„My pijeme rum!“

„My pijeme rum!“

Tisk

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovlivňují nejen vás, ale i vaše blízké, výkonnost v práci, ale i pohled na svět? Tak o těch je nová hra Švandova divadla.

 

Hra začíná netradičně s otevřenou oponou. Na pódiu je zbudováno menší pódium z palet, které jsou na různých místech nacpané mnoha zbytečnostmi – vyfouklý míč, stará panenka… Přichází filmový režisér, který vytváří scénář svého nového filmu zabývajícího se závislostí, především tou na alkoholu. Na scéně se přehrávají jeho myšlenky, které nechává dál plynout nebo je upravuje.

Zavislosti navzdory02

Kromě režiséra Jana nás hrou provádí téma tzv. metanolové aféry. Standa – který převážel závadný alkohol, paní Janáčková, která přišla o rodinného člena v průběhu této aféry, ale setkáváme se i se státní zástupkyní, která se touto kauzou zabývala. Ale tím plejáda postav zasahujících do hry nekončí.

Zajímavě je vymyšlená scéna, která kromě pódia z palet, na kterém herci často sedí na židlích a musejí hledat rovnováhu, si hraje díky posuvným mléčným dveřím i se stínohrou. Přímo na jevišti také vzniká hudební doprovod, který vytváří jeden z herců – Tomáš Červinek. Svou postavu – mladého na drogách závislého hudebníka – zvládá opravdu bravurně a na scéně je nejvýraznějším členem celé závislé smečky.

Zavislosti navzdory01

Hraje je především „tragi“ a komedie jenom úplně okrajově. Konec vyznívá spíše otevřeně, nejasně. Démon alkohol je všudypřítomný a nepříjemný a je třeba mu úplně nepodlehnout a nenechat se opíjet vlastními nereálnými představami. Poznají postavy ze hry, co doopravdy prožívají a co se jim jen zdá? To musíte zjistit ve Švandově divadle.


Závislosti navzdory

Autor: Dodo Gombár

Švandovo divadlo, Praha

Režie: Dodo Gombár

Scéna: Michaela Horáčková Hořejší

Kostýmy: Lenka Odvárková

Hrají: JAN: Robert Jašków, TOMÁŠ: David Punčochář, STANDA: Tomáš Petřík, HOSPODSKÝ: Miroslav Hruška, MARTA: Marta Dancingerová/Anna Peřinová, STÁTNÍ ZÁSTUPKYNĚ: Martina Krátká, LENKA: Eva Josefíková, JANÁČKOVÁ: Bohdana Pavlíková, OLIN: Jacob Erftemeijer, VÁVRA: Tomáš Červinek, FARÁŘ: Petr Buchta, ZÁVISLOST: Andrea Buršová

Premiéra: 24. 9. 2016

Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: Alena Hrbková,

www.svandovodivadlo.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Literatura

Magie času

MagieCasuČarodějovy hodiny od J. A. Bellairse už je možné zařadit mezi klasiku dětské fantasy a s novým vydáním od DOBROVSKÝ s.r.o. máme možnost se do této knihy ponořit znovu. Začíst se do ní můžete i bez dětí a pravděpodobně nebudete litovat. Dokonce se můž...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Blíží se karlovarský filmový festival

56kviff perexCo si budeme nalhávat: mezi mezinárodními filmovými festivaly se ten karlovarský, ačkoli vydáván za jeden z nejdůležitějších, krčí jako příslovečná Popelka. Dopad rádoby velkolepé akce, letos již po šestapadesáté pořádané ve dnech 1. až 9. červ...