Oltář z 16. století se předvedl v plné své kráse

Oltář z 16. století se předvedl v plné své kráse

Tisk

Oltar 200Po náročné opravě 400 let starého kostela svatého Floriána v Ústí nad Labem - Krásném Březně viz http://www.kultura21.cz/historie/10384-kostel-svateho-floriana bylo dokončeno i restaurování hlavního oltáře.

 

 

Oltář Tobiáse Lindnera z Freiberga, z alabastru, mramoru a dalších materiálů z roku 1604, prošel náročnou  půlroční restaurátorskou  mravenčí prací. Výsledek jejich práce se veřejnosti poprvé rozzářil při první adventní neděli za velkého zájmu veřejnosti.

Oltar 1

Litoměřický biskup Jan Baxant, který v roce 2013 požehnal novým zvonům, učinil požehnání i oltáři a to nejen v českém jazyce, ale i v německém, pro početné věřící ze Saska.

Oltar 2


Foto : Ústecký deník a Rajče Eizik


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pozvánka na kurz Hliněné omítky na slaměném domě

baobaby 200Chtěli bychom vás pozvat na další cyklus přednášek týkající se staveb z přírodních materiálů, jejímž organizátorem je občanské sdružení Baobaby. Tentokrát se jedná o hliněné omítky na slaměných domech.

...

Z archivu...


Literatura

Vysoké sázky, Noční jestřáb a Dvojí hra jsou názvy tří povídek s kriminální zápletkou v hlavní roli s detektivem Jesse Stonem.

200litJiž obal knihy nám čtenářům nabízí jakousi ochutnávku obsahu jednotlivých povídek. Zlověstná vrána sedící nad hladinou vody u povídky Vysoké sázky, dalekohled s odrazem ženy ve skle u Nočního jestřába a pár třešní ve sklenici u Dvojí hry.

...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Bláznivé nebo geniální? Oldřich Kaiser a Jiří Lábus stříhají jednu rolu za druhou...

pension lola kaiser labusPension Lola (1993) je padesátiminutový televizní film dvou komiků, který působí trochu jako rarita. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v něm obsadili úplně všechny postavy ...