Tkaní - pozapomenuté řemeslo

Tkaní - pozapomenuté řemeslo

Tisk

Tkaní je jednou z nejstarších technik výroby látek. Změnu oproti minulosti představuje především rychlost zpracování materiálu. Tento posun v rychlosti se však netýká techniky samotné. Na dnešních stavech se většinou využívá jednoduchá plátnová vazba, látky se odlišují hlavně barvením a potiskem -  především u průmyslově vyráběných látek. Pokud bychom si chtěli prohlédnout složitější tkaniny, musíme se, stejně jako kdysi, podívat pod ruce řemeslníkům, kteří se zabývají tkaním na klasických stavech.

 

K nejstarším historickým nálezům patří, spíš než zbytky látek, pozůstatky jednoduchých tkalcovských stavů - např. osnovní závaží. Přes svoji “malou trvanlivost” byly nalezeny zbytky vlněné tkaniny, pocházející již ze 7 stol. př. n l. (Turecko, Peru).

K častým nálezům patří různá vyobrazení práce tkalců i primitivních tkalcovských stavů. (Egypt - 4400 let př. n l.) V Egyptě se také dochovaly zbytky tkanin, především z královských hrobek.

Významné nálezy pocházejí z Číny - v ledu zde byl nalezen koberec pocházející z 5. stol. př. n l. Na území Mexika a Peru se dochovaly především kresby. Stavy, které jsou na nich vyobrazeny, se však v některých indiánských vesnicích používají dodnes.  

alt

Tkalcovské stavy prošly vývojem od těch nejprimitivnějších po současné supermoderní. Jedno však zůstává stále stejné, a to je princip provlékání a křížení osnovních nití s útkovými v určitém pořadí.

Kvalita a využití tkaných látek se v minulosti, stejně jako dnes, lišily zpracovávaným materiálem. S druhem materiálu se mění vzhled konečného výrobku. V rukodělné práci se převážně používají přírodní suroviny, jako je vlna, bavlna, len, konopí a hedvábí. Využití najdou však také materiály netradiční, především zlaté a stříbrné nitě, které byly vetkávány do drahých látek i v minulosti.

Tkalcovský stav pro občasné domácí použití je náročný na prostor, a ani jeho cena není zanedbatelná.  Přesto si můžeme techniku tkaní vyzkoušet na jednodušších pomůckách. Tkát se dá třeba na obyčejném kartonu, na destičkách, hřebenovém stávku, na rámu nebo na stolním stavu. U všech těchto pomůcek je jejich velikostí omezena také velikost výrobku.

alt

Tip na zajímavé video:
http://www.fler.cz/magazin/muj-kreativni-svet-svetlana-hejnova-786

Zdroj foto: ehow.com
Zdroj info: I. PROŠKOVÁ, Tkaní na rámu, Grada 2010
J. SKARLANTOVÁ, H. VECHOVÁ, Textilní výtvarné techniky, Fraus, 2005


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Obnovené tradice vaření piva v Úněticích

200 tradsPrvní pivo se vařilo v Úněticích již v 16. století. První zmínka o výrobě piva v obci pochází z roku 1557. Podle starých letopisů zde dobré pivo vařili kanovníci.

...

Z archivu...


Literatura

Vazba mezi matkou a dítětem pomáhá zabránit deprivaci a následkům v podobě zpackaného života

vazba (2)

Je jen dobře, že nakladatelství Portál znovu vydalo známou knihu Vazba od amerického psychiatra a psychoanalytika Johna Bowlbyho. Takových knih není nikdy dost. Autor zaujal svou převratnou trilogií Vazba, Odloučení...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Festival Film a architektura 2023 nabídne dosud nejbohatší filmový výběr, speciální doprovodný program i výjimečná místa promítání

filmarchitektura 200Mezinárodní festival Film a architektura představí ve dnech 29. 9. – 4. 10. 2023 v Praze, Brně a v dalších 26 městech po celé České republice i na Slovensku téměř čtyřicítku dokumentárních i hraných snímků s tématem architektury, t...