Děsivější než bomby pršící z nebe je žena v černém

Děsivější než bomby pršící z nebe je žena v černém

Tisk

zena 200Píše se rok 1940. Skupina školáků se dvěma učitelkami prchá do bezpečí z německými bombami trýzněného Londýna. Utíkají před nálety a měli by najít útočiště v Domě u Úhořího močálu. Je sice zpustlý, ale měl by být daleko od zkázy pršící z nebe. Rázná a nesmlouvavá ředitelka Jean Hoggová se zdá být ženou na svém místě. Vlastní smutky skrývá hluboko v srdci. Chce se jen a jen dobře postarat o svěřené děti. S ní odjíždí učitelka Eva Parkinsová. Je k dětem o hodně přístupnější než paní ředitelka přístupnější, ale také ona si nese s sebou vlastní zármutek.

 

Se skupinou dětí odjíždí z Londýna zamlklý Edward, chlapec, který na vlastní oči viděl smrt své matky. Ten den, kdy z nebe padaly bomby, si hrál v polorozbořeném domě. Maminka na něho volala z ulice, aby s ní běžel do krytu, pak nastala katastrofa. Po výbuchu z maminky viděl už jen její černý plášť, který vykukoval zpod sutin zbořeného domu. Od té doby nepromluvil. Eva snad bude jeho spásou.
Útočiště, které skupinu přivítá, je nehostinné. Všude je plíseň. A také cosi všechny sleduje, kdosi ohrožuje všechno živé. Podivné stvoření roste silou strachu, která jakoby narůstala v každé mučené duši. A všichni azylanti mají bolavé místo tam kdesi uvnitř. A tak se původní útočiště mění v dům ohrožení. Všechny do jednoho chce zničit žena v černém. Přízrak, který se kdysi dávno provinil proti lidskosti. Kdo zlomí prokletí? Bude to Eva spoutaná vlastním nešťastným rozhodnutím v minulosti? Dokáže zachránit malého Edwarda, jenž se stane nástrojem monstra? Vymaní se zlu?

zena 1


Děsivý příběh pohltí čtenáře, nedovolí mu opustit stránky knihy, nepřipustí, aby někdo nečetl dál. Příběh jako vystřižený z učebnice strachu. Nepobíhají v něm příšery, znetvořené postavy a oživlé mrtvoly – je tu jen čirý strach vytvořený představami a vinou každého z nás – románového hrdiny i „hltajícího“ čtenáře. Obcházínás děs z vlastního selhání, z vlastních pomýlení. Je na každém z nás, jak se s ním vyrovnáme, jak přijmeme onu podivuhodnou souhru okolností.
Žena v černém – Anděl smrti je skvěle propracovaný příběh. Jeho autor kráčí v stopách svých předchůdců a drží se přísně tradic anglického hororového románu. Navazuje volně na proslulý román Susan Hillové a v lecčem jej i převyšuje. Martyn Waits se ukázal být „dobrým žákem“ svého vzoru.

Přeložila Blanka Berounská.

Autor: Martyn Waites
Název: Žena v černém – Anděl smrti
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2014
Počet stran: 216
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto:  www.metafora.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Živí mrtví, díl 22 a Nový začátek


zm22cover200Srpen nám prostřednictvím komiksového nakladatelství Crew přinesl další díl série Živí mrtví. Je to k neuvěření, ale jsme na čísle 22 a ne všechno jde natahovat do nekonečna a snad i proto nese tento díl název Nový začátek. A pokud vás nech...


Literatura

Miluj svůj život 2020: Křídla roku 2020 jsou DO PÁRU

miluj svuj zivotZalistujeme si rovnou na lednová políčka. Téma vlastní jedinečnosti, jak staré a osvědčené téma. A není jistě náhoda, že právě sami nad sebou se budeme zamýšlet hned v lednu. Nástěnný kalendář pro rok 2020 s názvem Miluj svůj život už...

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

Šestý díl série Mission: Impossible posouvá akční scény opět o kus dál

MIFOKdyž před neuvěřitelnými třiadvaceti lety nenápadně odstartovala špionská série Mission: Impossible vycházející ze stejnojmenného seriálu, nikdo nemohl tušit, že i v roce 2018 bude aktivní a navíc se na n...