Moudrost vlků by nás měla inspirovat

Moudrost vlků by nás měla inspirovat

Tisk

moudrost vlku 200V nakladatelství Mladá fronta vyšla kniha s názvem Moudrost vlků a podtitulem Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe. Mít ji ve své knihovně by měl jak každý milovník vlků, tak přírody jako takové.

 

 

 

Kniha má moc krásný přebal s fotografií vlka s upřeným pohledem jeho žlutých očí a výrazným zlatým nápisem. Vždy jsem se na vlka chvíli dívala, než jsem se opět pustila do čtení a více času jsem strávila také u nádherných fotografií v knize. Kvitovala jsem, že mají větší formát, nejsou jen součástí obrazové přílohy a nejsou nijak uměle naaranžované.

Autorkou je „vlkohollička“ Eli H. Radingerová, která je německou odbornicí na život vlků. Pracovala například ve výzkumném středisku Wolf Park v Indianě a značnou část roku tráví v Wellowstonském národním parku ve Wyomingu, kde pozoruje divoké vlky. Zkušenosti se jí rozhodně nedají upřít a láska i respekt k těmto zvířatům čiší z každého slova, které v knize najdete.

Po úvodu se v knize nachází 15 kapitol zaměřených na různé aspekty života, ze kterých se jako lidé máme inspirovat. Namátkou se jedná například o význam rodiny, sílu žen, moudrost stáří, nebo třeba o vyprávění tom, jak navzdory rozdílům vytvořit dokonalý tým nebo proč bychom si nikdy neměli přestat hrát. V závěrečné části knihy neboli v příloze se nachází Tipy na cesty za vlky v Yellowstonu a Německu, Poděkování, Bibliografie a údaje o zdrojích fotografií.

„Vlčí moudrost:
Miluj svou rodinu,
starej se o ty, kdo ti jsou svěřeni,
nikdy se nevzdávej,
nikdy si nepřestávej hrát.“ (str. 244)

Každá kapitola je uvozena zajímavými a souvisejícími citáty texty samotné jsou velmi čtivé. Nejedná se o žádné moralizování nebo odborné texty, spíše jde o popis různých příběhů a zážitků, které autorka u vlků vypozorovala. Jedná se o velmi zajímavý obsah, proto jde o fascinující skutečnosti, které mnohdy opravdu vedou k zamyšlení. Moc se mi líbí, jak je kniha koncipovaná a ráda bych si od autorky přečetla ještě něco dalšího.

Eli H. Radingerová se narodila v roce 1951 a žije ve Wetzlaru v Hesensku. Je novinářkou a spisovatelkou, která před 30 lety opustila povolání obhájkyně, aby se mohla plně věnovat psaní a největší vášni – vlkům. Dnes je nejrespektovanější znalkyně vlků a vlčího života a své znalosti prezentuje v knihách a na seminářích i přednáškách. Knihy Moudrost vlků se prodaly stovky tisíc výtisků a byla přeložena do 16 jazyků.

moudrost vlku

Moudrost vlků
Autor: Eli H. Radingerová
Překlad: Tomáš Dimter
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 272
Hodnocení: 88 %

https://www.kniha.cz/moudrost-vlku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Hutařová těší prvňáčky i milovníky detektivek!

ivana hutarovaIvana Hutařová má za sebou úspěšný a hlavně zajímavý projekt pro prvnáčky. A před sebou další Matyldu, takovou slečnu Marplovou českých luhů a hájů. Ivana Hutařová prostě nezahálí a tak mi to nedalo, aby...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jídlo pro duši Táni Havlíčkové vychází z metody Octo Codes

Jidlo pro dusi perexMódní návrhářka Táňa Havlíčková vydala v roce 2018 knihu Jídlo pro duši, která se věnuje stravě. Zdá se, že to není tak velký skok od módy. Její zajímavou stylovou metodu Octo Codes lze totiž aplikovat do všech oblastí života.


Literatura

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...