I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

Tisk

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovných doprovodných figurek. Pozornost se upíná na titulové létací stroje. Protagonistou příběhu je malé práškovací letadélko, které sní o tom, jak se zúčastní velkého závodu, aniž tuší, kolik úsilí bude muset vyvinout a jakým nástrahám čelit, aby se prosadilo.

 

Letadla opakují tentýž model jako "autoví" předchůdci - také vyprávějí o tom, jak se sympatický outsider prosadí v konkurenci namyšlených protivníků. A pomáhá mu přitom zdánlivě nerudný vysloužilec, jenž jej dokonale připraví na rozhodující střet. Není pak důležité, kdo napsal scénář (Jeffrey M. Howard) ani kdo film režíroval (Klay Hall): vše se podřizuje osvědčenému výchozímu modelu, a to jak po stránce syžetové, kdy nechybí ani "televizní" vsuvky z průběžně přinášených reportáží o závodu vedeném přes celou planetu, tak po linii výtvarné, která doslova kopíruje předchozí jmenovaná díla. Jen letadla, opatřená očima i ústy, připomínají spíše žraloka nežli cokoli jiného.

Letadla

Tvůrci - i když technicky bezchybný, vzhledově uhlazený výsledek vyhlíží, jako kdyby jej vyrobil nějaký výkonný počítač bez lidské účasti - začlenili jak verbální humor, tak situační komiku, byť se často pohybuje na thrillerové hraně ustavičného ohrožení a záchrany v poslední chvíli. Každou ingredienci pečlivě odměřili, aby ničeho nepřebývalo ani nedostávalo, aby se nic důležitého nedělo při předpokládaném divákově smíchu. Nejsem si však jist, zda i děti porozumějí veškerým "dospěláckým" narážkám, třeba na zakázaný doping, kvůli kterému bylo jedno z letadel vyřazeno, zda děti ocení kabaretně žvatlavý a zejména u postaviček prvoplánově groteskních ne vždy srozumitelný český dabing, a to jak v překladu, tak hlasovém posazení.

Nalezneme tu chlubně výřečného Mexičana, jemuž dlouho selhává milostné naléhání, dokud mu titulové letadélko neporadí, i polepšenou intrikánku, nechybí ničemní padouši, kteří se neštítí žádného podrazu. Dočkáme se jednorázových chytlavých atrakcí v podobě letu železničním tunelem, při pádu do moře nebo nouzovém přistání na mohutné letadlové lodi. Příliš stručná nadsázka pak provází národnostní zvláštnosti několika vybraných letadel i cizokrajná prostředí (ať již je to Německo nebo Indie), kudy závod probíhá.

Letadla1

Práškovací hrdina je sice vysmíván pro svůj "vidlácký" původ i ochotu každému nezištně pomoci, avšak konání dobra se mu nakonec vyplatí. Do poslední etapy, kterou chce vzdát, dostane tolik náhradních dílů, že může vzlétnout do poslední, rozhodující bitvy. Film tak přinášejí obvyklá poselství amerických nejen animovaných dílek: přesvědčují, že ohleduplnost a vstřícnost se vyplácí, že každý by měl být hrdý na slavnou válečnickou minulost, zde zastoupenou udatným veteránem z druhé světové války i současným vojenským letectvem, jehož čestným členem se práškovací letadélko posléze stává. I zde dochází svého naplnění odvěký americký sen: jak se z nicoty vypracovat k oslnivému úspěchu a všeobecnému uznání.

Letadla jistě splní očekávání, navzdory všedypřítomnému kalkulu s rozměrem mnohogenerační rodinné podívané snad pobaví. Sázejí ovšem na jistotu a ani v nejmenším se nepokoušejí o sebemenší úkrok kamkoli stranou. Pamětníci, kteří se vybaví skvostnou, snad ještě výmluvněji a v povahopisech sytěji rozehranou komedii Báječní muži na létajících strojích (1965), známou i z několikerého televizního uvedení, si jistě uvědomí, že základní dějová i vypravěčská schémata zůstávají po desetiletí stejná, jen podléhají stále mohutnícímu zdětinštění. Což nemá nic společného se snazší přístupností dětskému vnímání, ale naopak souvisí s tvůrčí senilitou. Poté, co kdysi novátorské studio Pixar (to vypustilo první Auta) spolkl molochovitý Disney, nezbývá než konstatovat návrat ke zcela bezpohlavní, strojově odlidštěné tovární výrobě.

film-plakat-orig

 

Letadla / Planes USA 2013, 92 minut
Režie: Klay Hall
Scénář: Jeffrey M. Hall
Hudba: Mark Mancina
Výtvarník a umělecký vedoucí: Ryan L. Carlson
Česká distribuce: Falcon; premiéra 22. srpna 2013
Hodnocení: 50%

Foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Vím, že někde v davu sedí má obrovská opora…“

lakoma barka200V neděli 5. května se v Kaplici na Českokrumlovsku konal již 10. ročník soutěžní přehlídky dětských hudebních souborů Kaplické hrátky. Děti soutěžily v několika kategoriích a jejich výkony byly těžko porovnatelné. Hlavně proto, že každé u...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...


Literatura

Životní příběh hrdinky druhé světové války

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.

...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...