Tayna: vánek přírodní melancholie

Tayna: vánek přírodní melancholie

Tisk

200hudTo by mohla být ideální hudba do čajovny, napadne vás při poslechu pozoruhodného alba s názvem Tayna. Za stejnojmenným domácím projektem nehledejte nic jiného, než skvěle naladěnou dvojici. Ona a On se potkali v pravou chvíli, na pravém místě.

 

 

 

Šťastný klidný pár. Alespoň na fotografiích… Ona se jmenuje Ľubica Christophory (*1982). Hudebnice a básnířka. Křehká žena. Pochází z Bratislavy a žije v Brně. Mimochodem je také členkou projektu legendárního písničkáře Oldřicha Janoty Ora pro nobis a také vystupuje v duu La Va s Tomášem Luskem. On se jmenuje Martin E. Kyšperský (*1980). Skladatel, multiinstrumentalista a osobitý textař. Mnozí znalci tuzemské alternativy ho dobře znají jako hlavní postavu brněnské kapely Květy. Podle všeho velmi kreativní a citlivý člověk.

hud

Zatímco Ona se na tomto albu soustředí především na zpěv a kytaru, On ve dvanácti skladbách vystřídá hned několik hudebních nástrojů – kromě „povinné“ kytary například kontrabas, mandolínu, harmonium, varhany, bicí, perkuse, zvonkohru… Umí vytvořit náladu, jež vás možná pohltí.

Když se ponoříte do jejich společného díla, propadnete se do jiného světa. Rušné město je daleko… Vítr, nepatrné pohyby polní trávy, stromy, kapky deště a nedobytný pocit, že to důležité je někde jinde. Kdo chce hledat, musí být trpělivý. A vnímat! Třeba ve chvíli, kdy se zpívá o tichu.

Klip Cicho grač:

 

Ľubica Christophory sice šetří slovy, pohybuje se v minimalistickém rámci sdělení, zato neváhá přeskakovat z angličtiny do polštiny, kterou prostřídá s ukrajinštinou či slovenštinou. I méně připravený posluchač může tušit folklórní vlivy, které u tajemné písničkářky prozrazují touhu po opravdovosti a zálibu v hledání kořenů.

Kyšperského role při tvorbě tohoto alba má blízko k práci ochránce a podporovatele. Jakoby svou kolegyni, která připomíná vílu, nosil na rukou a dával si záležet, aby její smysl pro jemnou přírodní melancholii nebyl zválcován neuváženým aranžérským tahem. Tayna tedy nepřináší jen originální hudbu a texty, ale i důležité společenské sdělení dotýkající se vztahu mužů k ženám. Kdo chce tento hlas slyšet, jistě ho uslyší.

Videoklip Dachmury:

 

Zkrátka a dobře, hluboká pokora prostupuje celým albem. I takto lze pracovat s inspirací, kterou Jí a Jemu zřejmě věnoval už zmiňovaný Oldřich Janota. Tayna je na dobré cestě. Otázkou je, zda bude mít pokračování.

Název: Tayna
Interpreti: Ľubica Christophory + Martin E. Kyšperský
Žánr: ambient/ethno/folk
Skladby: 1/ Cicho grač, 2/ Kobita ptacha, 3/ Zo všetkého, 4/ Biela a červená, 5/ Javor, 6/ Jarná, 7/ Sladkovodne, 8/ Adarház, 9/ Sumuju, 10/ Tylko ty, 11/ Dachmury, 12/ Jürmala
Stopáž: 43:46
Vydavatelství: Galén, 2013
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto /obálka: www.galen.cz, www.bandzone.cz/tayna


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuly z Desmod by si na zábavě klidně zazpíval své písně!

desmod kuly 200Festivalová sezóna pomalu končí a my přinášíme rozhovor s Máriem „Kully“ Kollárem ze slovenských Desmod. Jaké byly letošní koncerty, jak vzpomíná na začátky kariéry a co si myslí o moderních technologiiích...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Mluvící Anglický obrázkový slovník

anglicky obrazkovy slovnik200V edici Kouzelné čtení od Albi vyšla v loňském v roce další interaktivní mluvící kniha – Anglický obrázkový slovník. Tentokrát jde o publikaci v běžném formátu s běžnými tenkými papírovými listy, což z ní dělá ...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Je rolí člověka průměrovat pravdu?

role200Pravda je esenciálním prvkem finského dramatu Role člověka. Tento snímek zahájí desátou přehlídku Severská filmová zima v pražském kině Lucerna, a to ve čtvrtek 13. února 2020. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy autora Kariho Hotakainena. Přijďte ...