Mistři svého řemesla: V Plzeňském Prazdroji pořád pracují bednáři

Mistři svého řemesla: V Plzeňském Prazdroji pořád pracují bednáři

Tisk

bednari plzen„A já pořád kdo to tluče a on bednář na obruče,“ mohli by si zpívat společně s dětskou říkankou plzeňáci. Bednářské řemeslo ve zdejším pivovaru naštěstí ještě nepatří do minulosti. Lidé mohou výrobu dubových sudů dokonce i vidět živě.

 



Ministerstvo podporuje tradice

Plzeňský Prazdroj dosud zachovává tradiční výrobu dřevěných sudů a kádí. Není proto divu, že Josef Hrůza, mistr zdejší bednářské party, který se bednařině věnuje více než 40 let, získal ocenění Nositelé tradice lidových řemesel. Tento titul každoročně uděluje Ministerstvo kultury a jeho cílem je podpořit pokračování staletých řemeslných tradic u nás.

Mistr chválí celou partu

„Ocenění jednoznačně patří celé naší partě, protože bednařina, a zejména práce na ležáckých kádích a sudech, je sehraný koncert celé party bednářů, kde má každý svoji roli. Jsem rád, že náš plzeňský pivovar tuto krásnou tradici nejen uchovává, ale umožňuje veřejnosti spatřit bednářské řemeslo naživo. Naposled před týdnem při Pilsner Festu v pivovaru, další příležitost vidět výsledek bednářské práce budou mít lidé při říjnových oslavách 170. výročí piva Pilsner Urquell,“ říká Josef Hrůza.

Pivaři mohou porovnávat tradici i modernu

Míst, kde se staré bednářské řemeslo dosud provozuje, není v Evropě mnoho a Plzeňský Prazdroj je jedním z nich. Část produkce plzeňského piva se už po 170 let vyrábí ve stejných podmínkách, a pivovar se proto bez pořádných dubových kvasných kádí a sudů neobejde. Milovníci lahodného moku tak mohou porovnávat chuť tekutého zlata vyrobeného v moderních nerezových tancích a tradičního ležáku, jehož způsob výroby se od poloviny 19. století nezměnil. Pivovar sice tvrdí, že zde není rozdíl, jenže milovníci tekutého chleba stejně nedají na tradici dopustit.

bednari plzen

Jak se stát z učedníka mistrem

Mezi zaměstnanci pivovaru v současnosti najdeme i 7 bednářů. Za ty, kteří odcházejí do důchodu, si pivovar vychovává nové. Stát se bednářem ovšem není jenom tak, protože výuka řemesla tu skončila už v roce 1975. Adept se proto neobejde bez bohaté truhlářské praxe, po které následují tři bednářské učednické roky. Teprve po nich dostane výuční list a mistr ho pohlavkem a slovy „Dej Bůh štěstí“ pasuje na opravdového bednáře. Společně s ostatními z party má potom v pivovarských sklepích na starosti péči o sudy a opravy již hotových sudů pro zrání ležáku a jeho transport, a také výrobu sudů nových. Například sudy také vymazává smolou.

Pozvánka pro příznivce

Plzeňský ležák je dnes lahůdkou pro zvláštní příležitosti. Jedna z nich, pro kterou bednáři připravili speciální 170litrové sudy, proběhne 5. října 2012 na plzeňském Náměstí Republiky. Příznivci tekutého zlata se mohou radovat: plzeňské se z nich u příležitosti oslavy 170. výročí Pilsner Urquell bude čepovat zdarma.

Zdroj foto: Plzeňský Prazdroj


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Před dvěma sty roky se narodil putimský hrdina Jan Cimbura

putim jan cimbura200Až se budete toulat po jižních Čechách a ocitnete se na Písecku, zavítejte rovněž do Putimi. Ano, to je ta vesnice, která vstoupila i do literatury. Dotkli se jí dva známí romanopisci: zatímco Jindřich Šimon Baar vyportrétoval...

Z archivu...


Literatura

Pod pokličkou firmy Google

Google 200Vyhledávač Google znají všichni, nad skvěle fungující firmou už přemýšlí méně lidí. Koho zajímá, jak to v Google funguje, jak se baví, jaká je tam atmosféra, anebo jak mít také tak dobrou společnost, neměla by ho tato kniha minout.

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Film Fotograf je stejně bohémský jako Jan Saudek

fotograf plakat 200Film Fotograf (2014) s podnázvem Dámy, radím vám ke klidu…!, který je kritiky dlouho očekáván, byl 6. ledna prvně uveden v pražském kině Atlas za doprovodu režisérky Ireny Pavláskové, fotografa Jana Saudka, představitelky hlavní ro...