Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

Tisk

dna yrsa200V nakladatelství Metafora nedávno vyšla další kniha od Yrsy Sigurdardóttir, královny islandské krimi. Toto nakladatelství vydává hodně jejich knih a také ji několikrát pozvalo do Prahy, aby se potkala s českými čtenáři. Kniha DNA je prvním dílem z její nové série, tak vzhůru na ni.

 

 

Nedávno jsem se přidala k fanouškům severských krimi, takže mě moc zajímalo islandské provedení tohoto žánru. S autorkou Yrsou Sigurdardóttir jsem se doposud nesetkala, na označení typu jsem poměrně opatrná, ale titul DNA mě lákal už jen tím, jak mě bombardoval ze sociálních sítí. A to určitě i díky fotogenické a unikátní obálce, která zaujme na první pohled. Je bílá a dominuje jí lepicí páska nalepená do kříže, kde nechybí ani pár kapek krve. Bílý přebal to vše jen zdůrazňuje a dává tušit, že půjde o opravdovou krimi a ne nějakou růžovou knihovnu.

Hned zpočátku knihy je brutálně zavražděna mladá žena a jediným svědkem je její sedmiletá dcera. Vyslýchat ji není vůbec jednoduché, a tak musí policie spolupracovat s dětskými psychology. Mezitím však vrah pokračuje v zabíjení a objevují se různé indicie, které nikam nevedou… Co může stát za takovými vraždami?

Hlavní vyšetřovací dvojici tvoří detektiv Holdar s psycholožkou Freyjou. Tyto dva spojuje to, že spolu nedávno něco měli, což se ukazuje jako překážka. Nicméně obě postavy jsou moc zajímavě vykresleny a chemie mezi nimi funguje bezvadně. Jedná se o první díl ze tří s Holdarem a Freyjou, takže nezbývá než se těšit na jejich další vývoj.

Yrsa Sigurdardóttir předkládá čtenářům velmi zajímavý námět plný opravdu netradičních vražd. Ty nejsou popisovány nějak brutálně nebo nechutně, ale rozhodně vás při čtení bude mrazit. Autorce se totiž povedlo vyvolávat ve čtenářích jak napětí, tak jistou svíravost a obavy. Navíc umí opravdu dobře psát, příběh je promyšlený a neobsahuje snad žádná hluchá místa.

DNA je zkrátka kniha, která vás vtáhne a jen tak nepustí, takže pokud hledáte nějakou promyšlenou krimi, určitě po DNA sáhněte a nebudete zklamaní. Já už se teď těším na další díly s názvy Černá díra a Katarze a přemýšlím, že se pustím do autorčiny předchozí série.

Yrsa Sigurdardóttir se narodila 24. srpna 1963 v Rejkjavíku a vystudovala a věnuje se stavebnímu inženýrství. K tomu také píše – knihy pro dospělé i děti. Svou první knihu pro děti vydala v roce 1998 a pro dospělé v roce 2005 (u nás vyšla pod názvem Poslední rituál). Jednalo se o sérii s reykjavíckou advokátkou Tórou Gudmundsdóttir obsahující knihy: Mrazivé světlo, Led v žilách, Žhavý hrob, Plavba smrti a Ohnivý anděl. Mimo tuto série je pak jak kniha DNA, tak titul Pamatuji si vás všechny. Yrsa Sigurdardóttir žije na předměstí Rejkjavíku, je vdaná a má dvě děti.

dna yrsa

DNA
Autor: Yrsa Sigurdardóttir
Překlad: Milan Lžička
Žánr: krimi
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2017
Počet stran: 406
Hodnocení: 88 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz: https://www.knihcentrum.cz/dna

logo knihcentrum bilypodklad

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...


Literatura

Geniální kniha pro dlouhé zimní večery nebo deštivé dny

hratky pro sikovne ruce200Není nic protivnějšího a destruktivnějšího než nudící se dítě. Naštěstí existují kreativní lidé, kteří se neváhají podělit o nápady s ostatními rodiči, a tím jim vytáhnou pomyslný trn z paty. Jednou z těch několika do...

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...