleď, rod a druh) prezentováno právě na výše popsaných průvodcích knihou. Následují stránky zaměřené na sedm říší: archea, bakterie, prvoci, chromisté, rostliny, houby a živočichové. Samotný závěr patří kapitolám O vymírání aneb Kdo je tady blboun a Život ve vesmíru: Jsme tu sami? a nachází se zde také slovníček pojmů a rejstřík.

Kapitoly jsou proloženy dvojstránkovými komiksy nazvanými Příběhy ze života, které představují významné osobnosti z bilogie. Patří mezi ně například Carl von Linné, Charles Darwin, Gregor Mendel nebo Aristoteles. V nich je používán kouzelný humor. V Případu výkvětu velkých rostlinopisců Aristoteles na dotaz Theofrastose: „Co říkáš na můj systém?“ (stromy, keře, polokeře, byliny) odpovídá: „Můj zájem roste.“

V úvodní kapitole o stromu života je rámeček nazvaný virální záležitost, kde autor popisuje viry a zmiňuje i covid 19. Na základě toho jsem zjistila, že kniha byla napsána, a tudíž i přeložena v letošním roce a vzdávám tímto hold jak nakladatelství Pikola, tak především překladatelům. Díky za tak rychlou práci na skvělé knize!

Hele, život! je kniha pro děti, ale rozhodně se u ní zabaví a poučí i dospělí. Já se dozvěděla něco nového o žábách, které musí při polykání pokaždé zavřít oči, protože jsou vyboulené směrem dovnitř do ústní dutiny, což jim pomáhá vsoukat potravu do krku. Zaujali mě dvouplazi (ani hadi ani ještěři, co mají z každého něco) a také jsem nevěděla, že škytavka je vzpomínkou na naše obojživelné předky. Ti měli jako pulci žábry a plíce a tytéž svaly, kterými tlačili vodu k žábrám, způsobují u člověka škytnutí.

Mike Barfield je britský spisovatel, básník, performer a karikaturista. Pracoval v televizi rádiu, novinách a časopisech a vystupoval v knihovnách, muzeích a na festivalech zaměřených na vědu. Ve školách a na festivalech přitom často přednášel v kostýmu mouchy. U nás mu vyšly knihy Tuhle knihu znič ve jménu vědy: Verze Einstein (2018, Pikola), Tuhle knihu znič ve jménu vědy: Verze Galileo (2018, Pikola), Tuhle knihu znič ve jménu matematiky (2018, Pikola) a Škola létání (2019, Bambook). Více o autorovi najdete na jeho webu: https://www.mikebarfield.co.uk/ 

hele zivot

Hele, život!
Po stopách živých organismů všude kolem nás
Autor: Mike Barfield
Překlad: Sabina Poláková, Jan Bružeňák
Žánr: naučná literatura pro děti
Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2021
Počet stran: 64
Hodnocení: 95 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/501510-hele-zivot-po-stopach-zivych-organismu-vsude-kolem-nas.html


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

I v těch nejhorších časech v sobě lze nalézt jiskřičku života

Jiskra zivota perexKoncentrační tábor Mellern slouží jako odkladiště pro vězně, kteří už nejsou schopni žádné práce. V nelidských podmínkách tady přežívá dvanáct „veteránů“, kteří jsou obklopeni řadou nově příchozích zbídačených vězňů.

...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...