Cyrilometodějské tradice v Národní galerii v Praze

Cyrilometodějské tradice v Národní galerii v Praze

Tisk

200hisVýstava, symbolicky nazvaná CM 863 s podtitulem Svatí Cyrila a Metoděj - Dějiny, tradice, úcta, je součástí oslav 1150 letého výročí příchodu Cyrila (Konstantina) a Metoděje na Velkou Moravu roku 863, pořádaných pod záštitou UNESCO.

 

 

 

Výstavu v pražském Anežském klášteře pořádají Ministerstvo kultury České republiky a Národní galerie v Praze ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, Muzeem umění Olomouc, Vlastivědným muzeem v Olomouci a Slovanským ústavem Akademie věd ČR. Výstava se koná pod záštitou Prezidenta České republiky Miloše Zemana. Návštěvníci si mohou expozice prohlédnout do 2. února 2014.

his

Expozice je členěna do devíti základních oddílů: 1. Začátky křesťanství na Velké Moravě, 2. Byzantská misie na Velké Moravě, 3. Slovanská církev na Velké Moravě, 4. Církevní architektura Velké Moravy, 5. Staroslověnské písemnictví cyrilometodějské, 6. Hrob a relikvie, 7. Cyrilometodějská tradice v sídle metropolitů: Olomouc a Praha, 8. Cyrilometodějské dědictví a poutní tradice, 9. Cyrilometodějská tradice v hmotné kultuře českých zemí.

Expoziční soubor čítá více než 250 děl. Nechybí mezi nimi archeologické nálezy, památky sochařství, malířství, knižní kultury, uměleckého řemesla, písemnictví, architektury. Nejstaršími exponáty jsou středověké malby (Deska z Dubečka, Misál Johánka z Bludova) nejmladšími jsou díla s cyrilometodějskou ikonografií, spojená s výzdobou sakrálních interiérů, veřejných budov a prostranství v 19. a 20. století, jakými byla například výzdoba olomouckých svatyň (J. Köhler), pražské svatovítské katedrály (A. Mucha, F. Sequens), novostavby chrámu v Karlíně (J. Mánes, M. Pirner), Národního muzea (F. Ženíšek) či sousoší na Karlově mostě (K. Dvořák).

his1

Jedná se o poslední výstavu, věnovanou Cyrilometodějskému roku. Podle organizátorů je výstava jednou z nejvýznamněkších kulturních událostí v Praze. I tentokrát je pro návštěvníky připravený bohatý doprovodný program.

Foto: autor článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dny slovanské kultury 2020 v novém termínu

dny slovanske kultury 200V letošním roce probíhá již 7. ročník mezinárodního festivalu DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2020, který bude letos věnován opět prezentaci Kulturního dědictví UNESCO dvou slovanských zemí – Bosny a Hercegoviny a Ruské federac...

Z archivu...


Literatura

Přítomnost s minulostí v těsném propojení – Oběť Molochovi

200llCelé vyšetřování odstartovala brutální a zdánlivé nesmyslná vražda Sol-Britt Uusitalové. Proč někdo ubodal vidlemi nemajetnou ženu vychovávající sedmiletého vnuka? Vše nasvědčuje, že jde o vraždu ze zášti nebo žárlivosti. Ostatně Sol-Britt mnoha lidem lež...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...