Zelená pošta v Divadle Archa aneb M. Varga, P. Hammel a R. Hladík si nadělili koncert po 40 letech!

Zelená pošta v Divadle Archa aneb M. Varga, P. Hammel a R. Hladík si nadělili koncert po 40 letech!

Tisk

hammel hladik vargaKultovní deska československého bigbítu se 21. listopadu 2012 po 40 letech vrátila na koncertní pódium! Marián Varga, Pavol Hammel a Radim Hladík v doprovodu kapely Collegia Musica tak probudili k životu jednu z nejzásadnějších desek československé hudební historie.

 

 

Na koncertě v Divadle Archa 21. listopadu 2012 jsme byli svědky kompletního repertoáru desky Zelená pošta, doplněného o skladby z dalších společných alb jako Na II. programe sna nebo Labutie piesne. V této sestavě, všichni na jednom pódiu, Varga, Hammel, Hladík a Collegium Musicum, desku Zelená pošta od jejího natočení ještě nikdy nezahráli.

Nejkultovnější album československé historie hudby?

Album Zelená pošta bylo natočeno v roce 1972, ale dodnes se řadí mezi nejkultovnější alba československé hudební historie. Plodná spolupráce jedinečného hudebního skladatele Mariána Vargy a charismatického zpěváka Pavola Hammela dala vzniknout pěti deskám včetně zřejmě nejslavnější Zelené pošty. Producentem desky byl baskytarista z kapely Collegium Musicum Fedor Frešo. Důležitou roli při vzniku desky hrály tehdy nově vzniklé vydavatelství Opus, nová odnož Supraphonu, a Československý rozhlas, který poskytl pro nahrávání své tehdejší studio v Bratislavě. Na atmosféru natáčení a vznik desky vzpomíná Pavol Hammel: „Mali sme v štúdiu väčšiu voľnosť, zanietení zvukári, my sme sa nikde naponáhľali, v podstate bez limitov aj finančných, novovzniknuté vydavateľstvo Opus a aj Slovenský rozhlas nám veril, atď...ako spevák som s kapelou ani nanacvičoval...bola to tvorivá spolupráca všetkých zúčastnených, ktorá sa ťažko dá zopakovať, v danom okamihu všetci za jedno dielo-hudobníci -aj keď rozídení, textári, zvukári, vydavatelstvo…“

hammel hladik varga

Proč s Hammelem slavíme?

Zpěvák Pavol Hammel, významná postava slovenské populární hudby, oslaví v prosinci 2012 hned dvě výročí. Prvním jubileem jsou jeho čtyřiašedesátiny, druhým je čtyřicet let od vzniku alba Zelená pošta, kterou nahrál v roce 1972 se skupinou Collegium Musicum. Oslavovat se, kromě koncertu 21. listopadu 2012, rozhodl dalším speciálním koncertem, který se pro velký úspěch znovu uskuteční 8. února 2013, opět v pražském Divadle Archa. Pavol Hammel na něj opět přizval své dlouholeté kolegy Mariána Vargu a Radima Hladíka.

I my jsme tam museli být…

V narvaném sále plno stojících diváků, na což si nějak nemohu zvyknout, ale byznys je byznys, vejde se tam více lidí, mohou se pohybovat a tančit, a prodáme tak více vstupenek! Jen několik řad bylo k sezení, a spatřili jsme tam kupodivu i Miroslava Topolánka se svou drahou polovičkou, s paní Lucií Talmanovou. Když konečně přišel v obleku a tričku námi netrpělivě očekávaný zpěvák Pavol Hammel se svou kapelou Collegium Musicum včetně věčně shrbeného Mariána Vargy, bylo nám už fajn. Stále sympatický Pavol Hammel s elektrickou kytarou, jak jinak, že? První písní nás trochu uklidnil, hypnotická hlasová ozvuková vlna v jeho podání rychle zapůsobila. Taková klidná síla z něj vyzařovala. A užívali jsme si to.

hammel hladik varga

Zákonitá náhoda

Collegium Musicum zahrálo v roce 2008 a 2009 padesátiminutový vzpomínkový program na dvou Beatfestech v Lucerně. Pokaždé sklidilo obrovský úspěch. Následovalo turné po Slovensku a skupina si nejen potvrdila, že její návrat má smysl, ale i to, že si její členové po delší pauze opět výborně rozumějí.

H + H aneb Hammel + Hladík

Jedna píseň za druhou, známe je přece my starší všichni, jedna melodičtější než druhá. V záři reflektorů a zejména díky skvělému bubeníkovi čas plynul rychle. Pak na pódium na jednu skladbu nastoupil Radim Hladík se svou kytarou a my se nechali unášet jeho specifickým podáním. A potom už jsme zase až do konce koncertu zbožně naslouchali melodickému zpěvu Hammela. Bylo vidět, že i jeho to těší, že stále zpívá rád. Pro velký zájem a neutuchající potlesk diváků byly přidány tři další písně… a pak už jsme se museli rozejít… no tak příště, na viděnou 8. února v příštím roce!

hammel hladik varga

Pavol Hammel: slovenský hudebník, skladatel, kytarista, hudební producent a zpěvák

Narodil se v Bratislavě 7. prosince 1948 v rodině muzikantů. V útlém věku ho k hudbě přivedl jeho otec, houslista Slovenského národního divadla. Na jeho popud studoval hru na housle. Jako člen orchestru ŽUS (Železničářského uměleckého souboru) hrával na veřejných vystoupeních lidovky, klasiku a moderní taneční písně. Když mu bylo 16 let, začal Pavol hrát na kytaru, která se stala jeho hudebním nástrojem.

