MAYSKÝ KALENDÁŘ A KONEC SVĚTA

MAYSKÝ KALENDÁŘ A KONEC SVĚTA

Tisk

maysky kalendar konec svetaProč právě 21.12.2012? Pánové Goodvan, Martizer a Thompson (dále jen GMT) vypočítali korelační konstantu na 584 283 dní a právě v ten den podle nich končí mayský kalendář. Ten začíná jejich stvořením světa datem 0.0.0.0.0. (podle našeho v roce 3114 př.n.l., i když ani v tom, se odborníci neshodují)) a končí 13.0.0.0.0. (podle našeho je to stále otázka). Na nalezeném a neúplném Monumentu 6 z Tortuguera, se uvádí „budeme svědky ozdobení boha Bolon Yokte při jeho velkém uvedení“. Toto božstvo bylo spojováno s přechody, změnami či katastrofami což podpořilo spekulace o zániku světa při konci mayského kalendáře. Mayská společnost nebyla právě optimistická, spíše věřila v to nejhorší, jejich předpovědi s tím počítaly, a proto si své bohy udobřovaly raději dopředu. Ale není znám žádný mayský pramen o konci světa, i když ne všechno bylo „přečteno“.

Mayská společnost žila na území bez přírodních zdrojů (zlata) a tak jejich území bylo ušetřeno ze strany španělských dobyvatelů. O jejich existenci z dávné minulosti se svět začíná dovídat až v 18 století, ale teprve v 19 století vešla mezi odbornou veřejnost známost jejich kalendářních záznamů či astronomických tabulek. Rozluštěním mayského písma Rusem Jurijem Knorozovem v roce 1950, které na čas upadlo v zapomenutí, a začalo se používat až v 60 letech, se upřesňovaly znalosti o této společnosti. Z počátku se vědci domnívali, že se jedná o texty náboženské a filozofické. Tak jak se časem nacházely další artefakty, se zjistilo, že jsou to vlastně kroniky jejich panovníků. V podrobných záznamech se tak dovídáme o jejich zejména válečném umění a popisem krutostí na lidských obětech.

Rozluštění písma pomohlo také v zjištění korelační konstanty o počátku mayského kalendáře. Korelační konstanta je rozdíl mezi juliánským datem a počty dní tzv. Dlouhého počtu.

maysky kalendar konec sveta

Mayský kalendář používal čtyři paralelně probíhající časové cykly. První Tzolkin používá měsíc a dny v týdnu v podstatě jako známe my a sloužil pro náboženské potřeby. Druhý Haab byl cyklus o 365 dní a sledoval jednotlivá roční období pro potřebu zemědělství. Oba cykly mají shodný začátek (u nás Nový rok)při jejich konci byly prováděny různé náboženské obřady a to velmi krvavé s lidskými oběťmi. Třetí cyklus devítidenní a čtvrtý tvoří Katunový kruh o 93 600 dnech, rozdělený na 13 dílů po 7200 dnech. S cykly probíhalo i pravidelné načítání dní tzv. Dlouhý počet o různě velkých jednotkách. Dny se načítaly od jejich stvoření světa (používali už nulu) a Dlouhý počet trvající přes 5 tisíc let.

maysky kalendar konec sveta

Doposud je známo přes padesát různých korelačních konstant od Botwditche z roku 1910, který konec mayského kalendáře uváděl do roku 1493 až po Vollemaera z roku 1984 s jeho předpovědí konce v roce 2532. Nejvíce se používá GMT z roku 1950, vycházející zejména dochované části knihy tzv. Drážďanského kodexu, která přežila španělskou inkvizici v roce 1562 a obsahuje velké množství astronomických jevů, které jsou výchozí právě pro výpočet korelační konstanty (zatmění slunce, měsíce či jiné opakující se vesmírné jevy).

maysky kalendar konec sveta

Zmínka o konci mayského kalendáře se nedávno nalezla na hieroglyfickém schodišti v La Coroně. Takže k „psaní“ se používaly nejen stély, stěny budov, ale také schody (které unikly pozornosti „sběračům“). Nápis nebyl celý zatím publikován, oznámení o tomto objevu Davidem Stuartem z Texaské univerzity oznámila Guatemalská vláda. Potomci původních domorodců pověřených udržováním tradic ke kalendáři říkají „ Lidstvo přetrvá, ale bude jiné. Hmotné hodnoty se změní a pak budeme mít příležitost stát se lidštějšími“.

Mayské předpovědi se tak týkají jen jejich kultury, v jejich času a prostoru.

Pramen: S.I. Selešnikov „Člověk a čas“

Foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vytvářet uměle kauzy - to není nic pro mě,“ říká romantický tenor Hynek Tomm.

ht200Přesto, že se v médiích ukazuje spíše sporadicky, stále koncertuje, má své fanoušky, a v poslední době je o něj čím dál větší zájem u publika, což koneckonců dokazují i různé žebříčky našich TOP zpěváků, kde se umísťuje od května letošního roku v první pětici ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Historie automobilů Škoda od roku 1905 do současnosti -automobily Škoda pod drobnohledem

skoda200Automobilka Škoda Auto patří mezi několik málo světových značek, které začaly vyrábět motorová vozidla ještě na sklonku 19. století.

...

Z archivu...


Literatura

Postupte v angličtině na vyšší úroveň!

PE perexKniha Practise Your English. Tematická slovní zásoba je další v řadě učebnic, která nabízí prohloubení znalostí tentokrát pokročilejším studentům anglického jazyka, kteří bez problémů používají základní gramatiku a zvládají běžná konver...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...