Útisk, charita a vyloučení: jak se 19. století stavělo k sociálním problémům

Útisk, charita a vyloučení: jak se 19. století stavělo k sociálním problémům

Tisk

utisk200V Plzni se každoročně pořádají setkání věnovaná problematice 19. století - a přednesené příspěvky pak zpravidla vycházejí knižně, v posledních letech zásluhou nakladatelství Academia. Tato chvályhodná tradice se odvíjí více než tři desetiletí a jejím nejnovějším výhonkem je sborník Útisk - charita - vyloučení.

 

 

 

Zařazené texty nejsou nijak obsáhlé, většinou nepřesahují deset tiskových stran, takže je lze spíše považovat za jakési glosy k té či oné konkrétní záležitosti. Díky takové stručnosti se do brožované knihy vešlo na tři desítky článků. Editoři je rozčlenili do několika tematicky spřízněných oddílů: první se zabývá dobovými sociálními vizemi a utopiemi, hojná pozornost se věnuje církevní reflexi sociální otázky, ale také se vyskytne zájem o Masarykovy německy vedené debaty s ranými marxisty.

V druhém oddílu nalezneme články, které přibližují sociální každodennost i (sebe)reflexi chudoby. Některé úvahy jsou docela podnětné, třeba o dětské práci nebo o vaření polévek pro chudé (hle, odkud dnes pramení podobné předvolební akce). Probírá se houstnoucí stávkové hnutí i zničující podmínky námezdné práce, které také vedly k odporu.

utisk 1

 

Zmíněna jsou i některá literární díla, která ostudné sociální poměry zmiňují, ať již tak činí v humorné, satirické poloze (jako u Haška v souvislosti s vařením polévky pro chudé) nebo na pomezí tragiky (Arbesův Advokát chuďasů s motivem sociálního vydědění či Nerudovi Trhani, kteří se odehrávají na stavbě železnice). Škoda jen, že autoři zvolená témata nesledovali dál a nezajímali se o jejich filmovou a televizní podobu, jakou získala v povídkovém projektu Haškovy povídky ze starého mocnářství, v melodramatu Advokát chudých či několikerých přepisech Trhanů. Zde by se naskytla také otázka, jaké obrazy minulosti se nám vlastně uhnízdily v paměti.

Třetí oddíl obsahuje texty věnované charitě, svépomoci, zkoumající tehdejší sociální politiku a všímající si, jak úřady řešily rostoucí bídu i nezaměstnanost, hrozící přerůst v násilné výbuchy bezmoci. Čtvrtý oddíl zahrnuje příspěvky pojednávající o rozličných podobách nerovnosti a sociálního vyloučení. Dovíme se o zacházení s duševně nemocnými, o stavbách chudobinců.

Problesknou zmínky o "padlých ženách", které se neubránily sexuálním svodům, jeden pisatel se dokonce zabýval motivem sociálně, věkem, ale třeba i tělesně či mentalitou nerovného páru v dobových karikaturách. Závěrečné textíky se vztahují k okraji společnosti, a to spíše v prostorovém než sociálním smyslu. Počteme si zde o záměru vybudovat muzeum pro Rakouské Slezsko, ale také se dovíme, co všechno obnášel postrk a kdy docházelo k jeho uplatnění.

utisk 2

 

Závěrečné slovo, které loňské plzeňské sympozium uzavíralo, pak přináší postřehy, které se týkají celého 19. století - třeba v tom smyslu, že ještě nekončilo, že jeho odkaz si v kladném i záporném smyslu slova stále neseme s sebou, najmě koncept třídní nerovnosti, aktuální i dnes, i když naproti tomu některé jevy, které kdysi byly vnímány jako všední a normální by dnes pobuřovaly (a opačně). A vznáší stále aktuální otázku: "Jak vlastně pojmenováváme základní problémy nerovnosti majetkové na straně jedné a morální na straně druhé." Já bych doplnil - jak takové nerovnosti byly vnímány v minulosti a jak je vnímáme dnes?


Zdeněk Hojda, Marta Ottlová, Roman Prahl (eds.): Útisk - charita - vyloučení. Sociální 19. století.
Vydalo nakladatelství Academia, Praha 2015. 392 stran.
Hodnocení: 80%

Foto: kniha

http://uhv.upce.cz

http://www.academia.cz/utisk-charita-vylouceni.html

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bez vášně je život šedý a nudný

Martina Adamcová - Tina Adams - foto Dorota BylicaPřiznává, že patří k těm šťastlivcům, kteří vždy věděli, co chtějí v životě dělat a nakonec se jí to podařilo a dokázala se prosadit i v dalek...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Trenčín si obliekol biele šaty

200trNa Mierovom námestí v Trenčíne sa 5. decembra opäť rozsvietilo. Nie je to len zásluhou vianočných ozdôb, ale aj rozsvietením vianočného stromčeka. K tejto slávnosti sa pridal aj s darčekmi Mikuláš, ktorý všetky dobré deti s láskou odmenil. 

...

Z archivu...


Literatura

Kniha Houby aneb Co o nich potřebují zvídavé děti vědět

houby 200Nejen pro mladé čtenáře vyšla v červnu v nakladatelství Pikola poutavá a hravě barevná kniha Liliany Fabisińské plná ilustrací Asie Gwis s názvem Houby, s lákavým podtitulem Podivuhodné skutečnosti ze života hub, o kterých jste neměli tušení.

...

Divadlo

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...