Nečekaná spojení

Nečekaná spojení

Tisk

SOLITERI 200Co má společného Bob Dylan s hercem Pavlem Landovským? Jak by se asi tvářil Lou Reed, kdyby zaslechl českou verzi svého velkého hitu Perfect Day? Nejen na tyto dvě, ale i na řadu dalších neobytných otázek si snadno odpovíte při poslechu alba Solitéři.

 

 

S předělávkami světově proslulých písní je to složité. Publikum se zpravidla rozdělí na dvě poloviny. Jedni si řeknou, že než poslouchat cover verze, je lepší vyhledat originály. A druzí si zase pochvalují, jak je ta čeština slušivá. Co člověk, to názor.

Album Solitéři vznikalo v jevanském studiu Elektrovox po dobu dvou let. Jeho produkci má na svědomí Petr Svoboda (syn legendárního skladatele Karla Svobody) a jeho žena – zpěvačka Lucie Gažiová. Přizvat ke spolupráci lidi, kterých si z nějakého důvodu vážíte a nechat je zazpívat skladby, o nichž si myslíte, že jsou důležité, je čin chvályhodný a určitě si zaslouží pozornost.

Dvanáct písní plus jeden bonus. Dohromady třináct klenotů světové hudby. Samá klasika… Nutno vzít v úvahu, že Solitéři nabízejí především nečekaná spojení a interpretaci, která vyžaduje určitou míru posluchačského pochopení. Do předem vymezeného šansonového rámce spolehlivě pasuje herecké pojetí. To předvádí například Pavel Landovský v dylanovské písni Andělů chór (původně Knocking on Heavens Door), Boleslav Polívka v cohenovském hitu Co má stat se staň (If It Be Your Will) nebo Jan Kačer v Cestě, což je předělávka písně If od Rogera Waterse. Jak je důležité mít v hlase charizma dokazují dva slavní písničkáři, jimž v minulosti klečelo u nohou především folkové publikum – Wabi Daněk v Haleluja (původně Hallelujah od Leonarda Cohena) a Jaroslav Hutka v bonusovém Ježíškovi (Donovan Leitch: Catch the Wind).

Do příjemného prostředí jazzového klubu se hodí interpretační výkony Marty Kubišové v písni Co bude dál (Mick Hucknall: Someday in My Life) a ve Vítej k nám (Mike Rutherford, Paul Carrack: Over My Shoulder). Srdcem zde zpívá Věra Špinarová, její nezaměnitelný projev lze ocenit ve skladbě Kdo zná (Stephin Merrit: Book of Love) a zčásti také v hitu Tvý touhy (Lou Reed, John Cale: Sunday Morning).

Jako příjemný experiment zde zní společné zpívání Lucie Gažiové a Davida Krause, kteří se po svém chopili hitu První den (Lou Reed: Perfect Day). Mimochodem Gažiová na sebe upozornila i docela „sexy“ Osamělou dámou (B. E. King, Jerry Leiber, Mike Stoller: Stand by Me).

O největší překvapení tohoto zvláštního alba se postarala zpěvačka, která už roky zůstává „masovému“ publiku téměř utajena. Nedoceněný hlas Pavly Forest by báječným Vyznáním (Mick Jagger, Keith Richards: Angie) možná způsobil mrazení i autorům původní melodie. Přiznávám, že tuto píseň (stejně jako Ježíška od Hutky) mám chuť poslouchat několikrát za sebou.

Sečteno a podtrženo, Solitéry mohu doporučit k večernímu vínu a určitě i všem, kteří sestavují playlisty pro klidná a pohodová rádia.

SOLITERI

Název: Solitéři
Interpreti: Různí
Žánr: šanson/rock/pop/jazz
Skladby:
1/ Kdo zná, 2/Andělů chór, 3/ Moucha brouká, 4/ Co bude dál, 5/ Co má stát se staň, 6/ První den, 7/ Cesta, 8/ Vyznání, 9/ Vítej k nám, 10/ Haleluja, 11/ Osamělá dáma, 12/ Tvý touhy. Bonus: 13/ Ježíšek.
Stopáž: 49:23
Vydavatelství: EMI, 2012
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto /obálka: www.emimusic.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

rudi200Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto velkého jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tety Radana a Milena vědí o sexu všechno!

OsexuBezostychu perexPři čtení téhle útlé knížky musíte být opravdu ostražití, protože členění textu je malinko nepřehledné. Na stránce je vždycky kus textu a potom pasáže psané kurzívou, jsou tu poznámky v bublinách nebo barevně označené odstav...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...