Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

Tisk

habermann 200Události, které přišly po skončení druhé světové války, jsou téměř stejně zběsilé jako válka samotná. V zabraných Sudet, ze kterých se musela vystěhovat většina Čechů do vnitrozemí, se po válce situace obrátila a vracející se původní obyvatelé vyháněli ze své země Němce. A to i ty, kteří s nacismem nesouhlasili. Z paměti národa vymizelo mnoho osudů této doby, ale některé přetrvaly. Například ten o mlynář Habermannovi.

Josef Urban se začal zajímat o životní příběh Huberta Habermanna (v knižním zpracování August), když v mládí cestoval po Šumpersku a narazil na Habermannovu vilu. Po letech se k této vzpomínce vrátil a začal shromažďovat informace o životě mlynářské rodiny.
A teď už k příběhu samotnému. August Habermann a jeho věrný přítel Jan Březina cítí, že do konce třicátých let nastanou velké změny. Z německého rozhlasu vyřvává a straší Hitler a začíná si dělat nároky na cizí území. Jenže tato přátelská dvojice není úplně vyrovnaná – Habermann, jako Němec, by byl v případě okupace na výsluní, ale co jeho český přítel?
Habermann se ve svém okolí těší velkému respektu a obdivu. I po propuknutí války zaměstnává české lidi a tím je trnem v oku nacistům. Ti od něj ale potřebují dodávky mouky a tak vzniká pakt za ochranu Čechů, kterému ale mnozí nechtějí rozumět a považují Habermanna za kolaboranta, i přesto, že je to právě on, kdo ostatním zajišťuje živobytí a ochranu.
Po válce se karta obrací a ti, co se klepali strachy o život, najednou cítí sílu a odvahu a obrátí svůj hněv proti Habermannově rodině. Kolektivní vina není přece žádná vina a síla davu přebije vlastní svědomí.
I když nyní píšu o knize, nemůžu se vyhnout srovnání s filmovou verzí. Knižní příběh je spíše pocitový, rozebírá situace do hloubky a i přesto, že se jedná o velice palčivý problém, odvíjí se v poměrně pomalém a klidném tempu. Naproti tomu film je akční, o zvraty a překvapení není nouze. To, že se obě verze od sebe liší, není až taková novinka, ale zajímavé je, že knihu i scénář k filmu napsala jedna a tatáž osoba. Bylo tedy nutné například měnit jména? Do filmových scénářů se také obvykle vyškrtávají některé příběhové linie, ale v tomto případě jsou do filmu přidány (kupříkladu Mašek jako nevlastní bratr Habermanna).
Jsem ráda, že se autor skrze příběh Augusta Habermann vrátil k diskutovaným událostem z naší pohnuté historie. Ať už se vám líbí knižní nebo filmová verze, obě vás donutí přemýšlet nad tím, jak k popisovaným událostem mohlo dojít a zda se jim dalo nějak předejít. Pokud si zamilujete autorův popisný styl plný kudrlinek, už není cesta zpět.

habermann

Další z knih Josefa Urbana Tenkrát v ráji jsme recenzovali v tomto příspěvku: http://kultura21.cz/literatura/12665-fragment-knizni-novinka-tenkrat-v-raji-recenze

Habermannův mlýn
Autor: Josef Urban
Žánr: román
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %    

(Foto: www.fragment.cz)
http://www.fragment.cz/-47938/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píše Zdeněk Hanka do ticha?

hanka z 200Sympatický usměvavý muž, lékař, spisovatel, specialista pohotovostní a záchranné služby a instruktor v tomto oboru, člověk, který miluje hudbu a výtvarné umění - to vše v jedné osobě je Zdeněk Hanka, česky píšící autor žijící od roku 1999 v Kanadě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šamanismus a věda ve vzájemné spolupráci – známe, jak posílit mozek

Posilovna pro mozek200Co mají společného šamanismus a neurověda? Oba přístupy přispívají k fyzické a duševní pohodě, bystrému úsudku, duchovnímu uvědomění, růstu a blahobytu, lepším vztahům s okolím, vyšší kvalitě života a větší schopnosti stát...


Literatura

Návštěva malé smrti

navsteva male smrti 200Dostala se mi do rukou útlá knížka Návštěva malé smrti a dýchlo na mě hořkosladké kouzlo. Námět je trochu strašidelný, pomyslela jsem si. Co to má znamenat? Jenže od počátku až do konce jsem jedním dechem ...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Kozímu příběhu nepomohl ani sýr

kozi pribeh se syremPřed čtyřmi roky natočil Jan Tománek Kozí příběh - pověsti ze staré Prahy a kolem nerozlučných protagonistů, Kuby a jeho mluvící kozy (ale nikoli tak užvaněné jako osel ve Shrekovi), rozvinul napínavé ...