Duel – jako seznamovat se s jednotlivými figurkami na šachovnici

Duel – jako seznamovat se s jednotlivými figurkami na šachovnici

Tisk

duel 200Arnaldur Indridason připravil pro čtenáře kriminální případ, který kromě samotného vyšetřování nabízí i vhled do historie, ať už Islandu v první polovině dvacátého století, ale připomíná i slavný šachový duel z roku 1972, kdy proti sobě usedli Bobby Fischer a Boris Spasský a kdy nehrál jen muž proti muži, ale i jedna mocnost proti druhé.


V jinak poklidném Reykjavíku se chystá turnaj století – ruský mistr Boris Spasský proti americké hvězdě Bobbymu Fischerovi, východ proti západu v tiché dlouhotrvající studené válce. Už to by bylo na jedno město a jeho obyvatele dost, ale za podivných okolností je v kině zavražděn sedmnáctiletý Ragnar Einarsson.


Případu se ujímá Marian Briem a jeho kolega Albert. Na začátku se zdá, že je vše pouze nešťastná náhoda, ale případ vyroste až k mezinárodnímu spiknutí. Problémem vyšetřování je, že si kde kdo vymýšlí nebo se snaží zakrýt svůj vlastní prohřešek.


Zajímavou doplňující příběhovou linií je seznámení se s dětstvím Mariana. Ať už jeho putování z Islandu do Dánska kvůli tuberkulóze, která byla na Islandu velmi rozšířenou nemocí, nebo i to, jak prožíval vztah se svým vlastním otcem, který se k němu po dlouhá léta vůbec nehlásil. V dánském sanatoriu Marian poznává kamarádku Katrín, která jeho život velmi specifickým způsobem provází až do popsané současnosti v románu.

duel


Proto, že je autor na Islandu vyhlášen spisovatelem č. 1 a získal různá prestižní ocenění, očekávala bych, že bude mít kniha od první věty do poslední vysoké nasazení a svižný spád, jako jsme zvyklí od jiných severských autorů. Děj první části Duelu se totiž dost značně vleče, asi jako příjezd Bobbyho Fischera na Island, který je v románu taky popisován (a zda je to záměr nebo náhoda, netuším). Způsobují to i nesčetné dialogy mezi vyšetřovateli a vyslýchanými, avšak tak se skládá jedna malá informace ke druhé, jako bychom poznávali jednotlivý tah na šachovnici a díky získaným indiciím jsme mohli rozmyslet další postup. Poslední třetina už ale čtenáře chytne a nepustí.


Co by u zahraniční literatury bylo vhodné u vydavatelů zvážit, je, zda nepřidat na závěr knihy malý slovník s názvy a vysvětlení výslovnosti. Nejen islandština má ve své abecedě speciální znaky v češtině neznámé, a tím, že se čtenář trápí s výslovností či vůbec přečtením složitého názvu, může to jinak zajímavému příběhu ubírat na bodech.
Mrtvý chlapec v kině, šachový turnaj století a stárnoucí vyšetřovatel – zajímavá kombinace, která vás nakonec velmi překvapí.


Duel/Einvígið
Autor: Arnaldur Indridason
Žánr: krimi
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 480
Hodnocení: 77 %
                
Zdroj foto: http://shop.mobaknihy.cz/knihy/duel


www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Upozaděný filmař Ladislav Helge
ImageZ českých režisérů patří Ladislav Helge (narozen v roce 1927) mezi nejvíce upozaděné. Po roce 1968, kdy byl propuštěn z Barrandova, už nenatočil jediný film. A přitom právě on patřil k tvůrcům, kteří u...

Literatura

Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

200litIrena Obermannová patří mezi spisovateli k ostříleným matadorům – na svém kontě má už 16 knih. Ve svém zatím posledním románu s názvem Dopisy Kafkovi nás autorka seznámí s Milenou Jesenskou. Že vám tohle jméno nic neříká? Nevadí! Na stránkách knihy se s ro...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...