Jak zdravě mlsat a nepřibrat o vánocích

Jak zdravě mlsat a nepřibrat o vánocích

Tisk

vanoc200Vánoce se nezadržitelným krokem blíží a určitě už teď všichni přemýšlíme, jak si užít vánočních pochoutek a nepřibrat. Co všecko připravit na vánoční tabuli, aby to bylo zdravé a hlavně chutné? S tím vám může pomoci Zdravá vánoční kuchařka výživové poradkyně a sportovní dietoložky ing. Ivy Veselé, zakladatelky poradny Food Life a webových stránek www.zdravakuchyne.cz.

 


Během roku si většinou hlídáme jídelníček, cvičíme a věnujeme tomu nemalé úsilí. Většina lidí však vnímá Vánoce jako období, kdy je normální se přejídat. Jako kdybychom zapomněli, o co se celý rok snažíme a nakonec přejídání možná i sami litujeme. Proto není na škodu připravit si zdravé cukroví podle rad Ivy Veselé, které náš jídelníček tolik neovlivní. I ve zdravém cukroví je zachován cukr a tuk, ale kuchařka nás naučí, jak je nahradit prospěšnějšími variantami, kterými snížíme celkovou kalorickou hodnotu. A co je na tom nejlepší? U většiny cukroví rozdíl v chuti ani nepoznáme. Ochutnávání tohoto cukroví pak nemusíme považovat za velké hřešení nebo z něj mít výčitky, ale i u tohoto druhu cukroví přece jen platí „všeho s mírou“.
Kuchařka obsahuje 60 receptů na odlehčené verze klasických druhů vánočního cukroví, jak typického pečiva, jako jsou vanilkové rohlíčky, medové perníčky, mandlové placičky, kokosky, linecké pečivo, tak i větší kusy, jako je vánočka nebo štóla. Dále nám kniha nabízí recepty na přípravu různých nápojů, například domácího punče, smoothie nebo Pumpkin spice latté. Hned ve druhé kapitole najdeme méně známé recepty na raw cukrovinky. Tyto recepty mě velice nadchly a určitě je letos vyzkoušíme, třeba recept na čokoládové truffles. K tomu autorka knihy píše: „Představte si kombinaci čokolády, kokosu, lístkových oříšků a kakaa. Tyto kuličky patří mezi cukroví, které jednoznačně zmizí jako první.“  

vanoc


V kuchařce také nalezneme recepty na lahůdky cizích kuchyní, které jsou překvapivě jednoduché a chutné. Kniha neobsahuje jen sladkosti, ale také recepty na slané pamlsky i hlavní jídla štědrovečerního menu. Recepty na medového kapra, lososa s mandlovou krustou nebo pstruha na citrónovo-česnekovém másle vypadají opravdu lákavě.  
Jednotlivé recepty jsou doplněny krátkou poznámkou autorky o tom, co ji inspirovalo k přidání daného receptu, čím jsou použité suroviny výjimečné a zdraví prospěšné. Dále je uvedena doba přípravy a počet porcí nebo kusů cukroví. Vše je doplněno obrázkovou přílohou, takže si můžeme ověřit, jak jednotlivé pokrmy mají vypadat.  
Na konci kuchařky se nachází kapitola s názvem Výživová poradna, kde najdeme informace o výživové poradně Food Life a projektu Zdravá kuchyně, pomocí kterého zjistíme, jak vypadají zdravé a zároveň vyvážené recepty, objevíte řadu zdravých, chutných a nových potravin a dozvíme se, jak si usnadnit přípravu nebo nákup potravin. Koho by zdravé recepty nadchly, může navštívit i webové stránky, které se zaměřují na zdravé a nutričně vyvážené recepty, které nás budou udržovat fit v průběhu celého roku.
Nalákala vás zdravá kuchařka? Já se už teď na zdravé vaření moc těším.
Hodnocení: 100 %

Název: Zdravá vánoční kuchařka
Autor:     Iva Veselá
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 149

https://www.kosmas.cz/knihy/209366/zdrava-vanocni-kucharka/


Zdroj foto: Mladá fronta, a. s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Krok vpřed v české literatuře. Koho vypijou lišky

koho vypijou lisky 200Nakladatelství HOST mě neustále, zas a znovu přesvědčuje, že je prostě sázkou na jistotu. Na jistou kvalitu knih. Ať už se jedná o odbornou publikaci z edice Teoretická knihovna, prózu či ,jako v tomto případ...


Literatura

Kniha Houby aneb Co o nich potřebují zvídavé děti vědět

houby 200Nejen pro mladé čtenáře vyšla v červnu v nakladatelství Pikola poutavá a hravě barevná kniha Liliany Fabisińské plná ilustrací Asie Gwis s názvem Houby, s lákavým podtitulem Podivuhodné skutečnosti ze života hub, o kterých jste neměli tušení.

...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Tři oříšky pro Popelku navždy

tri orisky-pro popelku 200V poválečném období nalezneme řadu neomrzitelných pohádek, které se k divákům (nyní už převážně televizním) ustavičně vracejí, a mezi nimi i několik takových, které bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žá...