Výstava kachlových kamen v ústeckém muzeu

Výstava kachlových kamen v ústeckém muzeu

Tisk

kamna perexV předvečer prázdnin se otevřela v ústeckém muzeu další zajímavá výstava, aby návštěvníkům ukázala, jak člověk si z ohně udělal svého sluhu tím, že mu ohraničil prostor pro jeho činnost. Tato mimořádně rozsáhlá výstava k tématu kamnových kachlů a kachlových kamen z prostoru severozápadních Čech od 14. do 20. století obsahuje výběr z toho nejzajímavějšího, co mohou nabídnout muzejní sbírky a další instituce nejen z Ústeckého kraje.

kamna 2

Již v dávné době byla ohniště umístěna na hliněné podlaze a s otvorem ve stropě pro odvod zplodin. Sloužila zejména k vaření, ale též k omezenému vytápění. Zkušenosti brzy naučily člověka, že kámen či hliněný val kolem ohniště zůstal teplý i když oheň dávno dohořel. Vznikají první ohřívací pece, kdy byl oheň uzavřen ze všech stran a kouř byl odváděn širokým komínem.

kamna 4

O něm se zmiňuje rukopis od roku 1347, ale kamenné krby se používaly již v 11 století, což znamená, že činnost komínu již byla známá. Ve 14 století byly již stavěny krby kachlové, ale písemné zmínky o nich jsou mnohem starší. Ze severní Itálie je zmínka o kamnech z 250 kachlíky již z roku 735 a německý kronikář, líčící požár v klášterní škole v roce 937 se o nich nepřímo zmiňuje. Nejstarší tvary kachlů byly hrncovitého tvaru, později s rozvojem hrnčířství se používaly dřevěné formy pro stejné rozměry.

kamna 1

I u nás nejstarší kachlová kamna pochází z far a klášterů. V bývalém jezuitském klášteře v Praze jsou velká kamna od roku 1762, dnes je tam studovna Státní knihovny. Nejvyšší 11 metrů dochovaná kachlová kamna jsou v Artušově dvoře v Gdaňsku, které zhotovil kamnář Steizener v podobě Babylonské věže v roce 1545.

kamna 8

Na 582 kachlů vyzdobených šlechtickými erby, alegorickými postavami ale i zobrazením nejvýznamnějších panovníků tehdejší Evropy, tvoří unikátní výzdobu. V době války byla v roce 1943 velká část jich demontována a uchována v klášteře, ale zbytek nepřežil bombardování v roce 1945.

kamna 3

Původně se v kamnech topilo dřevem, což byla velká spotřeba. Nevýhodou širokých komínů byly velké ztráty tepla. Proto trvala nutnost úspornějších kamen, ať členěním kachlů a kamene, větší počet ploch, regulace tahu i využívání horkého vzduchu pro další kamnová tělesa. Také dochází k změně od 19 století, že do kamen byla zasazena dvířka a topilo se přímo v místnosti a ne z chodby. Těm se říkalo švédská a začal je dělat v roce 1830 pražský kamnář Hampl. Běžně se začala používat později, po vzniku prvních továren na kamna. 

kamna 7

Vlastní výstava je připravena s citem nejen pro vystavené exponáty, ale i dobu, ze které pochází. Připomíná dobu gotickou ozdobenou reliéfy svatých, barokní, secesní ale i 20 století, kdy se stala kachlová kamna součástí velkých městských bytů v parádních pokojích. Ta již neměla umělecké zpracování a originalitu jako na starých šlechtických sídlech. Na vesnicích, což mnozí dříve narození pamatují, byla kamna využívána na vaření a na peci se dobře spalo.

kamna 9

Všechny exponáty jsou popsány odkud a z které doby pochází. Využity jsou vitríny, které chrání před dotekem návštěvníků ty nejcennější, ale umožňují si je dobře vizuálně prohlédnout. Jedna místnost je věnována Cechu kamnářskému, o jejichž výrobky je i v dnešní době opět zájem a tak si vychovává své nástupce.

kamna 6

Jestli vás nezaujala přímo tato výstava, i když opravdu stojí zato, pak máte možnost uvidět další výstavy, u nichž pro velký zájem došlo k prodloužení.

kamna 5

Foto z výstavy: autorka
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Památník Karla Čapka představí pozoruhodnou osobnost lékaře a generála Leopolda Firta

Leopold Firt 200Putovní výstavou „Zlatý kluk citlivý“ generál MUDr. Leopold Firt zahájí 1. dubna letní návštěvnickou sezónu Památník Karla Čapka (PKČ) ve Staré Huti u Dobříše. Generál zdravotnictva MUDr. Leopold Firt byl Čapkovým přítelem, osobním léka...

Z archivu...


Literatura

Čtyři tetičky a jedna vražda

ctyri teticky perexNenechte se zmýlit českým názvem prvotiny Jesse Q. Sutantové, rozhodně nečekejte detektivku, ve které roli amatérského detektiva sehrají čtyři tetičky. Právě naopak – hlavní hrdinka Meddelin nešťastnou náhodou zabije násilníka a ...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Čtyřlístek ve službách krále aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

ctyrlistek ve sluzbach kralePopulární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Pos...