Poznejte 50 odstínů a chutí hantecu

Poznejte 50 odstínů a chutí hantecu

Tisk

50 odstinu hantecu hrbet200V Nakladatelství JOTA na začátku října vyšla hned dvojkniha zaměřená na hantec: 50 odstínů hantecu a 50 chutí hantecu. Vydejte se na exkurzi po tomto skvělém jazyce, i když nejste z Brna, bude vás to bavit.

 

 

Knihu má na svědomí propagátor hantecu Honza Žanek Hlaváček, kterého k napsání inspirovali jeho známí a kamarádi a také členové Fan clubu brněnského hantecu. Její první část obsahuje rozhovory s 50 známými lidmi a stručný slovníček hantecu a druhá je pak kuchařka.

Rozhovory jsou s lidmi, pro které hantec hodně znamená a mají s ním spojené jak vzpomínky, tak různé životní období. Těšte se jak na herce (Jiří Pecha, Jana Švandová, Pavel Zedníček), zpěváky (Jiří Helán, Michal Polcmen Polák, Eva Pilarová) a muzikanty (Pavel Čiča Jelinek, Radek Rettegy), tak i například KKRD Boys nebo manželku autora Janu Hlaváčkovou. Ta mimochodem stojí opravdu za to.

„Vůbec jsem tehdy nechápala, proč chceš být za každou cenu vtipnej i při domlouvání naší svatby. Tvoje: „Náčelníku, my bysme si tady na tom vašem betálným zámošu rádi ubóchli grilku, nemějte fedry, je to tutovka, tadyk moje koc už má naštěkaný v bódě,“ mě šokovalo, protože ses do té chvíle až tak moc hantecově neprojevoval. Kdybys viděl ty vyděšený oči toho úředníka!“ (str. 053)

 S každou osobností udělal autor krátký rozhovor, který je postaven na podobném konceptu. Osobu většinou představí, zeptá se na vztah k Brnu obecně, k hantecu a pak na nějaké zážitky nebo vzpomínky spojené s nezapomenutelnými personami Brna – Františkem Kocourkem a Rudym Kovandou a na další názory o hantecu. Právě různé příběhy o Františkovi Kocourkovi a Rudym Kovandovi jsou známé z různých vyprávění od Miroslava Donutila, ale zde je to vše ještě lepší. Vyprávění mají reálnější podobu, jsou od více lidí a skrze řádky si sami můžete představit dané situace.

Rozhovory jsou velmi osobní – jde vidět, že Honza Hlaváček zná dané lidi a mnohdy také pozadí daných příběhů, dokáže se vyptat i dál a odpovědi jsou tak obsáhlé a rozumné. Také je z nich znát respekt a úcta jak k hantecu, tak k autorovi – skoro každý mu děkuje za to, co pro hantec dělá.

50 chutí hantecu jsou takovým příjemným doplňkem této knihy. Jedná se o 50 receptů rozdělených na tyto kapitoly: Předchálkový vály, Blče, Chálka, Bezflašnová chálka a Něco na kelcnu. Většina receptů je typicky chlapských – od člověka, který miluje maso a rád se nají. Z některých receptů jde však hlava i žaludek kolem (například z Merglové bomby - marmelády s tatarkou na rohlíku), ale jindy budete mít na vše chuť. Vůbec se nemusíte bát, že byste nevěděli, jaké použít ingredience, recepty jsou psány hantecem, ale nechybí překlady v závorkách.

„Betálné smažák

Z čeho to ufachčíme: 400 g tvrdého sejra, 4 vajca, strouhanka, olej na smažení

Jak to ubóchneme: Tvrdé sehra nastrkáme (bacha na kolky [prsty]!) a smícháme s vejci. Nesalcníme, setr je sám o sobě slané dost. Ubóchneme 8 placiček a obaláme je ve strouhance. Necháme chvilku dachnót v ajskysně a potom je osmažíme jako normoš „smažák“ na rozfajrovaným [rozehřátém] oleju.“ (str. 047)

Pro Brňáky by tato kniha měla být povinnost, ale přečíst by si ji mohli všichni. Jedná se o nenáročné a rychlé čtení, u kterého se hodně pobaví, naučí se nějaká nová slovíčka a poznají nové osobnosti.

50 odstinu hantecu hrbet1

Honza Žanek Hlaváček (*1961) se narodil v novinářské rodině. Vystudoval lékařskou elektroniku na Vysokém učení technickém v Brně, byl konstruktérem, výzkumníkem, správcem počítačové sítě, pedagogem na vysoké, střední i zvláštní škole. Jako bavič, muzikant a zpěvák účinkoval na nejrůznějších společenských akcích. Do povědomí svých příznivců se zapsal především jako šiřitel brněnského hantecu a pokračovatel Franty Kocourka, Radka Rettegyho a dalších. Od roku 2011 napsal osm knih – Trapasy v hantecu, dva díly Pohádek v hantecu, Fóry v hantecu vo borcách, vo kocórech, vo šropálech, vo švestkách a leporelo Hantecem snadno a rychle. Pohádky v hantecu vyšly i jako audiokniha, kterou sám namluvil. Jeho hudební specialitou je interpretace známých hitů v brněnském hantecu. Vydal dvě hantecové CD – Vorgle a Betelná koc.

50 odstínů hantecu, 50 chutí hantecu
Autor: Honza Žanek Hlaváček
Žánr:rozhovory, kuchařka
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 64, 208
Hodnocení: 88 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kluk, který nikdy nezestárl

200litTo je název útlé knížky vydané v roce 2012 v nakladatelství ČAS.

...

Literatura

Žádná oběť není jen číslo

obet-2117 200Nakladatelství Host před Vánoci přineslo osmý díl detektivní řady o oddělení Q – Oběť 2117 od Jussiho Adlera-Olsena.

 

...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...