Příběh ze současného Egypta

Příběh ze současného Egypta

Tisk

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu něco změnit. Rozhodne se proto k riskantnímu podniku.

 


Se svým oslem a rozhrkanou károu se vydá na cestu, která ho, jak doufá, dovede k setkání s jeho otcem. Tuhle těžkou cestu mu ulehčuje malý společník, kluk jménem Obama (Ahmed Abdelhafiz)…


Film Yomeddine natočil rakousko-egyptský režisér A. B. Shawky a získal za něj Zlatou palmu na Mezinárodním filmovém festival v Cannes. Oprávněně. Vypráví totiž velmi silný a autentický příběh o obyčejném  hrdinovi, který není definován svou  nemocí, ale lidskostí. Hlavní roli neztvárňuje žádný herec, ale skutečný nemocný.

YOMEDDINE 1


Ve filmu se Bešaj snaží porozumět světu, který ho odmítá přijmout. Částečně se mu to daří i díky sirotkovi Obamovi, který taky patři k vyděděncům společnosti. Společně putují  Egyptem a zažívají veselá i smutná dobrodružství. Právě díky postavě malého chlapce dostáva jinak vážný příběh nádech humoru a naděje.


Mohlo by se zdát, že se jedná o depresivní film, ale není to pravda. Yomeddine (v překladu to znamená “soudný den”) je v první řadě film o lidskosti, hledání a nezodpovězených otázkách. A přitom nenásilně a citlivě poukazuje na problémy současného Egypta.
 
YOMEDDINE
Egypt, USA, Rakousko, 2018
Režie: A. B. Shawky
Scénář: A. B. Shawky
Kamera: Federico Cesca
Hudba: Omar Fadel
Hrají: Rady Gamal, Ahmed Abdelhafiz, Shahira Fahmy
Producent: Dina Emam
Střih: Erin Greenwell
Scénografie: Laura Moss
Minutáž: 97 minut
Hodnocení:  90%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Saskova perexSimona Šašková napsala předmluvu ke knize Melindy Folse: Konečně mám koně. Vzdala se úspěšné manažerské kariéry a šla za svým snem. Dnes je koučkou, lektorkou, kdy nejdůležitějším partnerem jsou koně. Klienty velmi vyhledávané koučování s kon...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...

Literatura

Bára Basiková opět ukázala, že umí psát. A míří na komoru!

Basikova perexKdyž skočíš, já taky... Takový název nese knížka zpěvačky Báry Basikové. Jedná se o rozšířený stejnojmenný blog plný úvah, postřehů, vzpomínek i současného žití, prožívaných smutků i drobných radostí. Jde o souhrn příspěvků psaných v d...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Michelangelo Antonioni prozkoumal hlubiny lidských citů

michelangelo antonioniNení snadné vtěsnat do několika odstavců postřehy o životě a tvorbě jednoho z klasiků světové kinematografie, Michelangela ANTONIONIHO. Narodil se před rovným stoletím - 29. září 1912 - ve Ferraře, vystudov...