Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Tisk

Vila Ignaze 200Impozantní vstupní hala z osmi druhů mramoru přivítala v roce 1902 v reprezentativním přízemí první návštěvníky uhlobarona Ignáze Petschka po dokončené přístavbě. Do Ústí nad Labem přišel jako 18-letý  na výpomoc do bankovního velkoobchodu s uhlím, který patřil Pražské bance. Seznámil se velkoobchodníkem s uhlím Weinmannem a od roku 1876 začal pracovat v jeho firmě jako obchodní cestující. Brzy si ale otvírá svou vlastní firmu s uhlím (1880) do které přetáhl i část Weinmannových zákazníků (tím také končil jejich vzájemný styk). Obchodní úspěchy z něho udělaly zámožného člověka. Původně pocházel z chudé židovské rodiny z Peček u Kolína, název města si dal do svého jména, ale na svůj chudý původ nikdy nezapomínal a lidem pomáhal.

V době krize v 30 letech zavedl výrobu briket, které městu prodával za režijní náklady, a to mohlo levně prodávat obyvatelstvu. Podílel se hlavně finančně na vzniku řady prospěšných staveb, mezi ty nejvýznamnější patřil dětský pavilon v nemocnici, chlapecký ústav, ozdravovna pro nemocné TBC nebo mateřská školka.

Vila Ignaze 1


V letech 1890 si nechává postavit první rodinnou vilu, v roce 1902 nechal rozšířit. Původní objekt ve zdobném nerokokovém stylu tvoří západní část budovy a úpravy byly provedeny pouze v interiéru a na fasádě, aby s přístavbou tvořily jednolitý celek. Přestavbu dle návrhu vídeňského architekta Hanse Mikscheho, realizovala ústecká firma Alwina Köblera. Další přestavba byla v roce 1934, kdy fasáda byla zbavena všech zdobných prvků včetně dominantního štítu neseného letícími anděly. Hlavním členícími prvkem na fasádě zůstalo bosování.

V interiéru bylo přebudováno schodiště do patra a upravena galerie nad halou. Poslední stavební úpravy byly v 60 letech 20 století, kdy byla zbourána zimní zahrada (půlkruh se železnou prosklenou konstrukcí uvnitř s bazénkem s vodotryskem) a původní jídelna byla rozšířena o další dvě okna pro zasedací místnost. Panelová přístavba sloužící Lidovým milicím znehodnotila severní průčelí. Ve dvoupatrové vstupní hale mimo mramoru zaujme i dřevěná galerie, jejíž sloupky nesou strop haly v neorenesančním stylu a mramorový krb s měděným dýmníkem. Po pravé straně je bývalý salon s původním dřevěným stropem světlého a tmavého moření. Původní jsou dveře, které vedly ze salonu do knihovny. Zde jsou i původní prosklené skříně na knihy a také unikátní sádrový vlys po obvodu celé místnosti. Námětem je plavba po Labi od Drážďan, k Hohensteinu, Hřensku, Krásnému Březnu až po Litoměřice.  Štukovaný kazetový strop se secesními nástropními svítidly tvořenými opálovým sklem v mosazném rámu jsou také původní.

Vila Ignaze 2

Vedlejší místnost patřila kuřárně a je zachována s původním vestavěným nábytkem se secesním dekorem. Dvířka jedné ze skříní nesou měděné reliéfy staré a nové vily. Bývalá pracovna má štukový strop s jemným modelovaným rostlinným dekorem nerokokového stylu a je z tmavě mořeného dřeva. Také zde jsou původní dveře a zárubně.

Vedlejší bývalý obývací pokoj je unikátní pavilonkem v půdorysu pětiúhelníku, vyroben z tmavě mořeného vyřezávaného dřeva s dvěma tordovanými sloupky s ovinutou vinnou révou. Pozornost zasluhuje i krb, který je obložen mořeným vyřezávaným dřevem, s deskami ze zeleného mramoru a litinovými poleny uvnitř, zastírajícími, že se tam topilo plynem. Jdete-li halou nalevo, tak tam je bývalý kulečníkový pokoj s krásným dřevěným kazetovým stropem v kombinaci se štukovou neorenesanční výzdobou.  Pokoj sloužil také jako spojovací článek mezi starou a novou částí.

Vila Ignaze 3

Další patro sloužilo pro potřeby rodiny. Část byla vyhrazená hostům, kteří zde měli k dispozici šatnu, koupelnu, toalety i vlastní schodiště. Půdní patro mělo svoje schodiště a bylo určeno pro služebnictvo k pracím i k jejich bydlení. Byla tam rozsáhlá kuchyň, přípravna a skladovací komory a k dopravě jídla byl využíván elektrický výtah, který vedl celou budovou. V suterénu byl byt domovníka, kuchyňské sklepy i sklepy na bílé a červené víno. Také sklep na uhlí a generátor na výrobu plynu. Pod jídelnou byla tělocvična sloužící v zimě jako tenisové hřiště.  

Vila Ignaze 4


Koncem 30. let 20. století rodina prodala veškerý majetek a emigrovala. Vila se stává sídlem německého Policejního prezidia, po válce pak sídlem okresního výboru KSČ. Dnes přístavbu po milicích využívá Základní umělecká škola Evy Randové, budova patří městu a reprezentační prostory jsou využívány i jako svatební síň.


Prameny: Aleš Brožek  Osudy domů a obyvatel Churchillovy ulice v Ústí nad Labem  
Propagační materiál vydaný u příležitosti Dnů Evropské kultury
Foto : autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zachovat! aneb Jak se restaurují vzácné knihy? Uvidíte v Klementinu!

restaurovani knih eva hodikovaVlastnit knihu kdysi znamenalo velké bohatství. Takový spis mohl ve středověku mít cenu třeba tří dobře vykrmených krav. Dneska už jsou sice ceny knih na trochu jiné úrovni, ale přesto by s...

Z archivu...


Literatura

Nadia Terranova: Sbohem, přízraky: Komorní příběh ze Sicílie

sbohem prizraky 200Ucítíte sicilské horko na kůži, otevřete okenní křídla svého pokoje a nadechnete se přímořského vzduchu. A s ještě větší palčivostí prožijete niterný příběh ženy, která už by dávno měla být dospělá. Ujel jí vlak? Už nikdy nebude m...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...