Přečtěte si „strašně krásné básničky hrozně dobrého autora“

Přečtěte si „strašně krásné básničky hrozně dobrého autora“

Tisk

divka ktera se ptala na otazky 200V Hukvaldech v květnu 2017 až červenci 2018 vznikla kniha se zajímavým názvem Dívka, která se ptala na otázky aneb Slovo je o váze od Neklana. Vyšla v nákladu 100 kusů a najdete v ní plno hravých i propracovaných básní.

 

 

Neklan je jeden z pseudonymů Petra B. Výškovického, který se narodil v roce 1963. Jedná se o organizátora punkových koncertů a také textaře hudebních skupin jako jsou Aqva Silentia, Jo Riittää!, nebo Spínací špendlík a Degradace. Pod vydavatelstvím Papagájův hlasatel vydal prózy z punkové scény s názvem Punkový prapor (2013) a Punkový prapor: Restart (2016). Kromě toho vydal vlastním nákladem také sbírky poezie s provokativními názvy, například Vaginy v putyce a jiné Pičoviny (2016), Adolf Hitler Superstar (2015) nebo Padesát odstínů hovna (2015) a několik Kalendárií s deníkovými záznamy, básničkami a povídky.

Původně se mělo v srpnu společně s narozeninami autora slavit také vydání Punkového praporu 3, na což jsem se velmi těšila. Oba dva díly Punkového praporu se mi opravdu moc líbily a ráda si je někdy přečtu znova, protože mají v sobě velmi zajímavé punkové svědectví a skvěle se čtou. Pak bylo oznámeno, že třetí díl nebude a místo toho vyjde právě kniha s názvem Dívka, která se ptala na otázky. Nějak jsem pak ignorovala informace o ní a vsugerovala si, že půjde o prózu a dílo si objednala mezi prvními.

Prvně jsem byla trochu zklamaná, ale brzy mě to přešlo, protože i z básniček vyzařuje spoustu punku a když je neberete úplně vážně, tak se skvěle pobavíte. Ostatně nejvíce knihu vystihuje úvodní Upozornění: „Tento výrobek může obsahovat stopové množství těchto alergenů: sexismus, machismus, komunismus, fašismus, rasismus, xenofobie, nacionalismus, šovinismus a hurávlastenectví, ovšem výhradně ve formě humoru, ironie, sarkasmu, výsměchu a pohrdání.“

Kniha je rozdělena do několika kapitol, které obsahují většinou krátké veršovánky, ale najdou se i výjimky například v podobě Interview s matkou nebo Z božího deníku 2. Básně z kapitoly Muži, kteří nenávidějí ženy (s výjimkou lolit) si s ženami vůbec neberou servítky, Bílé srdce, modrá krev potěší fanoušky Baníku a Nad a Pod zase zeměpisce a slovní hračičky, viz:

Planá nad Lužnicí

V Plané nad Lužnicí
žijí dva dlužníci;
jeden jak druhý
mají samé dluhy.

Loučná pod Klínovcem

V Loučné pod Klínovcem
těžil jsem nerosty,
zbit jsem byl synovcem
Tamního starosty.

Někde jsem se ztrácela, protože mi chyběla znalost slezských reálií, ale jinak mě čtení bavilo a brzy jsem se naladila na autorovu notu. Kromě obdivuhodného rýmování plného nadhledu i osobitého humoru mě zaujaly některé Úvahy u váhy (vážné i nevážné povahy), například tato:

„Nejotřepanější knižní obraty: Jako mávnutím kouzelného proutku a Jako blesk z čistého nebe. Nejoblíbenější obrat čtenářů detektivek a krimi thrillerů: Něco tu nesedělo. Nejčastější slovní spojení tamtéž: neoznačené auto a předplacená karta.“

Dívka, která se ptala na otázky od Neklana možná není dílo pro každého, ale věřím, že spousta se v ní najde nebo se díky ní aspoň pobaví. Pokud chcete mít tuto „limitku“ doma, neváhejte oslovit Neklana!

divka ktera se ptala na otazky

Dívka, která se ptala na otázky aneb Slovo je o váze
Autor: Neklan (Petr B. Výškovský)
Žánr: poezie
Nakladatelství: vlastní náklad
Rok vydání: 2018
Počet stran: 270
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Majitel Zlatéknihy.cz: „Čtenářům přinášíme nižší ceny, nakladatelům vyšší zisky.“

zlate knihy 200Nedávno byl spuštěn nový projekt pro milovníky knih Zlatéknihy.cz. Na našem webu jsme o něm imformovali a strhla se zde zajímavá diskuze, proto jsme oslovili původce nápadu a majitele toho internetového knihkupectví pana<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

zbytecna obet perexCleveland, rok 1938. Velká hospodářská krize propukla naplno. To však není jediný problém, se kterým se město musí vypořádat. Vraždící šílenec si vybírá své oběti z těch nejubožejších členů společnosti, z nichž po jeho řáděn...


Literatura

„Největší úspěch zpravidla přichází, když se lidé nebojí pádu“

trefa 200Nakladatelství 65. pole poslední dobou vydává stále zajímavější tituly. Tím nejnovějším je kniha Jedna trefa stačí s podtitulem Mladí miliardáři internetového věku, kterou dal dohromady Randall Lane s redaktory časopisu Forbes.

...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Příšerky jen pro děti

priserky 200Letošní léto nabízí mnoho zajímavých filmů a tak si do kina můžeme zajít i na Univerzitu pro příšerky. Je to poslední snímek z rodinky Pixarů. Setkáme se tam po dlouhé době nejen s Jimem Sullivanem a Mikem Wa...