Hledala smrt, našla život

Hledala smrt, našla život

Tisk

pristav nadeje (2)Když Marianne nevyšel pokus o sebevraždu, rozhodla se, že to zkusí znovu. Malovaná dlaždička, která se jí náhodou dostala do rukou, ji nasměřuje do Bretaně, až do přístavu Kerdruc. Tam získá práci, najde si přátelé, a tak rozhodnutí skoncovat se životem odloží o den a pak ještě o jeden…

První kniha, kterou jsem od spisovatelky Niny George četla, se jmenovala Levandulový pokoj. Je to nádherná a dojemná kniha, ke které se ráda vracím. Když jsem zjistila, že u nás vyšla další autorčina kniha, Přístav naděje, nemohla jsem odolat a prostě jsem si ji musela přečíst.
Příjemně mě překvapilo, že si autorka zachovala svůj “pohádkový” styl psaní. Nešetří uměleckými opisy, za kterých přímo sálá atmosféra kouzelné Bretaně, ani osudovými setkáními, které hlavní hrdince mění život. Tahle setkání však nepůsobí vykonstruovaně a uměle, naopak – jsou popsána uvěřitelně.
I když je Marianne o něco starší hrdinka, než na jaké jsou čtenářky zvyklé (je jí něco málo přes šedesát), je snadné se s ní ztotožnit. Je ztracená sama v sobě a snaží se najít své místo na zemi, a to je něco, co známe téměř všichni.
Kde je moje místo ke snění? Jaká mezera bude moje, kterou mohu vyplnit jen já? Všechny ty děti, které jsem neporodila, protože jsem nebyla na svém místě. Láska, která nebyla. Smích, který chyběl. Neudělala jsem toho hrozně moc. A teď je pozdě.”
Navzdory svým pochybám Marianne takové místo najde v přístavu Kerdruc. Obklopena obyvateli městečka, kteří jsou jako jedna velká rodina, nachází sama sebe, probouzejí se v ní staré touhy i lítost nad ztracenými lety… Ale dokud je naživu, nic není ztraceno!
Kniha se mi líbila, ale vytkla bych jednu věc. Celý příběh je protkaný snovou atmosférou, je jako pohádka s netypickou hlavní hrdinkou a očekávaným šťastným koncem. Proto mě při čtení rušili sexuální narážky i popis sexu. Nic proti tomu, to je taky součást života, ale do téhle knihy se to vysloveně nehodilo.
Nicméně se už těším na autorčin další příběh.

O autorce:

Nina George (* 30. srpna 1973 v Bielefeldu ) je německá spisovatelka a novinářka. Neabsolvovala ani střední školu, od svých 14 let pracovala v různých restauračních zařízeních a to byla její univerzita. Novinařině se zase vyučila v Penthouse. O tom, že to bylo jako průprava pro psaní dostačující svědčí skutečnost, že se jako novinářka a spisovatelka na volné noze uživila od r.1993. Stačila napsat pod svým jménem sedm románů, pod pseudonymem Anne West publikovala populárně naučné knihy v oblasti lásky, sexuality a erotiky a pod jménem Nina Kramer (po svatbě) byl vydán v roce 2008 dokonce její thriller.

pristav nadeje

Název: Přístav naděje
Autorka: Nina George
Originální název: Die Mondspielerin
Žánr: román pro ženy
Překlad: Dagmar Hoangová
Odpovědná redaktorka: Ivana Fabišiková
Grafická úprava: Eva Gomolová
Obálka: Karol Lament, PT MOBA
Tisk: FINIDR s.r.o.,Český Těšín
Vydala: Marovská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Rok vydání: 2016
Počet stran: 336
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-7192-4
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: kniha.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

draci zuby 200V červnu vyšla v nakladatelství Plus nová kniha Michaela Crichtona Dračí zuby, která je díky svému tématu označována jako prequel k Jurskému parku. Láká vás prolínání fakta a fikce, kterým Crichton tak proslul? Určitě nic nepokazíte s Drač...


Literatura

F jako Fík: jedna z knih pro začínající čtenáře

f jako fik ivona brezinovaMáte doma začínajícího čtenáře a hledáte pro něj zajímavou knížku, která by ho bavila i poučila? Jednu takovou vám přináší nakladatelství Albatros v edici „první čtení“. Příběh pro...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...