Irské tance aneb kopytem sem, kopytem tam

Irské tance aneb kopytem sem, kopytem tam

Tisk

irske tance 200Když se někoho zeptáte, co si představuje pod pojmem irský tanec, většina lidí řekne, že to jsou tanečnici, kteří stojí souvisle v jedné řadě a synchronně klapou nohama o podlahu. A mají velkou pravdu! Toto se dostalo do povědomí hlavně díky známým irským tanečním show jako je Lord of the dance a Riverdance, které jsou již 20 let úspěšně na scéně a jejich představení jsou do posledního místa vždy vyprodaná.

Před dvěma lety v Dublinu se dokonce konal pokus o vytvoření nejdelší taneční stepové řady irských tanečníků na světě, která byla následně zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Pokusu se tehdy zúčastnilo 1693 tanečníků ze 44 zemí, viz video:

Irské tance jsou zkrátka ohromující. Dneska mají různé rozdělení a mnoho stylů, které se mohou tančit. Vrcholoví tanečníci soutěží v rámci celého roku a cílem je pro ně každoroční světový šampionát. Nebo je můžete vidět v irských hospodách, ale kdo umí hledat, tak i v českých, na irských sessions. To jsou srazy hudebníků, kteří hrají irské melodie, a kdo má chuť k tanci, tak si může zatančit takzvané ceili nebo set dancing. Ceili a set dancing jsou především společenské tance a jsou určené pro všechny bez rozdílu, ať umíte tančit nebo ne.

Všechny tyto úžasné taneční styly vyučuje pražská taneční škola SonaSól, což ve volném překladu z irštiny znamená Veselá Kopýtka. Nejdůležitější pro tuto taneční skupinu je jejich motto “Irské tance pro radost” a v tomto duchu se snaží tanec vyučovat a šířit. To ale nesmí ubírat na jeho kvalitě. Na kurzech v SonaSól se nenaučí lidé jen tančit, ale dozví se zde spoustu informací z irské historie, kultury a současných tanečních trendů. Kromě toho si všichni lektoři pravidelně osvěžují vědomosti z oblasti fitness, které se snaží nenásilně aplikovat ve výuce a dbát tak na to, aby pro tanečníky byl pohyb co nejméně zatěžující.

Chtěli byste se také naučit tyto zajímavé taneční styly? Lektoři ze SonaSól jako každý školní rok nabízejí kurzy pro začátečníky, které jsou úplně pro každého bez ohledu na pohlaví a věk. Veselá Kopýtka nám pro vás nabídli 10% slevu právě na tyto kurzy, ale nebude to zadarmo. Mámu tu pro vás menší jednoduchý úkol.

irske tance letak

Pokud si nebudete jistí, můžete se podívat na první video, kde na začátku uvidíte postoj tanečníků, než začnou stepovat. Fotku prosím pošlete přímo do školy na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript do 30. 9. 2015 a do předmětu zprávy dejte: "Sleva irské tance pro radost", a pokud budete chtít, můžete jim do emailu i něco veselého napsat.

Více informací: www.sonasol.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem neustále jednou nohou v Česku a druhou v Německu, říká zpívající textař Vlady Gryc

vlady gryc5Je to už několik let, co se zpívající textař Vlady Gryc objevil na scéně české populární hudby. Zatímco před třemi roky debutoval albem Já svý sny mám, kde mu kompletní hudbu složil německý muzikant Hellmut Sickel, za...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoční pohoda s redaktory Kultury21 – recepty, vyprávění a přání

recepty jezciMilí čtenáři, rádi bychom vám co nejvíce zpříjemnili období Adventu i Vánoc. Pojďte s námi nahlédnout do kuchyní a rodinných zvyků několika našich redaktorek. Čekají na vás samé dobroty a hezké hi...

Z archivu...


Literatura

Nejpodceňovanější autor thrilleru a jeho Ďábel si počká

dabel si pocka200Po více než roce jsme se dočkali druhého dílu vyprávění o odvážné policistce Ludivine Vanckerové od francouzského autora Maxima Chattama. Bichle Ďábel si počká vyšla v dubnu u nakladatelství Metafora tentokrát ve svých úvahách o kořen...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...