V roce 1963, kdy začal hrát na kytaru, založil bigbeatovou skupinu Prúdy. První píseň v skupině Prúdy s názvem Spievam si pieseň složil o dva roky později.  V roce 1967 začal se skupinou Prúdy hrát Marián Varga. V tu dobu se kolem kapely Prúdy již pohybují textaři Kamil Peteraj a Boris Filan, se kterými spolupracuje dodnes.

Od roku 1972 nahrál Pavol Hammel s Mariánem Vargou 5 samostatných alb. V roce 1994 založil promotérskou agenturu Rock Pop Bratislava. V roce 1999 další s názvem Rock Production Bratislava, v které pracuje dodnes. Působil i ve slovenském hudebním vydavatelství Opus.

V roce 1976 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Je ženatý, má dcery Veroniku a Lindu, která je zpěvačkou. Amatérsky se věnuje výtvarnému umění – malbě a sochařství. Žije v Bratislavě - Děvíne.
28. července 1976 zmeškal letadlo do Bratislavy a nezahynul tak při letecké havárii na bratislavských Zlatých pískách, která si vyžádala 76 obětí.
Pavol Hammel byl zveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti v kategorii důvěrník, krycí jméno „Právník“, evidenční číslo 20044.

hammel hladik varga

• Ocenění P. H.

1978 - Zlatá Bratislavská lyra, hudba k písni Študentská láska (Marika Gombitová)
1988 - Bronzová Bratislavská lyra, hudba k písni Dnes je láska príťaž (skupina Nika)
2009 - Cena Pavla Straussa za rok 2008, Nitra

• Diskografie:

Zvoňte zvonky (1969)
Pokoj vám (nevydáno) (1969)
Pavol Hammel a Prúdy (1970)
Som šťastný, keď ste šťastní (1972)
Zelená pošta (1972)
Šľahačková princezná (1973)
Hráč (1975)
Na II. programe sna (1976)
Stretnutie s tichom (1978)
Faust a margréty (1980)
Vrabec vševed (1979)
On a Ona (1979)
Čas malín (1981)
Dnes už viem (1983)
Všetko je inak (1989)
Labutie piesne (1993)
Život je… (1997)
Prúdy 1999 (1999)
Cyrano z predmestia (1999)
Šálka čaju (rarity 1.) (2002)
Starí kamoši (2002)
Kreditka srdca (2004)
Déjá vu (live) (2007; s Radimem Hladíkem)

Trochou slov o Divadle Archa neuškodíme

Divadlo Archa nemá stálý soubor, ale pracuje na principu produkčního domu, který poskytuje umělcům produkční i technické zázemí pro jejich tvorbu. Tento způsob práce umožňuje jednak vznik vlastních divadelních, tanečních či hudebních projektů či koprodukcí, ale také hostování domácích i zahraničních souborů. Jen 35 % z celkového rozpočtu divadla Archa činí vlastní příjmy včetně výnosů z prodeje vstupenek. Granty od hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR a jiných místních a zahraničních veřejných zdrojů pokrývají dalších 50 % rozpočtu. Přesto musí divadlo Archa každý rok sehnat aspoň 5,5 milionů Kč. A tak nám divákům nabízí členství v Archa.Klubu. Jako odměnu za náš roční finanční příspěvek (1000 Kč – Fanda, 3000 Kč - Přítel, 10 000 Kč – Donor, 25 000 Kč a více - Patron) nám budou přináležet exkluzivní výhody ze členství plynoucí (pozvání na speciální akce, setkání s umělci, nakoukneme do zákulisí divadla atp.).

Divadlo Archa
Na Poříčí 26
110 00 Praha 1
Tel. pokladna: +420 221 716 333
Vstupné: 1190 Kč k sezení
590 Kč stání
Klienti České spořitelny 20 % sleva
Začátek koncertu: 20:00 hodin
Délka koncertu: 3 hodiny
Uvádí United Islands České spořitelny

www.archatheatre.cz
unitedislands.cz
marianvarga.sk
pavolhammel.sk
collegiummusicum.sk
www.pavolhammel.sk

Žánr: bigbeat, rock, poprock, folkrock
Hodnocení koncertu: 180 %

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Goodfellas: „Hudba, kterou hrajeme, je sexem doslova prolezlá!“

altUž jste slyšeli o Goodfellas? O kapele, která natáčela v Kalifornii, protože jeden jejich člen vše prohrál v kasínu a jeho majitel se slitoval? O skvělých kamarádech, kteří posbírali Anděla a Žebřík za objev r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Antistresové omalovánky


omalovanky 200Ráda bych vám představila, řekněme, propracovanější verze dnes velmi populárních antistresových omalovánek. Jedná se o dvě knihy, a to Kreativní omalovánkové techniky a Barevná terapie – Antistresové omalovánky. Obě splňují to, co od...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...